Българка срещу българка в Европарламента

Желева преживя тежко препитване и се представи неубедително; Антония Първанова не й прости
12 яну 2010 20:19,
548
Българка срещу българка в Европарламента
Снимка: БГНЕС

В Комисията по развитието на Европейския парламент беше изслушан българският министър на външните работи Румяна Желева като кандидат за член на новия състав на Европейската комисия, който трябва да започне работа в началото на другия месец.

Dnes.bg предаде на живо представянето на Желева в ЕП.

Сред присъстващите на изслушването беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Слабо представяне на Желева

Най-тежките моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Вероятно това е една от причините, но не и единствената, за неубедителното представяне на Желева.

Представянето й поражда съмнения за недостатъчна компетентност за проблемите на ресора, за който е номинирана.

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност.

"Изправени сме пред двойно предизвикателство"

Усилията ми ще бъдат насочени към укрепване на международното хуманитарно право, заяви Желева.

Тя подчерта, че ще работи за задълбочаване на сътрудничеството с Европейския парламент.

Изправени сме пред двойно предизвикателство - промените в климата и световната финансова криза, каза още Желева.

В международен план ще работя с широк спектър от партнъори, сред които ООН, Върховния комисар по бежанците и други, подчерта Желева.

Антония Първанова нападна Желева

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно - заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент.

В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата "Глобал консулт" през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова.

Първанова посочи още, че фирмата "Глобал консулт" не е продадена и само е сменено името.

Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

Още по темата

В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева.

Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя.

Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева.

Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Без коментар

Никога не коментирам слухове, които се появяват във вестниците, и факти, свързани с личния ми живот – така Желева отговори на въпрос на холандски евродепутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

От 2007 година съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, всички неща, казани за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща, посочи Румяна Желева.

След изслушването беше свикано заседание при закрити врати за определяне на оценката на Румяна Желева.

По всяка вероятност в сряда ще стане ясна оценката и дали Румяна Желева е издържала успешно изпита.

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Справка на Investor.bg в търговския регистър показва, че дружеството "Глобал Консулт" ООД, Бургас е с първа регистрация през 2001.

Съсобственик и управляващ е кандидатът за еврокомисар Румяна Желева. От юни 2006 тя е единствен собственик на фирмата.

През 2009-a (22 април) името на дружеството е сменено на Ауто Спа ООД.

Едноличен собственик на капитала продължава да бъде Желева, а като нейни съдружници са вписани Ивета Колева и Светослав Донев. От май 2009-a Желева вече не е собственик, а собствеността е поделена между Колева и Донев.

Предметът на дейност на фирмата е търговско представителство и посредничество в областта на телекомуникационната техника в страната и чужбина, продажба, сервиз и техническо обслужване на мобилни апарати, разработване и внедряване на ноу-хау, консултантска, маркетингова и рекламна дейност в областта на телекомуникациите, вътрешна и външна търговия и др.

По думите на Желева компанията вече не е нейна и не е имала никаква дейност на пазара. Това кандидатът за еврокомисар по хуманитарните въпроси заяви във вторник пред Европейския парламент и пред журналисти на пресконференция след изслушването си пред депутатите.

Според разпространяваните от седмици спекулации Желева е в конфликт на интереси, тъй като консултантската й компания е свързана с проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове.

От наличните данни за дружеството за 2007 и 2008 г. не е видно компанията да е извършвала някаква дейност за периода. За 2009-а информация все още не е обявена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Студент преди 14 години
Желева е много зле, Кунева винаги предаваше интересите на България, защо все такива кандидатури? Защо?
50
0
 
0
 
! Отговори
Къринбек преди 14 години
Нали се сещаш, обаче, че хората там смятат, че сме изпратили "цвета на нацията си"... Колко пъти вече съм бил в ситуацията да гледам такива рапони, и на мен да ми хвърлят съчувствени погледи (от типа "ах, как ли живеете с такива ***..."
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
iskahte istinata i zatvor za prestupnicite ....... sega kato taq se obadi pak losho..... nqmate ygodiq
48
0
 
0
 
! Отговори
ranarsa преди 14 години
ГЕРБ няма потенциал!Слушах отговорите на Желева....Тя с българския има проблеми....Еврокомисар с преводачи!
47
0
 
