Божидар Нанев хвърли оставка от МЗ

"Повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни"
30 мар 2010 15:54,
344
Божидар Нанев хвърли оставка от МЗ

Божидар Нанев сдава поста си в Министерството на здравопазването.

В изявление, разпространено от пресцентъра му, се казва:

Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни. Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота.

Въпреки това днес подавам своята оставка.

Още по темата

За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. През цялото време, докато заемах този пост, се ръководех единствено и само от желанието си да бъда полезен на държавата и хората в нея.

Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост, завършва Божидар Нанев.

По-рано днес прокуратурата повдигна обвинениe срещу него.

В основата му е сделка на министерството с "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

От тези сделки за 6,5 млн. лв. са произлезли значителни вреди –  2 454 319,20 лева. Сумата се явява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

Разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании.

На Божидар Нанев бе наложена и "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
6
 
! Отговори
Песимист преди 14 години
Интересно колко ли неумен трябва да си за да се надяваш, че разтривача на уши на Тодор Живков, бившия милиционер и мутра ще се пребори със системата, която го е създала и отгледала. