Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС

Брюксел държи да се увеличи активният трудов живот
18 сеп 2009 07:03,
231
Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС
Снимка: Булфото

 

По искане на ЕС българките ще работят до 63 години, колкото е пенсионната възраст на мъжете у нас.

Годините за пенсиониране на мъжете и жените трябва да се изравнят по настояване на Европейския съюз.

Това е едно от задълженията на страните членки за равнопоставеност на половете.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените – на 60-годишна възраст.

Тенденцията била българките също да получават заслужен отдих след 63.

"Това е изискване от Брюксел и България трябва да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. След това постепенно да се увеличи възрастта за пенсиониране", потвърди зам. социалният министър Христина Митрева.
 
Освен у нас в Латвия, Литва, Полша, Унгария и Малта предстои да се увеличи срокът за пенсиониране.

Целта на изискваната от Брюксел реформа е да се увеличи активният трудов живот и да се намали натискът върху пенсионната система, обясни Христина Митрева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Si преди 14 години
"Равнопоставеност на половете" ще се постигне и ако се смъкне с три години пенсионната възраст на мъжете.... що за аргумент ?!?!Накрая ще стане още по-зле положението с раждаемостта, защото майките нямат да имат вече баби, на които да разчитат за помощ. Да погледнат и демографските показатели в България и в ЕС, преди да правят каквото и да било........ мъчно ми е за държавата ни....
128
0
 
0
 
! Отговори
а безплатното?? преди 14 години
А безплатни памперси ще раздават ли на работните места за 60 годишните????
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
СВОБОДА ЗА ГОСПОЖА МИТРОВА. ГОСПОЖА МИТРОВА, БЪЛГАРКА ОТ МАКЕДОНИЯ ВТОРИ МЕСЕЦ Е В УЖАСЯВАЩ ЗАТВОР В МАКЕДОНИЯ, ЗАЩОТО Е БЪЛГАРКА. НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ВЕТО НА ФИРОМ ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ВИЗИТЕ, И ВИТО ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ПРЕГОВОРИ НА ФИРОМ СЪС ЕС. НАСТОЯВАМЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ЗАДОЧЕН НАКАЗАТЕЛЕН ПРОЦЕС, И ДА СЕ ПОСТАНОВИ ЗАДОЧНА ПРИСЪДА СРЕЩУ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ЗЛОСТОРСТВОТО КЪМ ГОСПОЖА МИТРОВА! СВОБОДА ЗА ГОСПОЖА МИТРОВА!
126
0
 
0
 
! Отговори
марта преди 14 години
на тези години бабите трябва да си стоят вкъщи,да гледат сериали и да готвят.дядовците да ходят сутрин рано за хляб после да стоят на пейките в парка и да се радват на внуците си.стига вече гаври и унижения .
125
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 14 години
Практически измерения на стратегическата визия за ЕС до 2010Бизнесът и гражданите трябва да имат достъп до евтина комуникационна инфраструктура на световно ниво. Необходимо е да се осигури всеки гражданин да има уменията за работа и живот в новото информационно общество: компютърни умения, чужди езици, технологична култура, предприемачески и социални умения. Ще се установи Европейска диплома за основни технологични умения, за да се популяризира дигиталната грамотност в Съюза. Хората са основният актив на Европа и затова в новите условия не трябва да се допускат безработицата, социалната изолация и бедността. Страните членки трябва да са активни социални държави, които гарантират заплащане на труда, социално участие на всички и равнопоставеност на половете, както и предлагане на качествено здравеопазване. Развитието на малкия и средния бизнес е основен акцент в Лисабонската стратегия и затова в нея се посочва, че разходите за стартиране на бизнес и бюрокрацията, която го спира, трябва да се намалят, за да се създаде комфортна среда за развитието на малки и средни предприятия. В общи линии, амбицията за бъдещия Европейски съюз е той да съумява да използва най-добре европейското културно многообразие по посока на създаване на "Европейски патент" във всяка област. Създаването на интегрирана Европейска изследователска зона чрез премахването на пречките за мобилност на учените ще задържи висококачествения изследователски талант в Европа и ще бъде двигател за конкурентоспособността и разбирателството на континента.
124
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 14 години
1.Това не е изискване на Брюксел а на някой болен мозък/управляващите/ 2.Това е част от Лисабонската стратегия и няма да има санкции при неизпълнението и И нека управляващите първо да изпълнят следните изисквания на тази измислена стратегия и после да мислят как да ограбват народа .
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така като мъжете днес трябва да работят до 63 години, и жените ще работят до 63. Стига дискриминация към мъжете. На строежа пред нас охранител е човек, вероятно на 67-68 години. Човекът е с памперси, и работи. Щом за вас това е нормално, щом е предвидено мъж да се пенсионира на 63 години, и жените ще се пенсионират на 63
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А що не вземат да помислят за нещо по смислено , А?Уж е криза, а вместо да решават как могат да се оправят нещата те се занимават пенсионирането. ЯВНО ХОРАТА ПРЕД ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ТРЯБВА ДА НИ ИЗКАРАТ ОТ КРИЗАТА!!!ИЛИ ДРУГИЯТ ВАРИЯНТ ДА РАБОТЯТ КОЛКОТО МОГАТ И ВИЖ ВЗЕЛИ, ЧЕ СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ АМЕ НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА И СЕ ГЪТНАЛИ ХЕМ ЗА ТЯХ ДОБРЕ, ХЕМ ДЪРЖАВАТА СИ СПЕСТЯВА НЯКОЯ ДРУГА ПЕНСИЯ.
121
0
 
