1.5 точки от 5 възможни за Желева

Чакаме 24 часа дали ще я одобрят за еврокомисар
13 яну 2010 07:00,
364
1.5 точки от 5 възможни за Желева
Снимка: БГНЕС

В едно от най-обсъжданите и оживени изслушвания досега за Комисията на Барозу, Румяна Желева беше изслушана (и разпитана) от членовете на комитета по Развитието, околната среда и външните работи на Европейския парламент.

В него имаше всичко - обвинения, въпроси по принципни проблеми, въпроси за детайли, дори покана за България.

Бизнес интересите водят до несправяне с кризите

Номинирана за длъжност, която включва отговор на кризи, Желева не успя да покаже компетентност дори по основните елементи на контролирането на кризи, или дори общуването, пишат повечето европейски специализирани издания.

Обвиненията за притежаване и управление на консултантската компания „Global Consult“ не бяха опровергани по удовлетворителен начин от Желева, което настрои евродепутатите доста негативно спрямо нея.

Тя ги обърка допълнително, като опита да раздаде документи по време на сесията, които бяха само на български и немски.

Английският не винаги е по-добър от майчиния ти език

Още по темата

Желева отговаряше на въпросите на английски, без да използва слушалки и по време на отговорите сменяше слушалките, което може да й струва поста комисар (ако документите за бизнес интересите бъдат преценени като задоволителни).

Очаквайки враждебни въпроси, Желева си беше приготвила някои отговори, които прочете, но те не бяха достатъчно ясни, за да убедят присъстващите. Някои от въпросите изглежда не бяха разбрани и доведоха до отговори, които бяха сходни.

Изслушването

За да сме честни, Желева се справи с въпросите по определени теми, но настроението и напрежението, които се бяха натрупали, дадоха отражение, пише "Айриш таймс".

Първата серия въпроси открито нападнаха Желева, прозрачността и всякакво доверие към нея. Тя заяви, че „всички обвинения срещу мен и съпруга ми са напълно неоснователни – така че мисля, че можем да се концентрираме върху хуманитарната помощ, която е много по-важна“.

Само ако беше толкова просто

Депутатът Първанова, която беше предала поисканите от ЕП документи за компаниите на Желева заяви, че тя не е направила нищо лошо, но направеното от Желева е незаконно в България, защото не може да е ръководител на компания и депутат по едно и също време.

Някои поискаха подробности за компаниите, за които се смята, че са собственост на Желева и съпруга й, за продажбата им и за колко.

Документите и сметките трябва да бъдат прегледани от ръководството на комитета и решението ще бъде взето след оценяването им.

 „Обвиненията срещу съпруга ми и мен са тотално и напълно неоснователни“, промълви в защита Желева.

Ще разбрем обаче дали е така, след 24 часа, тогава ще излезе решението на ЕП за Желева и за България.

Засега е ясно, че българската кандидатка за поста еврокомисар получава 1,5 точки от 5 за представянето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
0
 
! Отговори
B,G, преди 12 години
AMAN OT PREDATELI I MALOUMNICI
356
0
 
0
 
! Отговори
B,G, преди 12 години
AMAN OT PREDATELI I MALOUMNICI
355
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
браво бе румяна
354
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОТЛИЧЕН---- ДВЕ
353
1
 
