Унищожиха много редки видове птици в Аграрния университет в Пловдив

Наложило се е поради установен птичи грип
23 окт 2024 09:23, Елка Василева
16
Унищожиха много редки видове птици в Аграрния университет в Пловдив
Кадър: БНТ

Над 900 птици, сред които редки породи, бяха унищожени в Аграрния университет в Пловдив. Причина за това е установен птичи грип по животните, които от години се отглеждат в опитната база на учебното заведение. Така над 400 студенти няма да могат да карат практика в птицефермата поне до другото лято, а генофондът ще бъде трудно възстановен.

В началото на този месец десетки птици от учебната база на Аграрния университет започнали да измират. Направените две проби показали, че животните са болни от инфлуенца. За да не се разпространи заразата, от Агенция по храните са унищожили всичките 900 обитателите на фермата. Сред тях над 40 вида редки птици – кокошки, гъски, патици и токачки.

"За нас неприятното е, че всъщност голям фенофонд се загуби. 4 породи патици, отделно така наречената "няма" или "мускусна патица", 4 породи гъски, над 30 различни породи кокошки и сред тях "мехел", която е специфична белгийска порода, "аролкана", много специфична, която снася синьо-зелени яйца, една френска порода, която снася шоколадови яйца", каза пред БНТ доц. Боряна Иванова – ректор на Аграрен университет – Пловдив.

Възстановянето на генофонда ще е много трудно и ще отнеме време, признават от университета.

"Много от тях не са местни породи. Много от тях не са от масовите индустриални породи. Някои са декоративни. Други са с по-лоши продуктови характеристики", обясни доц. Иванова.

"Ние имаме амбицията да го възстановим и от пролетта ще започнем да купуваме яйца от чужбина. Имаме инкубатори, съвременни, в които ще ги инкубираме и най-вероятно ще си възстановим фонда от птици", каза проф. Васко Герзилов – катедра "Животновъдни науки" – Аграрен университет – Пловдив.

Според експерти най-вероятно заболяването е пренесено от диви птици. Фермата е дезинфекцирана, а зоната на 3 километра около нея се наблюдава.

"Може би ще трябва да се помисли за евентуална бъдеща защита, защото в крайна сметка такива инциденти могат да се случват непрекъснато", каза доц. Иванова.

В учебната база, която е създадена преди 30 години, се обучават над 300 студенти от 5 специалности. С унищожаването на птиците се прекъсват практическите занятия на терен поне до лятото догодина.

"Сега студентите няма къде да отидат. Няма къде да видят птици на живо. Всичко ще бъде само една теория. Но трябва законови промени университетите да бъдат допускани при по-облекчени условия," смята     Русен Недев – управител на Учебно-тренировъчно поле.

"Учебният процес ще пострада, защото ние водим тук студенти, като ги обучаваме на терен. Казваме им някои особености по отношения отглеждане на птиците, поведението на птиците. Базата е много добра, защото тук птиците са пуснати и могат да извършват всички свои поведенчески инстинкти, включително и прашна баня и това ги прави така наречените щастливи птици," каза проф. Васко Герзилов.

За да не се прекъсва практиката, от университета искат по-облекчен режим за достъп на студенти до частните птицеферми. Както и бъдеща защита от болестта, която напоследък е едно от най-честите заболявания по пернатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Общество
Филип Гунев: Професионалното ръководство на МВР е обезличено
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 2 минути
Принципно за 900 птици може да се организира надеждна изолация за два пъти инкубационния период, но е сравнително трудно и скъпо а и може да измрат повечето през това време.
12
1
 
12
 
! Отговори
Танчо преди 1 час
Това е няква много ама много гнусна измама......
11
2
 
9
 
! Отговори
4545 преди 1 час
Какъв е този измислен университет щом допуска заразата, измисени специалности и учени, закривай.
10
1
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 час
До Анонимен 1Ни съ безпокой;))) редките видове патки, кокошки и гъски ги имаме в многовидово пластично разнообразие на два крака;)))
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
според мен гладни *** са нападнали пилетата и ся ни го представят за некъф грип, з да се оправдаят
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А дали ще препарират някои поне за външен вид? Не пише, щот' не ги е еня! Може да се вземе и генетичен материал, при добро желание.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не "се е наложило", а "са го наложили". Какви са тези учЕни в университета, които , знаеейки, че ако се появи заразна болест, ще колят всичко ТАМ наред, не са си създали НЯКОЛКО бази, няколко центъра на отдалечени места ПОНЕ? Как учат кадрите? Че то всички стайни растения, именно защото са на закрито, са силно боледуващи, както и хората. Няма биологичен вид, който да вирее здрав в ограничено пространство.Нали и затова, за да мре населението, запечатват новите сгради, пардон, слагат изолации??!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аха птичи грип, горките, е няма пиле, няма разходи за гледане и храна, няма и въглероден и азотен отпечатък, няма и птича тор да се хвърля, е така се прави.:))
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
кат си гладен - не птичи грип, ами кродилски грип ще има по птиците - дано са се наяли поне завалиите
4
0
 
7
 
! Отговори
Загладен преди 1 час
По свинете няма ли да измислят нещо ? За коледа. По рибите за никул ден ?
3
1
 
10
 
! Отговори
А, тоз преди 1 час
"Птичи грип", има ли го в действителност или е поредната измислица на чиновниците от Земеделското ни министерство и мъжа на Мари Гаргамел(Габриел де)! Всичко е заради едни пари, дето трябва нЕкои хора ТРБЕ да гушнат!!
2
0
 
8
 
! Отговори
Аграрен студент преди 1 час
Затуй ли цяла седмица има в стола само пиле с ориз и пилешка супа.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това е новата наука - всичко под ножа, когато нещичко не е в ред. За десетките години които УЖ напредва медицината и познанието за болестите, не решиха нищо другом не създадоха нищо друго. Западняшко изискване. Гаднярщина във всичко.