БНБ: Жилищните заеми са с рекорден ръст

15% е увеличението при потребителските заеми
24 окт 2024 14:08, Анисия Иванова
38
БНБ: Жилищните заеми са с рекорден ръст
Снимка: БГНЕС

Отпуснатите от банките жилищни кредити нараснаха с рекордните 25,9% за година и към края на септември достигат 23,6 млрд. лв., показват данни на БНБ. В рамките на година ипотечните заеми за покупки на къщи и апартаменти са нараснали с 4,855 млрд. лв. Това се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-просторен дом, както и да вложат парите си в недвижима собственост. Много хора, които искат да инвестират в имот, но нямат достатъчно налични пари, взимат и банков кредит, за да осигурят необходимата сума за покупка.

Потребителските кредити за домакинствата за година нарастват с 15 на сто, показват данните на Централната банка, цитирани от "Труд".

Общият размер на отпуснатите потребителски заеми се увеличава с 2,474 млрд. лв. за година и към края на септември достига 18,97 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонти в дома или за покупка на домакински уреди и обзавеждане. Оказва се, че желанието на хората да повишат стандарта си на живот, като подобрят условията в дома си или направо купят нов апартамент или къща, е основният двигател на кредитирането в страната.

От 1 октомври влязоха в сила ограничения на БНБ при отпускане на жилищни кредити на домакинствата. Размерът на отпусканите заеми за покупка на къщи и апартаменти вече трябва да бъде до 85% от стойността на обезпечението (в най-честия случай това е цената на купувания имот). Съотношението между вноските по кредита и месечния доход на кредитополучателя не трябва да надвишава 50%.

Освен това срокът на договора за кредит не трябва да надвишава 30 години. Целта на тези промени е да бъде ограничен рискът, при който банките отпускат ипотечни кредити. Но промените едва ли ще окажат съществено влияние върху кредитирането. Ефектът от мерките на БНБ ще може да бъде видян след месец, когато бъдат публикувани данни за отпуснатите кредити през месец октомври.

Домакинствата взимат повече заеми от бизнеса, показват данните на БНБ. За година общият размер на кредитите за домакинствата е нараснал с над 20 на сто, или с 7,467 млрд. лв., а заемите за бизнеса се увеличават с 8,2%, или с малко над 3,5 млрд. лв.

Домакинствата трупат и по-големи спестявания в банките от бизнеса. В рамките на година общият размер на депозити на домакинствата нараства с 8,68 млрд. лв. и вече надминава 85 млрд. лв. Данните на БНБ показват, че най-голям ръст има при влоговете на граждани с големи суми в тях, докато хора с малки по размер депозити са принудени да теглят пари и да закриват влогове, за да закърпят семейния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: жилищеБНБзаемикредити
Още от София
Гора от високи сгради на "Цар Борис III" и Околовръстното в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Затова цената на жилищата е такава - раздаване на кинти ненапечатани.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
fake news na fashistkia noi i fashistkata bnb.
28
1
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 часа
Ще видим новите кредитни милионери. Този път банките ще се сдобият с цели квартали май.
27
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 часа
Абсолютно безумие. Нали уж БНБ затегна мерките преди 2-3 месеца? И въпреки това като бях в банката преди месец да си свърша работа, на гишето докато жената ме обслужваше, гледах брошура за жилищен кредит. Жената приключи и каза готово, като ме видя на къде гледам, ми вика "нещо друго желаете ли"... Сивите пари не са само в торби и чували. Има много сиви бизнеси с пари в банките и банките буквално се чудят на кого и как да дадат пари.
26
0
 
8
 
! Отговори
Пример преди 4 часа
Отивам вчера по работа в студентски град и спрях в нищото на 7-800 м от мястото, където трябва да ида. По пътя няма тротоар, само кал, строежи, разбити улици. Една майка с количка едва се придвижваше с детето. Кофи препълнени с ***, пълна мизерия. И за това се теглят хиляди евра заеми. Минах покрай три строежа и се зачудих какво ли ще стане като ги завършат. А това улици, градини, зелени площи - майната им. Но явно има много луди, на които това им е лукс и си го плащат...
25
1
 
