Депозитите на домакинствата възлизат на 85 млрд. лв.

Имат ръст на годишна база с 11,4 процента
23 окт 2024 21:44, Елка Василева
11
Депозитите на домакинствата възлизат на 85 млрд. лв.
Снимка: архив, БГНЕС

Депозитите на домакинствата в търговските банки у нас нарастват с 11,4 на сто на годишна база през месец септември, достигайки 85,140 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка (БНБ).

Повишението на депозитите на домакинствата (и НТООД) забавя темпа на растеж, тъй като през предходния месец август ускорението достигаше 12,1 на сто на годишна база. Депозитите на домакинствата се равняват на 43,5 процена от брутния вътрешен продукт (БВП) на България.

Депозитите на нефинансовия бизнес у нас нарастват със 7 на сто на годишна база през месец септември до общо 45,270 млрд. лева. През предходния месец август годишният ръст бе 6,2 на сто.

Парите на бизнеса в банките на българския пазар възлизат на 23,1 процента от БВП.

Депозитите на финансовите предприятия достигат 3,628 млрд. лева към края на месец септември тази година, като нарастват със 7,3 на сто спрямо същия месец на миналата година. Това представлява забавяне на годишния темп на растеж, тъй като през август той възлизаше на 16 на сто.

В края на септември общата сума на депозитите на неправителствения сектор достига 134,038 млрд. лева - сума, която се равнява на 68,4 на сто от БВП на страната. Депозитната маса се увеличава с 9,7 на сто на годишна база през септември спрямо ръст от 9,1 на сто месец по-рано.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Страната
Митничари откриха цигари, скрити в хляб и зеленчуци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
НТООД преди 18 минути
Депозити на домакинства и НТООД (Нетърговски организации обслужващи домакинствата). Тук влизат: политически партии като ГЕРБ и СДС, синдикати, спортни клубове, читалища, еднолични търговци, домакинства и други. Един бог знае каква част от тези 85 милиарда са на домакинствата
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЧаФутската залъгалка-депозит е завладяла и българина,нищо че последните три години инфлацията стопи с 30 процента спестяванията,важното е и той да бъде приобщен към масата,наречена -оовцеее,!
9
1
 
2
 
! Отговори
Според вас преди 1 час
Мал о уми кой е спестил над 85 милярда?Тоя който ограбва или тоя който го ограбват?!!!
8
1
 
1
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 час
Ние имаме -10000 лв спестени Минус десет хиляди с думи.Добре че са батковците лихвари от бързите кредити че да има какво да ядеме.
7
2
 
2
 
! Отговори
Инвеститор преди 2 часа
Аз съм на 7, и съм управител на два хедж-фонда и малка стокова борсичка.
6
6
 
2
 
! Отговори
Христо преди 2 часа
Аз съм на 23 години, програмист съм и имам 180 хиляди лева на депозит. Разбира са това е отделно от портфолиото ми в акции и итиефи възлизащо на 420 хиляди евро и малко биткойни на стойност 211 хиляди долара. Знам, че не съм спестил достатъчно пари за моята възраст и има хора на по 22 години спестили вече по над 2 милиона от заплати, но обичам и да живея.
5
2
 
3
 
! Отговори
Минуващ преди 2 часа
Всеки трябва да има поне 12000 на сметка за погребение. Останалото е несериозно, няма как на кредит да те изпратят от този свят.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много ме забавлява как от край време нон стоп излизат статии колко млрд депозити кма в момента и как нарастват ежемесечно със значителен темп. За мен това означава -Стягайте се скоро ще има редукция на депозитите- все ще ни измислят по някакъв начин. Варианти има много. Пък и все пак изгърбяамето на населението има цикличен характер.
3
2
 
7
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 2 часа
Не на домакинствата а на мафията. Домакинствата са с кредити и заеми. Моля да бъдете коректни.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Проста сметка, всеки един в държавата има на сметка 12,000лв, дори и бебетата. Няма как да стане, а просто 1% обраха народа и имат по 12 апартамента и сметки с млн лева. А простияя народ тегли бързи кредита
1
0
 
6
 
! Отговори
Anomaliq 72 преди 2 часа
Айде бе....