0
 
! Отговори
Казано от: преди 14 години
Бойко Борисов:"Много добре скалъпен сценарий, много добър капан. За пореден път българската поговорка, че на българския казан в ада няма дяволи да пазят, сработи. Искам да кажа, че в подривната дейност БСП нямат равни, изиграха ни. Лошо е, че това вреди на имиджа на България и на всички нас. Но те никога не са мислили за доброто на България и го казвам, защото още вчера следобяд те направиха пресконференция и всъщност заявиха какво ще направят от Брюксел.Мога само да дам пример как действах аз когато Ирина Бокова от БСП кандидатства за шеф на ЮНЕСКО. Изпратих двама министри в Париж, политическият ми съветник по международните въпроси Ради Точев поддържаше ежечасова връзка с нея. С президента Първанов разговаряхме с премиери и президенти на други държави, за да я подкрепят. Когато тя се върна дойде лично в кабинета ми да ми благодари, целунахме се, пожелахме си успех, че българка е станала шеф на ЮНЕСКО. Ако бях като БСП и НДСВ, които са срам за нас, щях просто да извадя като главен секретар колко пъти съм арестувал племенника й и щях да кажа: "Ето лелята на един крадец на коли в България къде е тръгнала".Премиерът каза, че е разговарял с депутатите от ЕНП. "Ще оставим юристите да преценят има ли пропуски или не. Вътрешнобългарската атака въобще не ме интересува. Тези, които днес се изказваха, докараха България до просешка тояга. Това беше един перфектен удар на БСП срещу нас, тенденциозен и те успяха. Няма вариант "Б", ние сме дали наши кандидат и стоим зад него". Във връзка с оценката на Комисията по развитие, че Желева не е била добре подготвена, Борисов заяви: "Разбира се, че ще е слабо. Когато една крехка жена, когато един интелигентен човек го атакуваш така подло, естествено, че той не може да развие своите качества".
352
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
sega se vklu4vam.towa partenka li e 4e Jeleva e out ili e samata istina. EP ima li str da vidime za resenieto. Boiko daze otide do Izrael da Lobira za neia, i nakraia nisto.da vi kaza , ako evreite sa kazali ъъ ъ ъ ъ ъ-zna4i Jeleva e bila bita karta. gledah ia vcera, slusah ia dnes, ceta ia sega-mnogo e sykata pod kosata mezdy usite, be bat Boiko. Ot tezi li bandiugi tribvase da vzimas pari za izborite ta sega te e sram
351
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
- Всички други групи се съгласиха, че Желева е показала слабо познаване на портфейла, слаби управленски умения и никакво ясно виждане за нейната бъдеща роля."Желева е изпаднала в нервна криза малко сред изслушването в Брюксел и е искала да подаде оставка от всички длъжности, включително и като външен министър. Според евродесни парламентарният шеф на ЕНП Жозеф Дол я убедил да не го прави, докато Барозу не се произнесе. Успокоявали я в усамотена зала в Европарламента.
350
0
 
1
 
! Отговори
ВП преди 14 години
ДА, КРОКОДИЛА ЖЕЛЕВА ВЪН!!! НАПРАВИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НА РЕЗИЛ, САМО ТОВА НИ ТРЯБВА В ТАЗИ МИЗЕРИЯ И НЕЩАСТИЕ!!!
349
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Vsi4ki sa ednakvi mrasnici : lo6oto e 4e taq nekadarna ne6tastnica ni napravi za rezil v evropa i borisov koito e nazna4il toq boklyk za ministar.Da si xodqt i 2
348
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 14 години
Нещо не мога да разбера. Вече не сме комунисти, а сме демократи-европейци. Всичко лошо и подмолно се извършва от комунистите. Демократичните министри могат да лъжат,да крадат, да забравят неща, да заплашват, да лепят етикети, да ругаят и ние трябва да им се възхищаваме. Добре, ама тогава, каква е разликата между комунисти и другите. Навремето добрите бяха комунистите, те бяха носители на всички/ не крадяха, не лъжеха, не се биеха и т.н./ добродетели, а лошите бяха всички други. Сега кой, койе ?
347
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Taq mrasnica da si xodi vednaga a i Borisov s neq....Sram i rezil
346
0
 
0
 
! Отговори
ЪЪ преди 14 години
ПАК И Е МНОГО
345
0
 
0
 
! Отговори
asdf преди 14 години
inache ima inteligentna fizionomiq ;]
344
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето сега вече навсякъде из ЕС ще могат да казват, и с пълно право "българска работа!", когато някой оплеска нещо. Б. Борисов да си прегледа редиците и ако има още някой, който ще ни носи само резил, навреме да го спре. Както впрочем обеща пред избирателите.
343
0
 
0
 
! Отговори
jonnу преди 14 години
1.5 от 5 си е чиста двойка по шестобалната
342
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Искаше ми се тази госпожа да се представи много по-добре, защото е българка. Държа на това. От малкото нейни думи, които бяха предадени по медиите, си правя извод, че тя е превърнала изслушването си в махленски спор с депутатите от ЕП. Или не е имала достатъчно време да си "събере главата", или няма какво да събира...
341
1
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 14 години
Бойко отивай в Брюксел да им набиеш канчетата там на тия комунисти.;)
340
0
 
0
 
! Отговори
Мефистофел преди 14 години
А бе,толкопва ли няма един чист и неизцапан с лай*ата на далаверите Българин, който с чисто лице да представим на Европа.Бойко и той,за съжаление продължава схемата...на мутрите и наглеците и...техните съпруги.
339
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Слушах интервюта с Първанова и Н.Ниенски. Първанова каза. че Желева се е заяла първа. Ж елева е некомпетентна, *** , амбициозна селяндурка. Срам за България. Хубавото Наде отказа да даде коментар за нейното представяне, което на дипломатически език означава пълен провал за Желева. Издънките на ГЕРБ вече не могат да се преброят.
338
0
 
0
 
! Отговори
555 преди 14 години
Не вярвам да има изненадани!!!!!!!!!!!!