Нотариалната камара иска затвор за лъжесвидетели при имоти по давност

Предлага се срокът за придобиването им да стане 20 години
23 окт 2024 08:28, Анисия Иванова
19
Нотариалната камара иска затвор за лъжесвидетели при имоти по давност
Снимка: БГНЕС

Нотариалната камара поиска наказателна отговорност за свидетелите, по чието лъжесвидетелстване се придобиват недвижими имоти по давност.

Това се казва в становище на камарата, която сега тя е изпратила по законопроекта за изменение и допълнение на закона за кадастъра и имотния регистър. Самият проект бе внесен в Народното събрание през септември т.г., припомня в. "Сега".

В становището се казва, че "с оглед премахване на обществените притеснения за последиците от изтекла придобивна давност в полза на някое претендиращо лице, следва да се предвиди въвеждане на наказателна отговорност на свидетелите по обстоятелствената проверка за придобиване на собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели". Нотариусът издава или не издава нотариалния акт, опирайки се изцяло на свидетелските показания, като за свидетелите към настоящия момент не е предвидена никаква наказателна отговорност в случай на лъжесвидетелстване, посочват от Камарата.

Оттам твърдят, че нотариусът прави своите изводи за владението на недвижимия имот именно от разпита на тримата свидетели, явяващи се пред него. Нотариусите подчертават, че тези свидетели се посочват по указания на собственика, но актът на допускането им до разпит пред нотариус е на „кмета на общината, района или кметството или от определено от него длъжностно лице“.

Според Нотариалната камара следва да се допълнят разпоредбите на Наказателния кодекс със създаването на нов текст, чието систематично място е в глава девета „Документни престъпления“. Нотариусите посочват и вариант на текста, който да се запише в Наказателния кодекс. Проекторазпоредбата предвижда, че „който в качеството си на свидетел пред нотариус или помощник-нотариус устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина в образувано нотариално производство се наказва с до 5 г. затвор.

Според Нотариалната камара, всичко това е от изключителна важност, тъй като годишно в страната се вписват повече от 500 000 акта и нотариусите формират преценката си за наличието на вещни права и взимат решение за издаване или не на акт от представените от страните писмени доказателства, а в примера с обстоятелствената проверка и от свидетелските показания.

В началото на годината Нотариалната камара предложи и двойно увеличаване на срока, след който да може изобщо да има придобиване по давност на имот при т.нар.недобросъвестно владение. Сега този срок е 10 години, а предложението е той да стане 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Общество
Очаква се кабинетът да одобри МРЗ от 1077 лв. за догодина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Парадокс преди 14 минути
Най-логичните свидетели при съставяне на констативен нотариален акт са съседите или поне собственици живеещи наблизо. Масова практика на имотната мафия е наемането на фалшиви свидетели от един определен етнос, които нито живеят в съседство, нито имат собственост.
17
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 14 минути
Един "***" даде 1.3 кк /декар. Мисля ,че е или Птица или един тъмничък.
16
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 22 минути
Един декар бил един милион какво , въшки ? Няма такъв олиггоффрен който да даде един милион евро за декар.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Самото понятие за "придобиване по давност на имот" е скандално, това изобщо не би трябвало да е възможно! Само отваря врати за манипулации Какъв е този *** закон?
14
0
 
12
 
! Отговори
Росица Ташева е преди 1 час
Може би най-корумпираният нотариус в БГ през последните 25 г.Тя издаде нов.акт на мадридския тарикат Симеончо за забележете-17000 дка ГОРИ В РИЛА...а после Симеончо осъди БГ В СТРАСБУРГ ЗА ...3 000 000 ЛВче съдът не му бил разрешил да ги ползва?!?! А от 2 г.издава ФАЛШИВИ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ НА ПИРАМИДАТА ЖСК- НАУЧНИ РАБОТНИЦИ-1 В Малинова долина- бл.23, набълбукала се е с милиони?!?! Някой ще провери ли нотариусите...като какви ги вършат!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 1 час
Да, но прокурорът, ако поиска, може да хвърли жалбата в кофата и никой не може нищо да му каже. Отнася се за всякакви жалби, впрочем.
12
1
 
11
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 час
Тук съм напълно съгласен с искането! Кметовете в Общините, особено МИхайлов от "Родопи" са като местни феодали! В България по принцип има наследено от социализма, негативно мислене към частната собственост, което се използва от хората близки до местните феодали, за които "моето си е мое, но чуждото е общо" сиреч няма респект към частната собствеост,а това е липса на респект и уважение към личността. А, когато към нея няма репсект се разпада народността и дръжавата!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Досега не са ли го направили? Що за защита на собствеността? Защо не са следвали Конституцията? Кой трябва да отговаря?
10
2
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 1 час
Законът е за бдящите, а не за спящите. Жалба до прокурора, написана от адвокат(без самодейности, задължително адвокат за да не станат нещата срещу теб), плюс завеждане дело-още тази седмица. Две години някой се настанил в имота ти, какво чакаш? Дела трябват, а не думи. Във Варна е втората по-големина адвокатски колегия-адвокати много-някои завършили СУ, а не местният ПУЦ, а ако искаш-си вземи софийски адвокат, но ще му плащаш пътни и за хотел за съдебните заседания.
9
2
 
10
 
! Отговори
Парадокс преди 1 час
Имам имот до който достигам само през друг имот, няма път друг. И собственикът на преходният имот е решил да заграби моят. Един ден е сменил ключът и не мога да стигна до моят имот. Гледам някой вече го ползва на Златни Пясъци е. Един Декър е един милион евро. И вече втора година нямам достъп . Предполагам че ще го вземат по давност след 3 години. "Добросъвестно " владеене, въпреки , че плащам данък за мястото и е наследствено! Баси законите братче!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От елементарно търсене в гугъл излизат голям брой осъдени и днес за лъжесвидетестване пред нотариус при обстоятелствени проверки-и всеки може да прочете,че се носи наказдателна отговорност. Носи се наказателна отговорност и днес, и не ви съветвам да лъжете, защото ще ви хванат, а тези дела са елементарни и бързи. Твърдението,че нямало наказателна отговрорност е напълно невярно! Никакви промени в закона не са нужни, и днес ставаш клиент на прокурора, ако лъжеш при разпит за констативка
7
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Пълно е с измамници ,банки ,нотариуси , ЧСИ - като сВински черва са.
6
1
 
5
 
! Отговори
20 години е и днес преди 1 час
И в момента давността за придобиване по давност е 20 години. 10 години владение -за да получиш констативка, и от тук-нов десет годишен срок трепериш някой да не ти я оспори в съда. Едва като минат 20 години можеш да смяташ,евентуално,че имотът е твой след констативка
5
0
 
11
 
! Отговори
инфо преди 1 час
Потресаваща нотариална некомпетентност . И в момента се носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване при обстоятелствени проверки.
4
1
 
5
 
! Отговори
Видял преди 1 час
Крайно време е!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ще се пребори ли съдебната система с имотната мафия?
2
0
 
22
 
! Отговори
Буба Мара преди 1 час
Трябва затвор и за много нотариуси.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Потресно е че не е така в момента.