Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 15 години
А-а-а-а-а, няма не искам. Да им дадат мин. на земеделието и на държавната администрация - да изчистят всички депесари от властта, че по САПАРД и в мин. на земеделието официалния език е турския. Останалото - на ГЕРБ :))))) Късмет на всички съфорумци...
44
0
 
0
 
! Отговори
Н преди 15 години
Казаха им,но стадото се юрна с рогата напред, типично по български
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ама моля ви се.... не са само сините , има и други :) с извиване на ръце няма да стане... гаранция! :) нека да е нежно и внимателно... с добър тон и диалог ...
42
0
 
0
 
! Отговори
hehe преди 15 години
Принципно съм за К.У.Р.Е.Ц :) А колкото до горните предпочитания съм за СИМЕОН ДЯНКОВ Все пак човекът е млад и в топ 100 на световните икономисти, а това не е шега работа и не никак малко постижение , от едно само се притеснявам , да не се повтори сценария с НДСВ
41
0
 
0
 
! Отговори
леля Ема преди 15 години
Няма шест месеца, няма протакане, няма отбой! Искаме обещаното възмездие! Веднага трябва да бъдат върнати "царските" имоти и Станишев, Доган, Р.Петков, Р.Овчаров, Костов, Симеон2, Мургина, слузестия Софиянски, Бакърджиев, Натка, мистър 10% и всички останали престъпници да влязат в пандиза! За Костов има специално подготвена килия и от там ще може спокойно да се готви за министерското място.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
KOSTOV VS DQNKOVLET'S THE FIGHT BEGIN !
39
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
До К.Ами те хората ти казаха - гласуваш за Борисов, получаваш Костов. Сега какво има да се сърдим...
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
По-добре Бум Мада Фака министър на образованието!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Разбира се че Костов.Той е много добър професионалист.
36
0
 
0
 
! Отговори
Н преди 15 години
И как точно е доказан този Дянков:))
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Стига сте трили В-Ъ-П-Р-О-С,бе ***!Ей,аман от безхаберни мързели!!!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Нагло ще е да си спечелил 6% и да претендираш за министерски пост. Най много зам министър или експерт. Ако бат Бойко направи костов министър това ще си е чиста подмяна на вота.
33
0
 
0
 
! Отговори
Батето преди 15 години
Път на младите експерти! Няма ли пенсионерски клуб в Драгалевци за Костов?
32
0
 
0
 
! Отговори
~ преди 15 години
Щом Костов се натиска за министър, значи е останало нещо за крадене все още :)
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ИСКАМЕ БУМ МАДА ФАКА МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ !НЕКА ДА НАПРАВИМ КУПОНА НА ВЕКА !
30
0
 
0
 
! Отговори
Човека Нечовек преди 15 години
Хаха, този верно прилича на Човека Глас :) Ако и той е такава кукувица, няма да се разминем с подигравки този път. Дано да става, че иначе ...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Алоу, пишещите статиите"сините се точат", "тури го министър"...не знам си какво още...Вие да сте чували за публицистичен стил? Мислите си, че като говорите с просторечие и жаргон и сте по-близо до народа или привличате повече читатели? Някой от вас съвсем случайно да е завършил нещо поне близко до филология? Пишете на литературен език!Давате някаква информация - добре. С просташки и често неграмотен тон - зле.
28
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 15 години
Искаме да гласуваме за Маниака !!!!! Финансовото министерство под негов контрол ще стане МАНИАКАЛНО !!! Който не го слуша ще го стрелне с патлака. хахахаххаххах
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Хе-хе. Днес да не е 1-ви април?Костов май не иска да се занимава с това.
26
0
 
0
 
! Отговори
гербер наш преди 15 години
Слухове се носили!?Ми да се носят!Бойко си го е харесал за финансист и а е решен!И то преди да почнат преговори със СДС!Така че,проблем няма,въпреки мераците на разни "доброжелатели"!