Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература

Той ще получи степен "кавалер"
Обновена: 22 окт 2024 18:16 | 22 окт 2024 18:12, Стела Стоянова
70
Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература
Снимка БГНЕС, архив

Посолството на Франция в България ще удостои писателя Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

С постановление от 4 юли 2024 година министърката на културата на Франция отличи Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

По този повод ще се състои пресконференция, която ще предшества официалната церемония по удостояване с ордена. Тя ще се проведе на 23 октомври от 17:00 часа в Резиденцията на Франция (ул. Оборище 29).

В пресконференцията ще участват Жоел Мейер, посланик на Франция в България, Георги Господинов, писател, Мари Врина-Николов, професор по български език и литература и теория на литературния превод в Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж (INALCO) и преводач на френски език на творчеството на Георги Господинов. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Общество
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
пълно падение преди 3 часа
Кавалер за един ислямист.
47
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 3 часа
Болшенството от четящите хора в България го знаят, но уви по Пайнер ТВ не го дават много, нищо чудно, че не сте чували за него :)
46
2
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 3 часа
Вие бивш преподавател по научен комунизъм ли сте? Ако да, радвайте се на жилището и софийското жителство, което са ви дали за това, и не се набивайте много на очи :))))
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Интересно! Този Господинов никой не го знае в България,ама иначе го награждават чуждите посолства! Явно работи за интересите на други държави! На такива им се вика предател и ако има Върховенство на закона ,този щеше да бъде разследван от прокурор
44
2
 
1
 
! Отговори
та така преди 3 часа
наградата трябва да е за преводачката за неистовите усилия да преведе *творчеството* на този кавалер :) на френски
43
2
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 3 часа
В часовете по научен комунизъм НЕ са се преподавали мемоари ЗА Ленин. Препдавало се е например неговото произведение "Материализъм и емпириокритицизъм" , както и негови статии. Ако ви стиска, потърсете, отворете и прочетете нещо от него, поне за да се опитате да осъзнаете къде е Вашето интлектуално ниво спрямо неговото.
42
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 часа
не виждам причина да се гордея с Гошето !!!
41
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 часа
Така са правили преди 300 години ,,бледоликите"(англичаните) с индианските племена. Малко мъниста,малко стъкълца,малко подлизурство,докато им турат ножа. Та въпроса ми е,нас за *** ли ни взимат? Англосакси,франкофони и немци ни яздят както искат,ама нали някой от нас получават шарени дрънкулки!
40
1
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 3 часа
До невероятни тъпациА тези, които плюят по Господинов, дори нямат и аргументи за това. Най-вероятно, защото болшинството от тях са неграмотни и не са прочели и една книга през живота си!
39
4
 
6
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 3 часа
Жълтoпaвeтните oлигoфpени и тpoлoве имат само един единствен пpocташки аргумент срещу онези, които не харесват Господинов - да поставяt тъпaнaрcките си изтъркани етикети като "кoпeйки" и "маpгинaли".
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Г-жо Хазартова, от това, което сте написала е видно, че съвсем не сте добре с нервите, първо. Второ, за всяко написано от Вас име си струва повечко обяснение, за Вас специално как са имената без гугъл, а наистина....като за начало...
37
3
 
4
 
! Отговори
Според преди 3 часа
...Копейките, единствено награди може да раздава Ботоксовият Фюрер! Какви са тия французи? Пък на всичкото отгоре ,ще награждават ...българин ? Тия , поне Мутрафанова , питали ли са?
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И Лойко ще бъде нараден с орден "пасе композе" /не пр асе композе/
35
7
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 3 часа
Много ме радва, че маргинализираната част от обществото ни скача да плюе Георги Господинов, само защото за пореден път получава международно признание. Нищо, че същите тези хора не са прочели и пет книги през живота си, те застават на амбразурата само и единствено защото по техните разбирания, романите на Господинов по някакъв начин описват жалката действителноснт у нас в резултат на проваленият "соц" експеримент, проведен у нас от братския СССР.
34
6
 
9
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 4 часа
Максим Горки, Николай Островски, Михаил Чолоков, Василии Тьоркин, Александър Фадайев.... и още един куп плюещи по старото и възхваляващи новото!! Илф и Петров често се подиграват със съвременниците си! Няма смисъл да си мерим кОлтурата. Господинов е величие точно колкото Мария Бакалова!! Живеем в свят на войнствена посредственост и всеки г*золизец спомагащ за установяването на еднолинейната демокрация е ценен и на почит!!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Мога да се хвана на бас, че поредните посолствени тубернатори не са прочели и изречение от титаничните творби на лицето, но са им спуснали от по-голямото посолство колко е метрополийно удобен и че е редно да го отразят.
32
4
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 4 часа
До 24Ооо, имам си хабер и то доста. Ленин не е писал мемоари лично, така както личното му участие в болшевишката революция (поне това описано книжовно) няма нищо общо с реалния му принос към нея. Но за Ленин са издадени множество мемоари, голяма част от които се преподаваха в часовете по "научен коменизъм". Нима ще отречете?!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Пфффф
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Таз награда има стойността на награда за мир, дадена на Зеленски и Нобелова такава, дадена на Бай дрън, на Бойко - за възпитание и на Кирцата - за интелект, на Ристю Иванов - за чист морал и съвест и Грухи - за мистър свят.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Порнография!