5
 
! Отговори
Деде преди 4 часа
Като си помисля, че най-умнокрасивите вложиха спестяванията си в имот на зелено и с подкрепата от голям кредит на ниска лихва.... Пожелавам им успех!
24
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 часа
До От 28, Уточнявай ги тия работи, поне за тебе да не се кахърим
23
0
 
3
 
! Отговори
От 28 преди 4 часа
Забравих да уточня, че ако сме вземали дребни кредити, то от 2 години всичко е напълно изплатено!
22
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Най са си добре такива като мен и жена ми. Родителите ни и ние за 15 години успяхме да придобием 6 апартамента на макс цена 1100 евро на квадрат! 2011-2013 г даже взехме 2 двустайни в широкия център на София по 800 на квадрат. Ама тогава хляба беше 90 ст, яйцата по 20 ст, месото по 5 лв кг. Така, че сега всичко в цените на жилищата си е ОК. Кой купил - купил, кой не купил сега подухва супата за 2500 евро на квадрат. Хубаво е, че от 2 г насам се вдигнаха наемите, та тези апартаменти почти се пла
21
0
 
3
 
! Отговори
Бай Ставри за BtV преди 5 часа
До 18Аз лично не познавам такива! За такива хора чувам само от такива като теб! Влез в обявите и виж колко малко апартаменти се продават от банки!!!!! И най-важното - всички се купуват от имотната мафия чрез връзки с ЧСИ! Ти нямаш шанс
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Как пък веднъж някой не се оплака, че цацата и пържените картофи станаха по 8 лв! Че всички стоки в хипермаркетите се вдигнаха 100% последните 3 години. А тук разни търлъци риват, че жилищата били скъпи!?! Ами като парцелите се вдигнаха, материалите се вдигнаха, надниците на майсторите двойно се вдигнаха...., та как имотите да паднат? Ако цената им падне строителите ще спрат да строят, никой няма да си продава имота евтино, съответно няма да има предлагане и пак няма да може да си купите евтино.
19
0
 
6
 
! Отговори
м да а преди 5 часа
Както е казал народа,, Тъй, ама не съвсем " повишаването на общата задлъжнялост , може би е резултат от инфлацията... ако преди си вземал 750лв за да купиш дърва за зимата, сега за същото количество са 1000
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Като излезе статия за имоти и 2-3-*** започват да пищят от злоба, че не могат да си купят! Тези същите изписват по 100-200 коментара за балони и фургони, а единият е хакер и си слага по 20-30 лайка на изписанитеГлупости. За съжаление имотите следващите 5 години спокойно ще си вървят с по 5-10% на година нагоре
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До 2Статията е със заглавие "жилищните заеми са с рекорден ръст", това включва всякакви заеми
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Бъдещите роби
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
В какъвто и лукс да живееш вкъщи, като излезеш навън стъпваш и виждаш наакания пезайж, като идеш в болницата ще те гледат като касичка, а децата си ще пращаш да се образоват в чужбина, защот в България образованието липсва
14
2
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 5 часа
Най-добра е схемата 20-80, надявайки се някоя риба да клъвне преди да дойде времето за 80те процента. А ако не клъвне? А ако се окаже, че строителите с цел да се отърват от имотите в държава без население намалят цените на 1200-1500:)
13
1
 
9
 
! Отговори
искате евтин имот? преди 5 часа
Натискайте да се приеме еврото. В момента всичкото мафиот купува апартаменти в брой , в левове с идеята после да продаде за евро и да си изпере парите. Така прави и дребният квартален дилър , така прави и дебелият тиквундер от Банкя.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Икономически неграмотните винаги са били повече от грамотните. Затова и заемите за жилища растат в момента.
11
0
 
8
 
! Отговори
до 14-ти Може, може преди 5 часа
прането на пари граници не знае.