Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
0
 
! Отговори
Иверия преди 15 години
Костов изрично заяви, че въобще няма да участва в правителството!!! Това е глупава статия!
204
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганю преди 15 години
А,бе! Тежко му на батмана... Чета кои стават депутати от името на ГЕРБ, и направо не мога да повярвам! това не е истина! 80% са мишоци сменили идеите си, останалите ... от кол и въже! Искрено му съчувствам! Цеци - министър на МВР, Бойидар - на културата... Мони... Голям цирк ни чака ... Май наесен с нова песен!
203
0
 
0
 
! Отговори
Jelev преди 15 години
Do 199 Az sam Kostovist.
202
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 15 години
Ами затова ли разпродадоха всичко ? Затова ли изведнъж Елена Костова стана мултимилионерка ? Костов разпродаде държавата...свалете си сините очила и погледнете реално на нещата.Изкрадаха ни родината тогава с тази приватизация и за следващите останаха само да смучат от данъците.Костов и компания изкрадаха държавната земя,държавните предприятия...Балкан и Кремиковци ги продадоха на безценица,Булгаргаз и Газстрой ги лапнаха разни ми Бакрджиевци и прочие ... я стига сте говорили за БСП и вижте СК
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
миленчо и никито бяха *** на принц кирил и защитацаха единствено царските интереси,иначе са добри специалисти.мисля че дянков ще е по-полезен от тях
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Маниака Бум Мадафака Ще бъде Премиер вместо Бойко Мадафака.......
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
а станишев беше премиер на България и бая се доближихме до грузия
198
0
 
0
 
! Отговори
Глупости на търкале преди 15 години
....... жена му евентуално ще е в икономическия екип на Обама ....Е, това по какъв начин го прави разбирач? Абе същия мушмурок е и той като Никито и Миленча, брокери в заложни къщи в турския квартал на Лондон!
197
0
 
0
 
! Отговори
АНБОСС преди 15 години
НЕ МОЖЕ, ОТ ДЪРЖАВНИАЯ БЮДЖЕТ-ДА СЕ ФИНАНСИРАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!ТОВА СА ОСТАТЪЦИ, ОТ "ЛЕНИНСКИТЕ НОРМИ НА ПАРТИЕН ЖИВОТ"!!!!ТОВА Е ГЕНЕРАЛНАТА КОРУПЦИОННА СХЕМА В БЪЛГАРИЯ!
196
0
 
0
 
! Отговори
Jelev преди 15 години
Diankov e bil savetnik v Gruzia - Gruzia zafna i varza.
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
това беше заради наследството от поредното катастрофално правителство на БСП(К)
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
човека е работил за световната банка,жена му евентуално ще е в икономическия екип на Обама и мисля че човека достатъчно рабира от финанси да бъде министър.ГЕРБ спечели изборите и те трябва да поемат отговорносттаКостов ще им помогне с каквото може,но той няма да е министър
193
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 15 години
.... бяха издания от 1993 година (и аз ги помня),след което Костов забрани тези учебници.На всеки четерима един беше безработен,нямаше пари една закуска да отидеш да си купиш,нямаше закони... а сега всеки има кола и компютър...Не е ли така ? Всеки може да си намери работа (особено в София,Варна,Бургас и Пловдив)
192
0
 
0
 
! Отговори
Глупости на търкале преди 15 години
Абе аз не гласувах за СК,ама знам какво учат в америка!
191
0
 
0
 
! Отговори
Бати преди 15 години
А по времето на бай Тоша, и висшето беше без пари!
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
пич говориш глупости. аз гласувах за СК, но не мисля че Костов трябва да е министър на финансите
189
0
 
0
 
! Отговори
kaka преди 15 години
Az pomnq samo, che po vremeto na kostov imashe bezplatni u4ebnici.
188
0
 
0
 
! Отговори
Дебил син преди 15 години
Предвид значителният изборен успех, предвид огромният умствен потенциал, предвид огромният управленски опит и незаменимата и блестяща програма, синята коалиция трябва да е водеща в новото управление и Премиер трябва да е др. Костов, а заместник да е др. Борисов, а и програмата трябва да е СИНЯ.
187
0
 
0
 
! Отговори
Глупости на търкалет преди 15 години
Кви симеончовци бе! Костов е човека! 100% , че дипломната му работа не е била театрална постановка,като на американсото бозайниче!
186
0
 
0
 
! Отговори
Китаеца преди 15 години
Абе,младежи,не разбрахте ли,че вече няма такова животно наречено комунист.Имало е комунисти до средата на миналия век.Кадри на т.нар БКП са дори вашите видни лидери - Костов,Яне Янев,дори Бойко Борисов си беше признал,че Тато му е бил като втори баща.Дори лидера на БСП не е комунист,а си е пълен капиталист...