Във всички развити държави се наблюдава демографска криза

България има най-дългото майчинство в Европа
22 окт 2024 22:38, Гергана Попова
48
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Снимка: БГНЕС

Платеното майчинство да продължи и при по-ранно връщане на работа, за да се подкрепи положителния демографски тренд у нас, наблюдаван през миналата година. Това заяви за БНР Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика, бивш министър на икономиката.

"Оказва се, че България има най-дългото майчинство в Европа, но това не е оказало съществено влияние върху раждаемостта. Оставането на жените дълго време вкъщи се отразява на тяхната квалификация. След това по-трудно си намират работа, получават и по-ниски заплати. Предлагаме, ако една жена реши да се върне на работа, преди да изтече майчинството ѝ, парите които ѝ се полагат, да продължат да ѝ бъдат изплащани в пълен размер. Да може евентуално да наеме детегледачка, която да ѝ помага. В момента ги наказваме – те се връщат на работа, а ние им отнемаме осигурителни права. Това не е справедливо и трябва да се промени. Имаме успех в тази посока и той е, че сме подсигурили 50% от плащането на майчинството за първата година. Преборихме се за промяна в закона. То вече е в сила, но искаме да бъде 100%. Във всички развити държави се наблюдава демографска криза, каза още  Шулева.

"През 1990 година сме имали 105 000 родени бебета, докато през 2023 г. са 57 478. Хубавата новина е, че за първи път през 2023 г. има леко повишаване спрямо 2022 г. Повишаването на раждаемостта с 1% не е бейби бум. Подобряването на жизнения стандарт оказва влияние. Икономическото развитие в страната следва графиката на раждаемостта. Освен това, през миналата година и повече хора са се завърнали в България", добави Шулева.

"Най-голяма необходимост от подкрепа има за децата до 12-годишна възраст. Изработили сме законодателни предложения, които се свеждат до ползване на гъвкаво работно време от родителите и на дистанционна работа. Второто важно нещо е наличието на детски градини в големите градове. В държавата има пари за построяване на детски градини, но общините не могат да се справят по една или друга причина. Ние предлагаме да се осигури субсидия за частния бизнес, за да изгради градини, като има ангажимент децата в тях да плащат същите такси, каквито в държавните за определен период. Много от бизнесите имат и социални програми, но държавата трябва да ги подкрепи. Може да бъде частично финансирането, но срещу намалена такса за определен период. Друго предложение е в Министерството на труда и социалната политика да се направи програма за квалификация на детегледачки, каза Лидия Шулева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Общество
Сигнали в Helpbook: В час пик масово не идват автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Да уточниме преди 16 минути
Понятието "развита" държава! Държавата е функция на хората населяващи дадена територия, която определя взаимоотношенията им. Няма хора, няма държава. Къде са китайците, къде сме ние? Коя държава има бъдеще?
47
0
 
0
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 21 минути
Това е нормализиране на населението след бейбибума след ВСВ. Европейците по-принцип са си били много плодовити дори повече от африканците. И след напредъка на медицина и хигиена населението нараства рязко. Населението е предостатъчно за площта на континента. Има натиск за приемане на десетки милиони имигранти за това са тези новини въй нема кой да работи, нема хора, а реално има безработица и изчезват хиляди работни места в ЕС.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Израел значи не е развита държава.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Тая е компаньонката на царя.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
По доклада на ЦРУ има го онлайн, населението на БГ до 2040г ще е 5 млн. Честито, най-бързо изчезващата нация в Света.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тая Шулева колко деца има? Вместо да ражда тръгнала министър да става.
42
3
 
0
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНАТА преди 2 часа
САМО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ИМАТ ПОЛИТИКИ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА, НО ОТ ГЕРБ ИМ СЕ ПОДИГРАВАТ ИНФАНТИЛНО ПО ВЪПРОСА И ГИ САБОТИРАТ.
41
0
 
3
 
! Отговори
ЪЪЪЪЪЪ преди 2 часа
Тази комунистическа под ло га от НДСВ не помня да е избирана от някого за нещо.
40
1
 
4
 
! Отговори
Промитей преди 2 часа
Арести на виновните лица Шулева са нужни днес. Не ви е срам , да намалите раждаемостта на половина за 20г. от 33г.демокрация.Това е заплаха за националната сигурност на България и има виновни длъжностни лица и политици.
39
1
 
5
 
! Отговори
98765432 преди 3 часа
Комунистите и соца са виновни нали ? Ааа да и Русия ! Какво друго да е ?
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не подбивайте цените на гласовете по форумите! По четири хиляди се дават на глас в момента, това е пазарното равнище. Всякакви луди има, но се съмнявам някой да се върже на тези 500 лева. С реалните цени семейство може да живее цяла година.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За един депутат трябват 30 000 гласа или ако са по 500 лв са нужни 15 млн.,за 10 депутата - 150млннещо не се връзва ,дали ще му ги и заработят двойно и тройно марионетките на спонсора олигарх или ъндърграунд ? .Какво беше то,търговия с влияние и саботажи срещу неудобни.Задкулидието пак си търси кокала.Иначе със 60-100 лв бълха ги ухапала евтиния за един обяд стават милионери с депутатски заплати и други работи.Разбира се не всички ..
36
6
 
4
 
! Отговори
Глезльовци преди 3 часа
Ама те и мъжете са виновни. Не можели повече от 2 деца. Нямали достатъчно пари. Ами ще направиш 6 деца. Ще се хванеш да работиш на 3 работи. С пари е най-лесно. Може да живееш в палатка и да берете джанки и с това да се храните. Може да отглеждате животни. Децата не е нужно да ходят на училище. И за какво са ви дрехи и обувки като няма да мърдате от палатката???
35
1
 
4
 
! Отговори
Руси преди 3 часа
Ами в не развитите също ! Пример България!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Гошо що се правиш на хамав?До 1989 г.БГ беше затворена държава и децата се раждаха тук.А с демокрацията ,лукановите зими,и пладнешката ДС приватизация ,разграбването и унищожаването на работещи предприятия ,остави работещите на улицата и който успя отиде да си търси прехраната на Запад .Ти къде беше Гошо тогава ?Затова населението намаля ,но отговорността е на тези които сътвориха този сценарий.Сега Гошо не говори за извършителите ,а друг да реши проблема ,щото тези с парите са му дали актив .
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ами Гоше до 1989 г.БГ беше затворена държава и тук се раждаха децата.А всеки забегнал на Запад ставаше невъзвращенец и предател.Но бяха малко.След 1989 г лукановите зими и последващата приватизация на комунистическото ДС ,заграбиха предприятията и 90 % унищожиха ,какво стана ,работещите останаха на улицата и който можа напусна страната.Гошката пропуска очевидни факти на ограбването,липсата на икономика и икономически растеж.Сега тръгнал за актив щото са му дали нещо по така за изхранване.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Трябва да си наистина пълен оулигофрен за да създадеш нов роб в съвременния свят! Роб, който си длъжен да отгледаш изцяло на собствени разноски, да бдиш денонощно над него, да му търпиш лигавщините и мрънкането и накрая да го подариш на мафиотската държава като готов данъкоплатец и на чорбаджията като роб! Не, тенкю!
31
0
 
2
 
! Отговори
Руси преди 3 часа
Ами в не развитите също ! Пример България!
30
1
 
2
 
! Отговори
Руси преди 3 часа
Ами в не развитите също ! Пример България!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Дават, дават по 500 лева за глас. Някои и повече. Най-скъпите гласове са по 2 бона. Не знам дори кой се навива да гласува за по 500 лева, когато може да намери четирикратно по-висока ставка.