Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
4
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
И ние имахме по времето на Живков такива перфектни концселища -Белене , Сл.бряг до Ловеч , Богданов дол , Скавена .Който разказваше или слушаше политически вицове отиваше там.
180
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*перфектниЯ, научете ги тия членове вече
179
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перфектният социалистически или комунистически град е град без социалисти!
178
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука има едно ***, което ни залива с червената помия, видиш ли сме били на върха на пирамидата по времето на неграмотниците. Били сме продавали и изнасяли незнам си какво по незнам си колко. Само че както обикновено по комунистически се казва само половината истина, а частта която не ни изнася се замита под килима. Истината е, че всичките ни пишман предприятия изнасяха на загуба, защото иначе никой не ни искаше ***. Държавата беше фалирала от 1980 и само СССР я държеше в будна кома.
177
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ния оправихме наща държава ,та почнахме да даваме акъл и на други ,та чак поучения и идеиПрав е Радой Ралин,ама няма кой да го чете.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава за Северна Корея ,там е раят на земята ! Без престъпления ,без безработица !
175
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако американците не бяха поддържали ужасни вредителства (санкции) срещу Северна Корея, но също срещу половината свят ( В България малко се пише за Южна Америка, Африка, Азия), светът нямаше да е само САЩ, както те си пишат, а цялото земно кълбо.
174
5
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!! 204 Припомни ми кой нов град е построен при социализма . Освем Димитровград ,за друг не се сещам. И не знам дали е построен на голо поле.
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще умрат от студ!То се вижда, че в блоковете няма ток!
172
0
 
3
 
! Отговори
Антикомунист-Реалист преди 4 години
Ей, тези ще построят светлото бъдеще, а ние не успяхме. Грабвам семейството и отиваме да строим.
171
3
 
4
 
! Отговори
До 218 преди 4 години
Ако това е вярно, после я кажи ми, как да не извършим геноцид върху комунистите? Това са човекоп.одобни.
170
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия там градове ли имат?
169
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
47,Да, пенсионерите в Северна Корея не ровят в кофи за храна. Няма такава.Страната има такова недохранване, че масово малки деца имат пердета на очите поради хроничен глад. Болници по време на снимане на телевизионни репортажи остават без ток... По Нешънъл Географик пускат бая филми с кадри от страната. От там малцина бягат, даже да са в лагер, не защото е хубаво, а защото на избягал публично му избиват родата или я пращат в лагер. Хора са израсли в лагери(от 2-3 годишни) заради чичо си...
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
209Веднъж милиционер - завинаги про стак.
167
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Закрихме токсичния цирей Кремиковци, това малко ли е?
166
2
 
9
 
! Отговори
Другарщ Ким, преди 4 години
Има ли опция няколко хиляди от нашите хибридчици, лелеещи за "твърдата ръка" и "комунизма, с "човешко" лице" да отпътуват тъдява?
165
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Корея Строи Градове НЯКОЙ ИЗНАСЯ РАБОТНИТЕ МЕСТА- А КАК ТОЧНО МОЖЕ ДА СЕ ИЗНЕСЕ РАБОТНОТО НИ МЯСТО. КОЙ ТИ ЗАДАВА ТОВА БЕЗУМИЕ....
164
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ ПРИВЛЕЧЕ ТУРИСТИ- ДА БЕ ДА- ТАМ ИМА ХОТЕЛИ БЕЗ ТУРИСТИ, МАГИСТРАЛИ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ, ЛЕТИЩА БЕЗ САМОЛЕТИ, ПЪЛНИ МАГАЗИНИ ЗА ПОКАЗВАНЕ И ХОРА С НАЙ НОВИТЕ СИ ДРЕХИ НАПРЕД НАЗАД И ДРУГИ ОКЪСАНИ И МИЗЕРНИ УМИРАЩИ ОТ ГЛАД. СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ЕДИН ОГРОМЕН РОБСКИ ЛАГЕР НА СМЪРТТА, ДРУГОТО СА ОПОРНИ ТОЧКИ, НА КОИТО ДАЖЕ ТИЯ ДЕТО ГИ ПОВТАРЯТ ДЕСЕТКИ ПЪТИ НЕ ВЯРВАТ.
163
12
 
8
 
! Отговори
Корея Строи Градове преди 4 години
а на запад кво стройте !?точно така : НИЩО !!!евреите продължават да изнасят работните ни места,обедняваме все повече и повече защото евреите вдигат цените непрестанно а заплатите ни не растат
162
16
 
9
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 4 години
Браво! Човека създава и преоткрива ! Нашия Бай Х.. закрива!