Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Китаеца преди 15 години
Абе,младежи,не разбрахте ли,че вече няма такова животно наречено комунист.Имало е комунисти до средата на миналия век.Кадри на т.нар БКП са дори вашите видни лидери - Костов,Яне Янев,дори Бойко Борисов си беше признал,че Тато му е бил като втори баща.Дори лидера на БСП не е комунист,а си е пълен капиталист...
185
0
 
0
 
! Отговори
АНБОСС преди 15 години
СПРЕТЕ ДЪРЖАВНОТО ФИНАНСИРАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ!ТОЗИ НАЧИН НА ФИНАНСИРАНЕ -Е ИЗТОЧНИК НА ПОЛИТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ И РАЗПИЛЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА!ДО К НА ГОДИНАТА СЕ ОЧАКВА-ФАЛИТ НА ПЕНСИОННИЯ И ЗДРАВНИЯ ФОНД!..КЪДЕ СА 3млрд.лв ИЗЛИШЪК????
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
и Милен Вел4ев беше у4ил а доиде тук да си кара практиката и Симеон е така ! Костов поне има искарана практика как се оправят батаци след управление от кумонисти
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
гледай си бсп-то и стига си писал глупости
182
0
 
0
 
! Отговори
Benbenata babichka преди 15 години
NE sym ot BSP, DPS i podobni rodove smeshni kradlivi partii!
181
0
 
0
 
! Отговори
СК преди 15 години
Стига сте вкарвали интриги. Вчера в интервю по бТВ, самия Иван Костов каза, че за Синята коалиция ще е прекалено трудоемнко да управлява най-отговорните министерства с толкова малко депутати. Отговорността е на ГЕРБ. Синята коалиция НЕ ПОСТАВЯ министерства като условия. Не бъркайте СК с ДПС!
180
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 15 години
Всъщност съм бивш студент,че вече завърших Финанси в УНСС.Не мразя нито комунистите,нито ги обичам,просто съм реалист и виждам нещата каквито са! БСП направиха много за тия 4г. особено в социално отношение.Неща,които никой досега не бе направил,но и се провалиха в много отношение - особено в борбата с престъпността и корупцията.Дано това,което направиха да не бъде съсипано от ГЕРБ и дано това,което по една или друга причина не направиха бъде направено от ГЕРБ...
179
0
 
0
 
! Отговори
pak Benbenata babish преди 15 години
Bate Boiko, ne pozvoliavai na kradlivia Kostov=BSP+DPS da ti izviva rycete.Ako se opitva, ima RZS i Ataka - da go *** kradlivia ***!!!
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
и аз мисля така!сега основна цел на комунистите е да мътят водите на ГЕРБ и сините.тва е била винаги тяхната стратегия-да скарват противниците си
177
0
 
0
 
! Отговори
до 149 преди 15 години
от твойта клавиатура - в Божиите уши!!!!!!!!!!!!
176
0
 
0
 
! Отговори
From Germany преди 15 години
В България има доста индивиди които биха се радвали ако ГЕРБ и Сините се скарат. Май си прав, това е продължение на кампанията на БСП, най-вероятно този път подхваната и от ДПС.
175
0
 
0
 
! Отговори
Benbena babichka преди 15 години
abe bat Boiko tree poeme pylnata otgovornost, siniata koalicia da si traeda zemat minister na zdraveopazvaneto nai-mnogo, a ako ne sa dovolni - ima RZS i AtakaImam friend mafiot i to golem.toi vika - Kooooooooooooostov kooooooooolko e napred v biznesa ne e istinavika toi e edinstvenia v bransha deto ne se e skaral s nikogochestno i pochteno prerazpredelial PAIAPYLEN ***!moje Martin Dimitrov da e pich, no Kostov - ne mersiosobeno kato finansov minister!!!
174
0
 
0
 
! Отговори
Ямбол преди 15 години
Ами да ти кажа царските юпита направиха доста.Те ни измъкнаха от кризата,в която бяхме до 2001 година.Наистина и те бяха корумпирани и крадяха,но намалиха безработицата поне с 3 пъти.Особено с тия Царски кредити,благодарение на които много хора се измъкнаха от калта и си отвориха бизнес.Не съм гласувал за ГЕРБ,но им пожелавам да намерят отнякъде 5 депутата за да управляват самостоятелно и никой да не им се бърка...Късмет на Борисов ! Все пак това е майка България и тя е над всичко и всеки
173
0
 
0
 
! Отговори
бивш студент преди 15 години
хахахахаха имаш още много да учиш
172
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Симеон Дянков прилича на Влади Въргала..
171
0
 
0
 
! Отговори
Ме преди 15 години
до (148)Ти по кво си студент.. по актьорско майсторство ли?
170
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 15 години
Гласувал съм за да спре корупцията и да се намалят (защото е невъзможно да се изкоренят напълно турските представители) турците от парламента.Искам тези,които управляваха от 1997 до 2001 година в затвора до един.Още тогава им показахме средния пръст така,че ако Бойко вкара този *** ще го последва съдбата на БСП...за съжеление обаче ми се струва,че всички са еднакви ... и Борисов е един от тях.Трябва да се появи едно ново поколение,което не е обвързано с никоя партия !
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Много комунисти много нещо в този форум!вместо да се занимавате с Костов по-добре си гледайте партийката кво става, че както Татяна Дончева каза скоро няма да можете и 4% да минете
168
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 15 години
Симеон Дянков много ми прилича на царските юпита Милен Велчев и Николай Василев,които се хвалеха,че са работили в престижни лондонски банки.Кой знае и този американски "специалист" в кои офиси е разнасял понички и кафета!Аман от пишман юпита, ако е толкова известен,защо не си стои в САЩ?
167
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 15 години
Хаха ами доколкото си спомням Ахмед Доган започна да набира скорост именно по време на Костов.Костов прокара закони,с които малцинствата имат по-големи права от нас.Като бях малък не можех да изляза вечер в квартала си,който беше близо до махлата ,защотото шопарите ни гониха да ни бият,а сега въпреки,че са доста повече от преди не правят проблеми.Ахмед Доган си разиграва "с панделкаата карабина " от близо 12 години.И не само при правителството на НДСВ и БСП ,а още по времето на Костов ...