Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС

Брюксел държи да се увеличи активният трудов живот
18 сеп 2009 07:03,
231
Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС
Снимка: Булфото

 

По искане на ЕС българките ще работят до 63 години, колкото е пенсионната възраст на мъжете у нас.

Годините за пенсиониране на мъжете и жените трябва да се изравнят по настояване на Европейския съюз.

Това е едно от задълженията на страните членки за равнопоставеност на половете.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените – на 60-годишна възраст.

Тенденцията била българките също да получават заслужен отдих след 63.

"Това е изискване от Брюксел и България трябва да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. След това постепенно да се увеличи възрастта за пенсиониране", потвърди зам. социалният министър Христина Митрева.
 
Освен у нас в Латвия, Литва, Полша, Унгария и Малта предстои да се увеличи срокът за пенсиониране.

Целта на изискваната от Брюксел реформа е да се увеличи активният трудов живот и да се намали натискът върху пенсионната система, обясни Христина Митрева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
eh преди 14 години
Kakva parodiq. 60 godini i pensiq.Cql jivot nepravilno hranene, nepravilno piene, nepravilno di6ane [pu6ene] prejdevremenno ostarqvane i 4akane na pensiq. Da ama NE ! Kato udarqt zemetreseniqta sled nqkolko godini, nqma da ima ni pensiq ni socialni pomo6ti. Togava tazi zabluda da se o4akva na nqkoi drug 6te zamine. Kato 4ove4i predi vsi4ko nie trqbva da vyvedem edna spravedliva sistema ot Bojestvena Gledna To4ka a ne ot 4ove6ka!
108
0
 
0
 
! Отговори
марта преди 14 години
63 ще е сега,постепенно ще се вдигне до 67,тогава пенсионери няма да има изобщо
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре де, при тая безработица къде е логиката? Баба и дядо ще ходят на работа, едвам ще имат сили да се влачат , а внуците ще си кратят краката щото няма работа?! Нещо тъпо звучи, а? Ама кой да помисли, че това не е Германия! Понеже там така и хайде и ние... барабар Петко с мъжете! Ама какви са заплатите там? А пенсиите? Едва ли хората живееят с по 300 Евро на месец заплата и 100 Евро пенсия! Като направят и заплатите като техните ще работим и до 65!
106
0
 
0
 
! Отговори
sokol преди 14 години
Никога в България не се е мислело за българите,никого.Защо е нежно винаги да следваме чужди решения?Защо винаги трябва да се съобразяваме с други условия?Няма ли един път завинаги да ришим,че трябва и ние да имаме думата?Или сме толкова нищожна държава,че трябва някой да ни казва какво трябва да правим?Жалко за нас обикновените българи,много жалко щом винаги сме маша на чужди интереси,ще си сърбаме попарата,която за жалост сме надробили.
105
0
 
0
 
! Отговори
Recoil преди 14 години
5 евро е минималната надница за час в ЕС. Но ние вместо да се натискаме за нея все гледаме да осъдим някой медиен злодей. А при такова заплащане нещата щяха да са коренно различни, но а де - *** народ.
104
0
 
0
 
! Отговори
тит пуло преди 14 години
в една от бившите *** републики решили това редикално на опашката за пенсии им казвали че вече няма да получават пенсия защото според корана всеки млад мъж е длъжен да гледа старците си и...половината от хората получили удър още на гишетата -това е факт по тоя почин и тук да го направят и ще решат проблема с даването на пенсии
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И в днешно време мъжете на 63 години работят. Значи и жените могат да работят на 63 години. На тази възраст жените са много по здрави. На строежите е пълно с дядовци на по 65-67 години, така че жените какво се оплакват. А и във Франиция половината работещи на строежи са жени! Във франция строител е жеска професия. Жените могат да редят тухли в чужбина, значи и в България ще могат!
102
0
 
