Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ето още един, градове иска да му откриват. Германците не са откривали нови градове от 200 години, нищо че ги сринаха в две войни, на русофилчето комунистче му се приискали да се откриват нови градове. Абе, вие комунистите сте си точно за такъв управник като ***, и той само иска да открива бе. Хахахаха
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 188Ахахаха. Най-сетне някое русофилче да си признае че е било непълнолетно когато режима е бил в края си. Абе, моето момче, къде ви промиват мозъците с тия приказки? Да не би по фитнесите дето ходите най-яките батки да са русначета и вие да искате да сте като тях. Алелелелеле. Смях.
159
8
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Припомнете ми кой нов град се откри в България през последните 30 евроатлантически години ?
158
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завиждайте цирей,завиждайте.
157
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Ким ми става все по симпатичен.От статията написана от мазен и наведен към автоцензурата ,,дзурналист,, разбрах,че е хвърлил много пари за построяването на града,после научих,че пари за построяването на града не били използвани,а бил построен безплатно от ,,съвременни роби,,после пък-(изтъква пишещото джурнале)парите свършили,обаче какви пари,като казва,че там пари нямало???Изпълнена с противоречия статия..мислите на тоя човечец са на път да се сбият помежду си.Ами,браво на Ким.
156
8
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Защо показвате тази срамна за сравнение с Българската развита Еуропейска реалност, статия???
155
1
 
4
 
! Отговори
до 196 преди 4 години
Реално не е до теб а до всички които искат да прозрат манипулацията. Ще цитирам ТЕБ : " ти който не знаеш какво е да се грижиш за семейството в ония гнусни години..... " и продължавам твойте думи ---- " Тате носи, мама меси..." тоест семейството през ония трудни години е успявало да се грижи за децата си...
154
1
 
6
 
! Отговори
до 196 преди 4 години
каква планова икономика, бе дъртак / това е нормално обръщение, след като аз съм сополанко, а съм на 47/ Това ЕС, да не е пазарна с квотите. Ви еможе да произвеждате толкова и да продавате толкова. Стига с остаряли и вече доказани неработещи формули. И с епочват с обидите, - безсрамник, *** и т.н. Този , който няма аргументи почва да плюе . Давай не ме щади, да не мислиш, че нещо ще ми причиниш, най много да докажеш колко е безпочвена твоята теза
153
4
 
3
 
! Отговори
ДО 194 преди 4 години
И какво значи твоя отговор, нищо не коментираш от моя отговор за полша и за твоята теза , че сме уж фалирали през 1980г., което не е вярно и се вижда от воя отговор. Като нямаш аргоменти казваш айде бегай сополонко, така постъпват хората без доводи и аргомунти, почиващи на реални факти. Айде нека да поговорим и за твоя Луканов, дето уж обявил фарита на българия през 1989-1990. Та точно този Луканов е продължителя на кръглата маса с РАН и ЪТ , та той какво друго да обяви, като е продължението на
152
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви цифри имаш бе сополанко?! Ти дето нямаш един ден трудов стаж в планова икономика. Ти който не знаеш какво беше да се грижиш за семейство в ония гнусни и мизерни години, безсрамник. Тате носи, мама меси, а ти щракаш с пръсти. Сигурно си от семейство на партийци или на някой бензинджия/камионаджия. Ей такива пишлeгари като тебе да говорят за времена, които не познават-не на мене. Казах ти-дигай цирка! Тия си ги говорете със съселяните.
151
0
 
4
 
! Отговори
до 190 преди 4 години
КАКЪВ документ ти да ми дадеш. Ама аз знам, че не можеш, вие само плювате лъжи, без факти, като джонсън за брексита, само лъжи, представени за факти. баста
150
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е виновен Горбачов, престанете с тая опорна точка! СССР е също толкова фалирал след 1985, колкото и България, колкото и Полша, колкото и Румъния... Системата е крива и тогава просто умря.
149
8
 
2
 
! Отговори
до 188 преди 4 години
Говориш ми глупости. през 1986г. бях в шести клас и помня как всички от моя клас , от моето училище от цяла българия правихме колети с храни и други стоки да помагаме на полша. няма как изпаднала бедна страна както ти ни отразяваш през 1986 а прави от всяко семейство помощи за уж братска полша
148
9
 
3
 
! Отговори
до 185 преди 4 години
Аз не знам ти какви ги говориш. Злото дойде с Горбачов. За тяхната страна СССР изнасяхме вино, лекарства, цигари и най вече плодове и зеленчуци, те ни плащаха в суров петрол. Горби спря плащанията и предизвика тази криза изкуствено, затова се наложи да продаваме ток. Защо горбачов постъпи така за да фалира целия соц лагер и най вече да се разпусне варшавския договор и да осигурим на НАТО и Хамерисканците пълно превъзходство, от което обаче се възползваха китайците
147
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България започва да затъва още в първата половина на 80-те. Всички документи са публикувани. От 1984 живеехме на дотации. Правешкият олигoфрeн знаеше, че ако населението усети тежката криза, ще стане точно като в Полша по това време и взимаше непосилни заеми. Лятото на 1989 вече става ясно, че нещата са неконтролируеми и предстои фалит. Луканов ни го обяви зимата на 89-90.
146
3
 
3
 
! Отговори
до 183 преди 4 години
Дай го тоя документ, че е имало режим на тока за периода за който ти говориш, спри да лъжеш ти, крадеца вика дръжте крадеца
145
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тодор Живков фалира България на три пъти. Хариза на руските животни и целия златен резерв (над 30 тона злато).
144
2
 
5
 
! Отговори
До 181 преди 4 години
ама къкъв е тоя измислен външен дълг от 11 милярда. Та на нас само вземанията ни от арабските страни бяха за повече, коя държава ще фалира, като има повече вземания от дълг. Проблема дойде, че спряхме да произвеждаме и да доставяме и нашите длъжници си намериха други доставчици / тоест хамериканскиЍ/, кой длъжник ще ти плати като вижда, че ти вече не можеш да му доставяш? Въпрос с повишена трудност
143
2
 
2
 
! Отговори
до 174 продължение преди 4 години
за да оправи бюджета продаде много повече енергия на турция и гърция, тоест за да ви вникнат в главите Хамериканците активираха агента си перестройка за да унищожи нашия свят и те да завземат нашите пазари и да вземат децата ни за гаст роби арбайтери.
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО НРБ ФАЛИРА ПРЕЗ 1989?! КОЙ НАТРУПА 11 МИЛИАРДА ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ, КОЙТО НЕ МОЖЕШЕ ДА ПЛАЩА? НАЛИ СМЕ БИЛИ ВЕЛИКА ИКОНОМИКА, КАК СТАНА ТАКА?