Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература

Той ще получи степен "кавалер"
Обновена: 22 окт 2024 18:16 | 22 окт 2024 18:12, Стела Стоянова
70
Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература
Снимка БГНЕС, архив

Посолството на Франция в България ще удостои писателя Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

С постановление от 4 юли 2024 година министърката на културата на Франция отличи Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

По този повод ще се състои пресконференция, която ще предшества официалната церемония по удостояване с ордена. Тя ще се проведе на 23 октомври от 17:00 часа в Резиденцията на Франция (ул. Оборище 29).

В пресконференцията ще участват Жоел Мейер, посланик на Франция в България, Георги Господинов, писател, Мари Врина-Николов, професор по български език и литература и теория на литературния превод в Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж (INALCO) и преводач на френски език на творчеството на Георги Господинов. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Общество
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
до г-жа Хазартова преди 4 часа
Бихте и дали конкретни примери за "ранно-съветски писатели възхаляващи болшевизма"?!(правописът е Ваш)
27
2
 
5
 
! Отговори
доналд преди 4 часа
За онзи другия, аниматора, няма ли отличие?
26
2
 
5
 
! Отговори
Д-р Иванов преди 4 часа
Аз го удостоявам с орден Карлуково 1-ва степен, от най-тежките случаи.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Достатъчно голям дeгeнepaт е значи.
24
1
 
4
 
! Отговори
до Рашко преди 4 часа
Ленин наистина ли е писал мемоари????? Вие хабер си нямате какъв живот е водил и какво е писал! Хал хабер с нямате (на чист български Ви пиша !!!)
23
4
 
8
 
! Отговори
Айде на интервю преди 4 часа
Бърже да го поканите господина на една бърза обиколка по всички сутрешни блокове, че малко е гастролирал досега и малко сме му слушали брътвежите.
22
3
 
6
 
! Отговори
А на Академик Денков преди 4 часа
кога?? Кога ще дадат една награда и на академика, за това че се навежда мъжки от името на всички нас и то задното му отверстие винаги сочи в правилната посока.
21
3
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 4 часа
Аман от псевдоинтелектуалци, които градят кариерата си плюейки по времето на социализма. Разбира се, когато застанеш на такава политкоректна позиция, и издателите са дружелюбни, и пари се намират, и награди валят.
20
4
 
13
 
! Отговори
Чета Времеубежище преди 4 часа
Чета го докато се изхождам по голяма нужда. Приятно четиво е и води до бързо освобождаване.
19
10
 
3
 
! Отговори
Рашко преди 4 часа
До АманЛичи си, че не сте прочели дори една книга от Господинов. А от правописа, става ясно, че четенето на книги не е сред приоритетите Ви по принцип!
18
4
 
9
 
! Отговори
Опитах преди 4 часа
Опитах да прочета цяла книга от този индивид. Но не ставаше. Измъчвах се, ни не спирах с опитите. Сега съм в Карлуково.
17
3
 
8
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 4 часа
Пробвах да чета книгите му и не останах очарована. Познавайки френската диктатура, нейните "вальр" и "пансе юник", смело заявявам че другаря Г. Господинов не се различава по нищо от ранно-съветските писатели възхваляващи болшевизма!!
16
2
 
8
 
! Отговори
Аман преди 4 часа
Аман ит псевдоинтелектуалци, които градят кариерата си плюеки по времето на социализма. Разбира се, когато застанеш на такава политкоректна позиция, и издстелите са дружелюбни, и пари се намират, и награди валят.
15
7
 
3
 
! Отговори
Рашко преди 4 часа
Георги Господинов е един най-успешните, съвременни български автори. Признат у нас (освен от шепа жалки копейки) и по света! Това е факт за всички четящи българи. За тези, които са чели само Винету и мемоарите на Ленин, е повече от нормално, че не го харесват. Хубавото е, че тяхното мнение няма никаква тежест, за абсолютно никого!
14
5
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 часа
Чел съм почти всичко на ГГ, и мога да кажа, че поне за мен наградата в напълно заслужена. Не всичко е шедьовър, но има две книги, които за мен са неповторими: 'Физика на тъгата' , и 'Естествен роман'. Дори само за тия две книги си струва да получи орден.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До СТРАНДЖАТА Има време за сравнения с Вазов. За момента обаче, Господинов е най-добрият романист и трябва да се гордеем, че имаме такъв. Отчайващо е самоподценяването на българина, нихилизма и себеругателството. Време е за нови критерии за патриотизъм. Няма начин да си патриот, ако пишеш обидни публикации за преуспели българи, като григор Димитров, Мария Бакалова или Георги Господинов.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Пожелавам му някой да се жертва и да дочете книгата му.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Нещо като Репортажите на Г. Марков, но по-скалъпени.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
кой е тоа льольо?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Преди време гледах по БНТ филм с приказващ проф. Лозанов, в който накрая се появи Г. Господинов. Лозанов го попита защо, според негом не се е появил голям стойностен роман последните години. Г.Г. каза за себе си, че не може да напише такъв. Прави му чест, че си признава докъде е. А истината е, че не няма, защото 1. Като се пише, не бива да се мисли как ще го преведат на западняшки език и дали там ще им угоди; 2. Трябва да имат познаване на детайлите, а не умозрителност и повърхностни фабули...