МРЗ изпреварва другите заплати, което не е добре

Христина Христова: Това е дисбаланс
14 окт 2024 16:20, Гергана Попова
50
МРЗ изпреварва другите заплати, което не е добре
Снимка: БГНЕС

Имаме допълнително усложняване на темата за минималната работна заплата (МРЗ), първо заради големия дял хора на МРЗ, около половин милион и второ заради спецификата на големите дисбаланси на социално-икономическото развитие на регионите като Северозападен, Североизточен, Северен централен район. Това заяви за БНР бившият социален министър Христина Христова в интервю пред БНР.

Още по темата

"Очевидно МРЗ има икономическа и социална функция, икономическата е плащане за количество и качество на труд, социалната, че трябва да задоволява до приемлива степен жизнени потребности. Синдикатите и работодателите са привърженици на различните функции", добави Христова.

Тя посочи, че "директивата на ЕС, която не сме транспонирали по подходящия начин, казва, че целта нека бъде МРЗ да е 50% от средната работна заплата, но да бъде на основата на социален диалог". И отбеляза, че не вижда диалог между синдикати и работодатели, те говорят отделно и не сядат заедно на масата за диалог.

"Нуждаем се от компетентен анализ, какъвто не се направи от последните правителства. Има администрации много натоварени и те работят с граждани и бизнеса директно. Има друга администрация, която не е натоварена.  Трябва балансиране на администрацията в България."

Христина Христова посочи, че обикновено около 10% се увеличават заплатите в държавната администрация и това е било заложено и в бюджета за 2024 г.

"Да се направи анализ с плюсове и минуси, и дали не е дошло време за промени. Плоският данък изигра добра роля относно събираемостта в бюджета и  изсветляване на голяма част от сивата икономика, която все още е сериозен дял у нас", посочи бившият социален министър. "В обществените медии и държавната администрация увеличението е около 10% средногодишно. МРЗ расте с 21 – 22%, значи нейното увеличение изпреварва другите заплати и това също не е добре, също е дисбаланс."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: анализМРЗзаплати
Още от Страната
Човешките действия и небрежност погубват биоразнообразието
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
В България няма синдикати, а работодаелите са слуги/назначени от влстта... какъв социален диалог?
43
0
 
3
 
! Отговори
До40 преди 13 минути
Ами като е толкова"добре"за какво са се разревали тия набедени работодатели и техните глашатаи?
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Махат я тая мрз и заплашане на час 10лв минимално!!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Аман от псевдоанализатори СТИГА ЛЪГАХТЕ БЪЛГАРИТЕ ЕДНИ ДА ПРИБИРАТ А ДРУГИ ДА И РАБОТЯТ БЕЗПЛАТНО СТИГА И ЗАТОВА НЯМА КОЙ ДА ЕКСЛОАТИРАТЕ ХАХАХАХА ЛЪЖИ БЕЗОГЛЕДНИ ВСЕКИ ОТИВА ДА РАБОТИ ЗА ПАРИ
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Публична тайна е че в София се живее по- добре и по спокойно от много държави на запад.Ако не си смотан,необразован и пияница парите са добри за 8 часа труд.Ама пусти умствен дефицит,мързел и ракийката.Онези времена отдавна свършиха когато по заводите се лежеше и се пиеше.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Защо спорят бизнесът, правителството и синдикатите, а "случайно" не виждат свръхвисокия процент СИВА ИКОНОМИКА в Бг? Само Черен списък на работодателите, които ползват нейните "екстри", ще ги върне на масата на преговорите.
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Не са ви виновни работодателите.В големите градове е пълно с работа и за добри пари.Но трябва да си квалифициран, да не поркаш и да можеш да работиш 7-8 часа.Никой не ви е виновен че когато е трябвало да учите сте пропуснали,когато е трябвало бизнес да започнете сте били бъзливи.Сега разбирате от всичко и мразите тези които ви дават работа.Това е най-ниското ниво на провинциалната тростития.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Защо се акцентира само върху миналата заплата?Тристрания съвет може да обсъжда и работното време и други социални проблеми на работещитеНапример наеми за квартира на роботещите,транспортни разходи,цени на услугите и др.социални проблеми.Защо се коментира мин.раб.заплата без щатната таблица?Не е ли това опит да се заобиколят,и здравните проблеми в различните сектори на промишленоста?Все повече жени се"сдобиват"с тежки заболявания(рак на гърдата)и др.хронични болести.(имам преддвид профилактика)
36
1
 
11
 
! Отговори
Брей преди 32 минути
То ако я питаш тази, по добре нищо да плащат...Нали тя не е на заплата. Още не може да изхарчи откраднатото при Царя.
35
0
 
6
 
! Отговори
ГАГА преди 51 минути
До Ужасена-Какъв бизнес има в бг,всички са мошенитци и крадци.Една минимална заплата немогат да увеличат скрънзи такива.
34
3
 
15
 
! Отговори
ами преди 55 минути
За какви работодатели говорим след като "ще фалират" ако платят 500 евро заплата на месец вместо 466.....Истината е, че 2/3 от т.нар. работодатели осигуряват работещите на минимална и след това "доплащат" в пликове и когато се вдига тази МРЗ,парите,които задължително минават през нап и нои се увеличават за сметка на работодателя,а работника си получава 'договореното"-минимална +плик.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Лелката знае ли 30. Иска да каже, че не са успели да я преобразуват така, че да не изпълнят изискванията на ЕС. Тоест да направят байганювска работа.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
МРЗ не може да изпреварва нищо какви са тия брутални глупости ? Търсете сметка на бензинсмените, които я подминават.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кофти мари бульо Християни,кофти ама няма как,ще трябва да плащате на раята,не виждам кой ще е тоя парламент който ще отмени член 244 Алинея 2 от Кодекса на Труда!
30
0
 
4
 
! Отговори
Лелката знае ли преди 1 час
. . . че "директивата на ЕС, която не сме транспонирали по подходящия начин. . . какво е транспониране? Нещо като математика и матрици и детерминанти ли?
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тая шия не е от туршия.Сития на гладния не вярва.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Алоууу,има поправка на Кодекса на Труда Член-244 Алинея-2 приета на второ четене от Народното Събрание на 2012.2022 година с гласовете на 160 депутати!Какво има да го мъдрим повече,съгласно директивата на ЕС която е приложена и в Българското законодателство е казано ясно и точно-МРЗ трябва да е 50% от средната за страната!!!!
27
1
 
10
 
! Отговори
Лош преди 1 час
Е не е добре!Не е добре да няма с какво да си купиш хляб,да не можеш да си платиш сметките а същевременно да бачкаш като изоглавен за някой алчен *** като тая...Не е добре.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 23 Собственикът на фирмата ще започне да крие печалбата си и пак няма да дава високи заплати. Манталитетът на българина не е като на датчанина.
25
1
 
22
 
! Отговори
Да, дисбаланс преди 1 час
Другите заплати изостават от МРЗ, което не е добре.