0
 
! Отговори
Pitanko преди 14 години
А тези от европейския съюз нали имат изискване за достойно заплащане на труда. Защо не наложат санкции на БГ заради това нарушение и не натискат да се увеличи работната заплата? Защо нашите г'золизници един път не кажат "дайте да увеличим работната заплата и минималната пенсия и тогава да мислим за останалото". БГ действителност- бачкаш докато си жив.
101
0
 
0
 
! Отговори
до 88 преди 14 години
Мисля, че на теб ти е писнало от работа и мислиш как да изкъшкаш на 50!
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Германия е 67 год.,останалите запад.страни е 65год,така,че сега ще стане 63,и постепенно сте се вдигне до 65 !!!Да ви е честито,това е Европейска линия, и да слушате,ей !!!
99
0
 
0
 
! Отговори
P_boy преди 14 години
Искат да изравняваме стандартите, а никой не го е еня в Европа, че ние тук блъскаме по 12-4 часа тежка работа... Ако продължавам така, вероятно на 55 вече ще бъда инвалид...
98
0
 
0
 
! Отговори
ooo da преди 14 години
Да но в Германия работят по 5-6 часа и по рядко по 8 часа.А в България се работи по 12 часа и събота понякога и неделя.Кой би издържал до 63 години-само тези който седят зад бюрата.Те за това имат време за глупости и това е поредната глупост.Само протести и неподчинение ще ни оправят.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато се вдигна пенсионната възраст за мъжете на 63 години жените не протестираха, ама никак. Срамота. Значи за вас е нормално дядовци с памперси и бастуни да ви работят, но жени, които живеят много по-дълго, а и жените са по здрави на тази възраст не било нормално да работят на 63. Пенсионната възраст трябва или да е еднаква, или да е по-ниска за мъжа. Мъжът живее по-малко, и за да има възможост да получава пенсия, мъжът трябва да се пенсионира по-рано.
96
0
 
0
 
! Отговори
люсс преди 14 години
А питате ли се , кой ще наеме на работа човек на тази възраст ? Ужас..... просто не ми се мисли. Трябва от сега да си "ЗАПЛЮЕМ" по един КОНТЕЙНЕР....
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То където 60 там и 63.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Луда работа! Тия от Бруксел имат ли представа при какви условия работят хората тук и на какъв стрес са подложени! Че колко човека ще доживеят до пенсия ако вдигнат прага? А, да, забравих на тях пенсионери не им трябват! По-добре хорицата кротичко да си *** на работните места! А в същото време в техните държави има възможност хората да излизат в ранна пенсия, ако могат да си го позволят финасово. А тука робите да бачкат до гроб!
93
0
 
0
 
! Отговори
лъжци преди 14 години
По чие искане моля???????????????. Когато видят че народа се не иска някоя от *** им реформи се оправдават с изискване на ЕС. Айде покажете я тази директива де вашта м....а. И с регистрациите на колите стана така и със стотици други неща. Всяка страна в ЕС има своя пенсионна политика и право да решава вътрепните си въпроси без намеса от вън. Но май сме васали или поне така ни изкарват.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
nie vuobshte imame li pravitelstvo ili samo vurtim opashki na ES
91
0
 
0
 
! Отговори
ОХ преди 14 години
А тези от европейския съюз не мислят ли, че като се намалят разходите за пенсии ще се увеличат тези за обещетенията за безработица. Правилно ли е хората, които цял живот са работили да продължават да го правят с последни сили та дори до смъртта си. Не заслужават ли достойни старини, като всеки нормален пенсионер. А в същото време младите хора да стоят без работа и да бягат в чужбина, защото тук няма работа, защото работните места са заети от възрастни хора, които събират стаж и години за пенсия.
90
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 14 години
Винаги оправданието е едно и също : от ЕС ни натискат.Е докога това? Първо - за да сме равен член на ЕС изравнете заплатите, пенсиите, социалната политика и прочие...после вземайте радикални мерки!!! Смешно е да се говори за равенство!!!