0
 
! Отговори
Ujas преди 14 години
Sram me e! "Ministarat na vanshnite raboti na Balgariq Rumanq Jeleva" ima pretencii da otgovorq za resora za humanitarna pomosht i saotvetno da si napravi ekskurziq do Somaliq i Gaza, a ne se seshta da spomene za otvele4enite balgarski morqci ot Somaliiski pirati.Potresavashto! Daden i beshe qven znak, 4e e nepotgotvena,no tai kato vsi4ko e sdelka v tozi svqt, nai-veroqtno shte q izberat na posta!A kolko mnogo obrazovani mladi balgari ima po sveta,xilqdi pati po-potgotveni ot neq za posta!
46
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 14 години
Какво БСП, бе?! Не се ли усети, че тия са същите като БКП някогашното, и разликата между ГЕРБ и БСП е само повърхностна. Все едно гледам комсомолска секретарка, каквато почти беше, всъщност, май Желева!
45
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 14 години
Дедо Кръсте Христов е роден в с. Липково, Кумачевско. От детинство до последните дни на живота си той е бил много трудолюбив. Пръв в чаршията е отварял дюкяна си. Слънцето никога не го е заварвало в леглото! Той е бил едновременно и мумджия (правел е лоени свещи), и сапунджия, и пастърмаджия. По сърце бе много добър. Камбанарията на черквата Св. Димитрий" в Скопие е съградена с негови средства. Когато сърбите се върнали в Скопие, повикали го и му казали: Дедо, тебе *** са ти взели много стока". Макар да беше вярно, той не искал да признае пред сърбите това и им казал: Не ***, а войска. Мина войска бугарска, гръцка, италианска и френска". Сърбите го интернирали в Кралево, дето е стоял три месеца. Върнал се оттам с още по-разстроено здраве. Скоро след това умрял с вярата, че нашите пак ще дойдат в Скопие и затова поръчал на домашните си да му съобщят това на гроба! Дедо Кръсте живя и умря със сърце, сгрявано от любов и вяра! Така като него умряха и много други. За тях с любов умряха и тези, които оставиха костите си по тракийските полета и по македонските полета и чукари!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кунева е с класи напред и нагоре.
43
0
 
0
 
! Отговори
Priest преди 14 години
Абе, стига сте отклонявали вниманието на хората!!! Желева се държа безумно по време на цялото изслушване. Отговаряше все едно е пред парламентарната група на ГЕРБ. Само общи приказки. Само глупости. Тя събра адски много черни точки, защото не можа да каже нищо конкретно по въпросите свързани с конкретни действия на ресора й в ивицата Газа, в Судан (Дарфур), в Афганистан. Толкова много простащини...А на въпроса какво трябваше да направи ЕС и ООН, за да спре клането в Руанда, отговори, че не
42
0
 
0
 
! Отговори
капо ди тути фрути преди 14 години
Защо мен да ме е срам? Да го е срам Боко! Ама той срам няма!
41
0
 
0
 
! Отговори
ха преди 14 години
казана казана
40
0
 
0
 
! Отговори
Но пасаран преди 14 години
Желева каза , че не била собственика на Глобал Консулт и не знаела откъде имат информацията и покани на гости в Бургас. . Но питащата я евродепутат , просто не й повярва и залата не й повярва . А мадам Желева може да се усмихва колкото иска. Не е до вярване или не вярване........ИМА ЗАКОНИ В ЕС!!!!! Ако беше до вярване щеше да е друга система!
39
0
 
0
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
От такива сиирджийки, да те е срам да кажеш, че си българка...
38
0
 
0
 
! Отговори
Село преди 14 години
Ега ти царедворката първанова.Кога лиза царски *** ,кога стана борец за честност.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
стига ревахте против комунистите. Какво му харесвате на тоя крокозъбел?
36
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 14 години
Как може такова нещо ! СРАМ СРАМ СРАМ!!! ТАзи Първанова е водещ политик в България, а излага страната ни по този начин! Недоумявам! Някой да ми обясни?!
35
0
 
0
 
! Отговори
Rabat преди 14 години
Smart za komunistite i caristite
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Въобще не е важно реномето на Желева тука-. Важен е ОБЛИКЪТ НА БЪЛГАРИЯ. СРАМ ДА ТЕ ОБЗЕМЕ.
33
0
 
0
 
! Отговори
българи-простаци преди 14 години
Човек наистина да го е срам че е българин. Турчин да бях нямаше да ме е толкова срам.
32
0
 
0
 
! Отговори
BALGARKA преди 14 години
Bravo BSP!! Dnes Evropa se izumi na edno nazionalno predatelstvo!! Kak se zabiva nog vav garba na edin sanarodnik !!Dve komunisticheski metresi-Parvanova i Kuneva zabiha nog na edna sanarodnichka !!O,Gospodi , koga shte otarvesh Rodinata ni ot tova komunistichesko gnezdo na zmii !!