На избори – между 7 юни и 5 юли

Президентът Първанов готов с референдум за смесена избирателна система
2 апр 2009 12:01,
38
На избори – между 7 юни и 5 юли
Снимка: БГНЕС

Президентът призова веднъж завинаги политиците да скъсат отношенията си с представители на сивата икономика.

По време на пресконференция държавният глава обяви, че изборите за евродепутати ще са на 7 юни.

Георги Първанов спомена, че вотът за Народно събрание ще е не по-рано от 28 юни и не по-късно 5 юли.

„Необходимо е засилване на мажоритарния елемент на изборите“, призова Георги Първанов.

Това по думите му по никакъв начин нямало да намали доверието в партиите, напротив – по този начин те щели да се издигнат в очите на избирателите.

„Аз се надявам мажоритарната квота да бъде по-висока“, обяви той и допълни:

„Иначе имам готовност още следващата седмица да предложа на Народното събрание провеждането на референдум за смесена избирателна система“, допълни той.

Първанов смята, че ако идеята му мине, не пречи парламентарните избори и референдумът да се проведат в един и същи ден.

По думите му около 80-85% от гражданите са за такава промяна.

„Хората искат да избират личности. Все по-трудно избирателите се съгласяват да участват в избора на изхабени или компрометирани политици. Аз нямам илюзията, че елемент на мажоритарност ще бъде универсално лекарство”, каза държавният глава.

Президентът категорично се обяви против идеята, обсъждана в тройната коалиция за вдигане на изборната бариера за коалиции.

Първанов настоя и за изработването на Изборен кодекс, който да сложи край на промените в избирателните закони набързо, преди избори, както и да служат на нечии „партийни конюнктурни интереси“, каза той.

Държавният глава заяви, че очаква на изборите българите да изберат силно управлание, което да се изправи и да се справи с икономическата криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
може ли да те питам шестнайсти по какво ще го познаеш мажоритарния кандидат,че е толкова готин - умен ,образовен,честен,неподкупен и работещ в интерес на България.По какво? Ми той като е такъв,какво ще прави в политиката,бе човек?Я не ме засмивай.Мажоритарния вот - има много хляб да ядем,докато го стигем и е в наша полза.
16
0
 
0
 
! Отговори
електорална единица- преди 15 години
Дрън-дрън - ЕЛЕМЕНТИ НА МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА - ПАРЛАМА, с която още повече ще се стабилизира партийния избор, ще се получи "повече демократичност". Стига елементи - менти, менти за заздравяване на цимента на коалицията, че нещо много се пропука. Не ви искаме партиите бе, искаме хора - честни, знаещи, можещи, некрадливи, загрижени, откровени, известни, посочени от нас - избирателите, а не от ДУЧЕТАТА - те си настаняват верните себеподобни, заедно да бъркат в кацата и никой да не им бърка - това е истината. А защо не предадоха въпросите към президента в предаването от пресконференцията - да не се промъкне нещо нережисирано ли?
15
0
 
0
 
! Отговори
гласуваща на избори преди 15 години
Откровено ви казвам, че ми омръзна да се оправдават десните, че понеже ще ходят в отпуска в началото на юли, нямало да гласуват, т. е. казано по-просто, няма да имат достатъчно бройки в парламента. ТОВА ГО ЧУВАМ от тях вече години. Нали помните Бъки, който казваше, когато на първия тур на предишните президентски избори Петър Стоянов не спечели, че ПРИЧИНАТА според него била, че хората били за ГЪБИ (то тогава беше есен). ТАКА ЧЕ, аман от оправдания и простотии. В какъвто и сезон да беше, все ще има опрадвания: през есента за гъби, не може да има избори, зимата е мразовито, не може, лятото - отпуск, пролетта пък вали дъжд или из въздуха има полени, та ще кихате!!!!!! Хайде, чао ... и си прекратете отпуските, все пак идва криза, която ще се задълбочи точно есента!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стига сте се крили зад тези партийни листи! Не разбрахте ли , че хората искат мажоритарна система и избори в един ден!
13
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 15 години
мизерници. що не ги направят август и да ни организират почивки извън страната по това време.
12
0
 
0
 
! Отговори
lamboviza преди 15 години
goliam optimizum te goni.I kude shte budat tezi 1 000 000 mladi bulgari prez liatoto,molia.Na Bahamite na po4ivka,ili Evropa razgiba za teh da ba4kat 4erna rabota.Ia stig .Koito e BULGARIN,6te nameri na4in da glasuva, ina4e si zaslugava upravlenieto.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хората искат изборите да са в един ден
10
0
 
0
 
! Отговори
ортомотодук преди 15 години
Както сме я подкарали,май не ни трябват избори-трябва ни Пиночет в България.
9
0
 
0
 
! Отговори
Кисиов преди 15 години
ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА, МНОГО ДЕМОКРАТИЧНО ЗВУЧИ, ДОБЪР ПИАР САМО ДЕТО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ НЕ ГО САКА НАИСТИНА, АМИ ИСКА ДА ПОКАЖЕ, ЧЕ Е ГЪВКАВ, ОТВОРЕН И ДЕМОКРАТИЧЕН, НО ВИДИШ ЛИ ТИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ МУ ПРЕЧИ, А И ТОЙ НЯМА ГЛАС И НЕ ГО СЛУШАТ - ХА ХА ХА ТОВА С "ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ " ГО ЗНАЕМ
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
какви личности бе Гоце? Хората изкат да ви сритат за.д.ни.ка
7
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
4e sme nasro4ili izbori za prez lqtoto - vremeto na otpuskite.Na nqkoi im e ot polza, 4ervenite babi4ki i DPS elektorata si stoqt v kashti.V Germania izborite za Bundestag (HC) sa nasro4eni za ESENTA.
6
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Tazi godina shte si vzema po-rano otpuskata i shte doida v Bulgariaza DA GLASUVAM. Estestveno za ATAKA ! Ina4e Nr. 1 shte izleze prav, molq vsi4ki rodoliubci da glasuvat ( za bulgarski partii, ako ne haresvat ATAKA ) !
5
0
 
0
 
! Отговори
ортомотодук преди 15 години
Браво на всички псевдодемократи.В момента е виновна датата на изборите,утре ще е виновен материала че си е взел отпуската за да не гласува.Струва ми се,че кризата е в дясното,и то не в десния електорат,а в десните уж "политици"
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички българи-в България!Нека масово да гласуваме,дори с това да нарушим отпуските си!!!!!АТАКА!!!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
pepetlika преди 15 години
Ейййййййййййййй, няма такива гадове! По всякакъв начин се опитват да накарат БЪЛГАРИТЕ да не гласуват!
2
0
 
0
 
! Отговори
teo преди 15 години
ГОЦЕ, ПОКАЖИ,ЧЕ СИ БЪЛГАРИН И ВРЪЩАЙ ЗАКОНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ ДВЕ В ЕДНО И ТО ПРЕЗ ЮНИ , А НЕ ПРЕЗ ЮЛИ ! АКО НАПРАВИШ ТОВА, ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ! ИЗХВЪРЛИ ТЕЗИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ МАФИОТИ В ЗАТВОРА !
1
0
 
0
 
! Отговори
lambo.blog.bg преди 15 години
на изборите през лятото, тогава, когато поне 1 милион млади българи няма да са в страната, или няма да са си в Общината.По тоя начин, ще останат да гласуват само Турко-Ислямистите на Доган + Червените бабички на ЯковчетоАко Доган вкара "само" 50 депутата, да знаете че сме извадили голям късмет ...