0
 
! Отговори
1111 преди 14 години
СМЕШНО- ВЛИЗАТЕ ПРИ СЕКРЕТАРКАТА .А ТЯ С БАСТУНЧЕ . НЕ МОЖЕ ДА ВИ ЧУЕКАКВО ИСКАТЕ ЗАЩОТО Е ГЛУХА . НЕ МОЖЕ ДА ЗАПИШЕ .ЧЕ НЕ ВИЖДА .А НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ДОКАТО СЕ РАЗПРАВЯТЕ- ПОД НЕЯ СТАНОЛО И ЛОКВА ТОВА ЛИ ИСКАТЕ -БРАВО МНОГО СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ИЗТОРМОЗЕНИЯ СИ НАРОД....
120
0
 
0
 
! Отговори
питащ преди 14 години
Нали не си мислите сериозно, че човек над 55 години има реален шанс да си намери работа. Скоро в БТК бяхя освободени масово хора на възраст над 40 години. Ш още нещо. Когато го закъсат с пенсиите или нещо друго управляващите пускат варианта "ЕС ни натиска".
119
0
 
0
 
! Отговори
марта преди 14 години
ehв коя европейска държава пенсионерите са по-зле от нашите,че нещо не се съгласих с теб
118
0
 
0
 
! Отговори
ХХБ преди 14 години
Този който ги мисли тези проекти да си назначи секретарка на 62 години и шофьор и бодигард на 61.Децата му да ги учат 59 годишни даскаля. Правилно е жените да бъдат пенсионирани щом ги налегне критическата, а мъжете когато спрат да се обръщат след всяка по-кръшна и засукана мадама.Понеже никой няма да си признае, че е одъртял, пенция ще вземе оттатък в по-добрия свят.
117
0
 
0
 
! Отговори
eh преди 14 години
Horata vmesto da se zapitat kak da se pensionirat na 35 ili na 40, se oplakvat kak nqkoi drug iska da gi pensionira na 63! OPOMNETE SE ! Vie ste izgubili vsqkakyv kontrol nad jivota si i mislite kato ovce! No na ovcete sydbata e qsna za vseki ! Bydete umni ! Nikoi nqma da pomisli za vas ! Trqbva da pomislite vie sami za sebe si ! Da ne mislite 4e pensionerite v 4ujbina sa po-dobre? Az ne vijdam razlika, nqkoi rabotqt i sled 70. No tezi koito sa mislili sa po-dobre, te sami re6avat jivota si.
116
0
 
0
 
! Отговори
vetrilo преди 14 години
Aide stiga s toia evropeiski saiuz .... edno vreme savetskiasaiuz ni natiska6e sega evropeiskia ..4e kva e razlikata ???i samo se opravdavat guzolizcite ni ....tezi ne6tasnici edva li 6te rabotiat do 63 56te si glasuvat zakon4eza tiahnite dlujnosti a obiknovennia grajdanin da mre na rabotnoto miasto ...to taka vseki znae da upravliava????
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еее, какво толкова, не може ли човек да сбърка клвишите като пише:) Разбира се,че е CV. Само кусури намирате,ей Богу:) Вие,безгрешните,които сигурно сламката виждате,а гредата не:) *** народ! Гледайте да доживеете до 50,молете се на Бог, не на ББ:)
114
0
 
0
 
! Отговори
Ернесто преди 14 години
Геронтокрацията по този начин се узаконява на постовете си до дълбока старост, а младия народа се чуди къде да се препитава.Тея безобразия ще докарат някоя революция пак и сетне ще се умува защо имало репресии.
113
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
хм... дали е ЕС, дали на наш'те робовладелци не им е по-изгодно така да го представят... а иначе който го е измислил го съветвам да дойде тук с нашенска пенсия...
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз не мога да разбера какво му влиза в работата на ЕС на колко ще се пенсионираме. Да врякат каква ни е агро политиката примерно, или за АЕЦ по става. Тука не виждам кво се бъркат. Впрочем, така или иначе повечето българи са принудени да работят и след 60...
111
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 14 години
аиде верно да я покажат тази директива черно на бяло, или правителството си измива ръцете с брюксел,това ли е наи-наложителното
110
0
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 14 години
До номер 82:Значи, в Швеция ако не си работил нито ден, имаш право на социална пенсия, която обаче можеш да теглиш едва на 65 години.За всички останали минималната възраст е 61 години. Всеки обаче сам решава кога иска да се пенсионира - кеф ти на 61, кеф ти на 91 години.Обаче, има коефициент за старост, и колкото си по-дърт, толкова повече пенсия взимаш! Процентът е 7-8% годишно! Ще стане ли и тук така?