Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка

Подкрепяла терористични групи в държави, приятелски на Москва
7 авг 2024 14:30, Елка Василева
318
Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обвини Украйна, че открива "втори фронт" в Африка, като подкрепя "терористични групировки" - няколко дни след като руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде Франс прес.

Още по темата
"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на (украинския президент Володимир) Зеленски е решил да открие "втори фронт" в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Коментарите на говорителката идват повече от седмица след нападение в Мали, при което според бунтовниците са били убити десетки бойци на "Вагнер" и малийски войници.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка, посочва АФП.

След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм".

Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

Киев изрази съжаление за "прибързаното" решение на Бамако, като заяви, че "безусловно се придържа към нормите на международното право" и "категорично отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали".

През 2022 г. хунтата на Мали скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа, отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Прозорецът на възможностите за Украйна все повече се затваря", каза Сергей Шойгу, секретар на Съвета за сигурност на Русия и доскорошен министър на отбраната. Шойгу допълни, че че колкото повече Украйна се бави, "толкова повече територии ще изгуби. Заблудите на киевския режим, че европейците ще организират още една прекрасна среща на върха за мир,на която всички вътрешни проблеми ще се решат, струват скъпо на украинския народ".
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво става с яйцата в русия? появиха ли се по щандовете?
140
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво става с великата съвеЦка революция за "свобода"? Възвърнаха ли се границите на бившия ссср или не?
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво става със синовете и дъщерите на най-заклетите путинофили и русофили? прибират ли се от време на време от запада където живеят или не се прибират?
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контранастъплението - доброволци на фронтовата линия в Украйна (ако сте мъже).
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тази новина ми става православно
136
5
 
10
 
! Отговори
развързани ръце преди 1 месец
Атаката в Курск не е като в Белгород, тогава бяха някакви самодейци, а сега става дума за редовна украинска армия, десетки хиляди, въоръжени с американско и западно оръжие. При това нахлуха на цивилни селища, а не на военни обекти фронтова линия. Това развързва ръцете на Владимир Путин при взимането на решения както за Украйна, така и за запада. Все още няма решение, но едно е ясно - преговори няма да има, и проектът Украйна ще бъде закрит след пълна капитулация.
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво става с купонната система за храна в русията? сработва ли?
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво става с руските трупове? Съживиха ли ги с вълшебната отвара?
133
2
 
5
 
! Отговори
Днес.РУ преди 1 месец
Днес.РУ, Ще ни осветлите ли най-накрая кащво де случва в Белгородска и Курска област?Или още чакате нареждане от Риа новости и ТАСС?
132
2
 
4
 
! Отговори
до 130 преди 1 месец
Кои населени места превзеха ВСУ, ще посочиш ли по-точно? И след колко часа пада град Суджа? Или като миналото лято "настъплението продължава, настъплението продължава". И накрая 14 превзети села. Които посре руснаците си върнаха до едно.
131
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години, когато цял Египет е страдал от липса на питейна вода и суша, руснаците им построиха язовир и водна система от която и до днес пият вода и са благодарни, строиха им болници, ел. енергия и много други неща в Северна Африка, а колонизаторите само ги ограбваха, убиваха, тероризираха и оскотяваха от бедност, предизвикана от грабежа на колонизаторите, така че, не е учудващо, че в Африка предпочитат Русия.
130
5
 
1
 
! Отговори
ххахаххаха преди 1 месец
да видим *** в раша, хаххаххаха. ама няма. рашунгери в армия със западно име - вагнер. хахахах. няма да се измъкнат живи от африка.
129
3
 
4
 
! Отговори
До 140 преди 1 месец
Те в Донбас ядат бой като маче у дирек,а ти се размечта
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия счупи тъпометъра!
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
126
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бах тия украинци ви трепят по целият свят, не ви е лесно
125
4
 
6
 
! Отговори
До 128 преди 1 месец
Е реално това очаква Украйна защото решиха,че към тях ще потекат реки от оръжия и пари и ще дойде някой да се бие вместо тях с Русия,а те ще си лежат на плажа е сега Зеленски гледа като излъгано Камилче ,ама най-лошото е като си се самозалъгвал , защото си бил без акъл
124
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Немски военен експерт нарече атаката в Курск"умствено разстройство" - там няма нищо от военно значение. Дори самите украинци задават въпроса защо Зеленски прави това и изпраща десетки хиляди на диверсия, когато фронта се пука по шевовете.
123
5
 
4
 
! Отговори
лото милиони преди 1 месец
за главата на ружа даваме 5 млн. долара мечтайте колко ще е за путин и бандидите покрай него.