Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
гербер наш преди 15 години
Слухове се носили!?Ми да се носят!Бойко си го е харесал за финансист и а е решен!И то преди да почнат преговори със СДС!Така че,проблем няма,въпреки мераците на разни "доброжелатели"!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Дянков, а не КостOFF!
24
0
 
0
 
! Отговори
Do 22 преди 15 години
Mlukvai veche nikoi ne te pita.Nie sme za Kostov
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
АБЕ СТИГА СЪС ТАЯ СИНЯ КОАЛИЦИЯ.ГЕРБ ДА ОТИВАТ ЗАЕДНО С АТАКА И ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО.КОСТОВ С НЕГОВИТЕ МИЗЕРНИ 6% ЩЕ ИСКА ВАЖНИ ПОСТОВЕ.АТАКА НЕ ИСКАТ ПОСТОВЕ.
22
0
 
0
 
! Отговори
K преди 15 години
МОЛЯЯЯЯЯЯ? Аз за Герб съм гласувал, не за Костов!!! Дянков си е доказан, въпреки, че е по-млад.... А за Костов няма да говоря просто....
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
МАНИАКААААААААААА
20
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 15 години
Бум мадафака искаме Маниака да се занимава с финансите !!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Недоверчив преди 15 години
Много сте наивни, бе пичове :) Пускат ви мухата и почвате да пишете простотии :) Ако и в живота сте толкова доверчиви .... мани, мани :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Мондисо преди 15 години
Дянков дойде от САЩ по лична молба на ББ да помага на ГЕРБ и държавата. Той е и водещият финансов експерт на ГЕРБ. Министър на финансите е естествена еманация на усилията и на Дянков, и на ББ.Костов със сигурност няма да е в новия кабинет. Който и да влезе в него от Синята коалиция, ще е "нова муцуна", неучаствала в състава на нито едно досегашно правителство.Друг е ът, че Костов пак ще си дърпа конците, дори и зад кадър. Но в шамарите няма да се вре
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
6TE IM DADAT PRAVOSADIETO ZA DA MOJE DA E AKTUALNO PAK NIE GI HVA6TAME PAK TE GI PUSKAT.Pak i tam sa osnovnite zabelejki na evrosauza
16
0
 
0
 
! Отговори
нап преди 15 години
ЛУДИ ЛИ СТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ТАКА СИ И МИСЛЕХ .ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА КАЗАХ ЧЕ КОМАНДИРА ЩЕ ВЗЕМЕ ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО И КОСТОВ ЩЕ Е МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ.... ГОСПОДИ ОПАЗИ НИ 4 ГОДИНИ ДА НЕ ИЗМРЕМЕ, ЧЕ ТОЯ РИЗИТЕ ОТ ГЪРБА НИ ЩЕ ВЗЕМЕ.. *** НАЙ КОРУМПИРАНИЯ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ КОЙТО СМЕ ИМАЛИ ИЗОБЩО НЯКОГА...
15
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Стига с тези провокации? Кога от СК са казали, че искат Костов да е министър. Много лесно се поддавате на спекулации. Медиите са мощно оръжие и много зависи кой го използва.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ТОВА Е ЧОВЕКА - ГЛАС - КРАСИ АВРАМОВ !- дегизирал се е и сега идва да ни отмъщава
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
И ДВАМАТА НЕ СТАВАТ!ДАЙТЕ МУРАВЕЙКАТА,ЧЕ ПОНЕ ДА СЕ ПОСМЕЕМ.ТО СЕ Е ВИДЯЛО,ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО - ПОЛОЖЕНИЕТО Е НЕСПАСЯЕМО.
12
0
 
0
 
! Отговори
MrUndaztood преди 15 години
Абсолютно прав си!
11
0
 
0
 
! Отговори
ISkAME KOSTOV преди 15 години
SAMO KOSTOV NA VLAST!
10
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 15 години
Абе, тоя преди три дни друго приказваше. Нали СК щеше да подкрепи ГЕРБ без да се пазари. Официално в интервю го каза. Статията в Днес.бг до скоро беше актуална ?!?!?!?!?
9
0
 
0
 
! Отговори
economics преди 15 години
Отговорът на по-горния е еднозначен. Какво разбира г-н Костов от финанси? Доколкото си спомням той беше преподавател по марксизъм и ленинизъм, редом с жена си - изтъкнат секретар на БКП.Вижте само биографията на С. Дянков, и няма нужда от повече приказки ;)
8
0
 
0
 
! Отговори
Ехех преди 15 години
К.У.Р.Е.Ц.-а така или иначе е отреден за народа, та викаш поне доброволно да си го изберем, щот иначе ще бие на изнасилване :)))
7
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 15 години
KOSTOV I FINANSI.......SMQHHHH !!!!