За и против новата МРЗ за догодина от 1077 лв.

Атанас Кацарчев и Виктория Славчева пред Bulgaria ON AIR
24 окт 2024 13:02, Анисия Иванова
46

1077 лв. става минималната работна заплата (МРЗ) от януари, реши служебното правителство. Увеличението е със 144 лв.

"1077 лв. МРЗ означава под 900 лв. нетна работна заплата при 1500 лв. жизнен минимум. Това е доста далеч от издръжката на живот на един човек. Би трябвало МРЗ да покрива поне издръжката на един човек. За пореден път ще ходим на избори и нямаме икономически политики, а гледаме как едни хора се карат с други хора. Нямаме никакви предвиждания, караме на парче", коментира главният икономист от КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

"Защо имаме толкова "мъртви" пари в икономиката, защо тези пари не се движат?", попита на свой ред гостът.

Виктория Славчева, главен експерт в юридическа дирекция на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на свой ред посочи, че отражението след увеличението на МРЗ ще е пагубно за бизнеса.

"Най-вече за малките и средни предприятия. Те не могат да покриват тези заплати. Увеличението за 2023 г. беше най-високото за последните 25 години. С резки темпове увеличаваме МРЗ. Това ще доведе до съкращаване на работници и служители, или ще преминат в сивия сектор, ще се увеличат цените на стоките и услугите, които предлагат фирмите. Отражението ще се види още преди края на годината", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Не сме против увеличението на МРЗ, а да има ясна формула, която да се следва. Трябва да помислим дали фирмите могат да се справят със заплащането и дали са конкурентоспособни на пазара", изтъкна Славчева.

Защо заплатите ни са ниски и как ще се справи бизнесът?

Според Кацарчев не трябва да има разделение по региони относно заплатата, тъй като основните комунални разходи почти навсякъде са еднакви, дори в провинцията на места положението е по-лошо.

"Изведнъж се оказва, че МРЗ в Гърция е два пъти по-висока от нашата, а ние произвеждаме един и същи продукт. Откъде идват тези разлики? Въпрос към нашите работодатели. Да, сезонът е различен. Това означава ли, че трябва да скапем продукта като качество. Отиваме да работим в Европа, за да изкарваме пари. Вижте колко пари влизат тук, за да се поддържа българския жизнен стандарт", заяви той.

Виктория Славчева отвърна, че работодателят не може да прецени къде ще си харчим заплатата и ако бизнесът му е във Видин, той си наема работници от Видин. По думите ѝ увеличението на МРЗ основно ще рефлектира върху регионите, които вече страдат от липсата на кадри.

Славчева е на мнение, че не привличаме нови инвеститори основно заради липсата на кадри и множеството разходи за започване на бизнес.

Тя добави, че с увеличението на МРЗ насърчаваме хората без образование и опит да взимат пари, сходни с тези, които получават хората с опит - дългогодишните кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Общество
Мъж ремонтира колата си с електрожен и подпали 900 бали сено
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
От 42 преди 32 минути
В среда с образовани заможни млади хора съм с петцифрен среден доход. Най-"бедният" ни приятел е млад учител. Започна за някакви идиотско ниски 1800лв. начално и работеше на 2 места, та върза 3600. Кадърно, умно момче. Изтегли кредит, направи школа за интересни природни науки, моделиране, програмиране, роботика. Само от нея печели над 12000лв.. Не са много, но е отлично начало за млад човек. Имаш ли желние и акъл, има и начин.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Примерът с Еконт е доста добър, всъщност. Елементарен пример от живота. Доста хора с нисък доход никога не се замислят какво генерират като приход на работодателя си и каква част от този приход се превръща в печалба. На сума народ оценката е нереална и се мисли за много ценен, а не е. Единствените хора, за които ми е крайно жал, че имат ниски доходи, това са лекари, учители и хора в академичните среди. Въпреки че, ако си кадърен, има хиляди начини за странични доходи- частни уроци, академии итн.
41
0
 
1
 
! Отговори
Ха,ха до Ай Ти преди 41 минути
Първо научи правописа. С 300,а не със 300,с500 ,а не със 500.Употреба на "С" или "Със".Учи се във втори клас.И никой образован не пише Ай Ти,а IT.И английски не си учил.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Е така е, от газта насам всичко тръгна нагоре, но при по високи заплати ще има уволнения и фалити.
39
0
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 44 минути
В нашата компания 50% е мечтан марж. Маржът е под 25%... Е, има хора, работещи за по 1800 евро на ден, при които е близко до 50%.
38
4
 
4
 
! Отговори
Кико преди 45 минути
Ама никога никога един работодател не е казал че желае да вдигне заплатата. Все ревът че няма пари, а пък карат нови коли, ходят на почивки. Как се случва това с нямане на пари?
37
0
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 46 минути
Баш в десетката. Заплатата се определя спрямо потенциалната печалба, която може да направи един работодател с теб. Като ти може да си физическо лице, да си юридическо- всичко може. Ако Еконт качи цената на доставка двойно, то и заплатата ще може да скочи драстично. Скъпи услуги = високи заплати. Защо в ИТ сектора сумите са от 800 евро на ден нагоре за консултант? Защото услугите са скъпи. Защо са скъпи? Защото са високотехнологични и малцина го умеят. Защо зъболекарите печелят много? Итн..
36
3
 
3
 
! Отговори
DO 35 преди 48 минути
Улиците се метат от роботи. Пратките се доставят с дронове и автономни шофьори. Градският транспорт е автономен, супермаркети, складове, ферми стават автономни. Кое не разбра, че слугинският труд си заминава?
35
0
 
2
 
! Отговори
До АйТи преди 50 минути
Ти ли ще метеш улиците,бе ,образования?
34
0
 
5
 
! Отговори
DO 32 преди 50 минути
Отлично казано. Имам едно съседче куриер на Еконт. Младо момче, взима около 3000лв.. Вика много малко били. Колко пратки достави днес? Колко е печалбата на Еконт от 1 доставена пратка, като медиана, осреднено? Да кажем- тази е с куриерска услуга 20лв., а другата- 8лв.. Колко от тях отиват при Еконт и колко са за заплата, разходи на буса, гориво и всякакви други оперативни разходи, наеми на офиси, маркетинг, реклама и т.н.. Гледа ме глуповато, смята, смята, нещо сметките не излизат колко е ценен.
33
5
 
1
 
! Отговори
АйТи преди 57 минути
Само цените ще растат нагоре. Например като ми дойдеш да търсиш апартамент ще ти шибна една цена , че ще избягаш със 300. Или като ми дойдеш за услуга , ще ти набия една дебела цена , че ще бягаш със 500. По принцип няма толкова много стоки и услуги за тези обезценени пари. Вдигането на МРЗ радва само неграмотните малцинства.
32
5
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 1 час
А ти какво можеш да дадеш за над минимална? Какво умееш? Защо не станеш работодател и да даваш по 10 минимални на калпак, спира ли те някой?! Не ме разбирай погрешно, и аз съм работодател на 4 души, които взимат петцифрени заплати. Марджинът е под 50%. Тоест, ако дадено кадър от тях има заплата 15 000 на месец, то и аз печеля около 15, че даже по-малко. От теб, лично, колко печели твоят работодател?
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Сега работодателите ще съкратят всички приети на МРЗ.
30
10
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 1 час
Стига сте вдигали МРЗ, така подхранвате инфлацията.
29
4
 
8
 
! Отговори
мамка ви работодател преди 1 час
хотели с нощувки по хиляди левове на вечер са пълни с работодатели, които иначе не могат да дадат минимална заплата. А искат хората да гледат семейства. С какво? Тия работодателли се кефят как дават хиляди за глупости, но когато е за заплати на хората, това били много пари. Дее тяхната майка
28
4
 
5
 
! Отговори
Не спорете преди 1 час
Изберете Баце и мин.заплата пак ще стане 400лв.
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
МРЗ е половината от средата. Средната я определяме ние, хитрите програмисти, с по 20-40к заплати на месец. Ние сме шепа хора, но честно и почтено плащаме данъците и ето, че и аутсайдерите покрай нас намазват и им качват милостинята.
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Айде стига дъвкахте тая МРЗ! НИКОЙ не разботи на МРЗ, освен хигиенистка пенсионерка в детска градина на село! НИКОЙ! Това е инструмент на сивия сектор да се осигурява наглият бачкатор на МРЗ, а в плик да взима хиляди. Продавачка на село минава 1800 бруто вече, седнали за МРЗ да говорят. В София продавачките минават 3500 на доста места. Продавачки, хора, продавачки с 3ти клас. Ся ще дойдат да плямпат аутсайдерите "ти знаеш ли, че в Пловдив е 1500 СРЗ". Ми не, не е, ако си КАДЪРЕН и МИСЛЕЩ.
25
5
 
1
 
! Отговори
България преди 1 час
Постоянното вдигане на МРЗ е велика глупост на редки ***. България има много врагове - бивши българи, малцинства, антибългари и така нататък. Като вдигате МРЗ , развъждате точно тези неграмотни маси. Между другото , парите ги обезценявайте още и гледайте сеири.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 18В момента минималната трябва да е минимум 1500 лева.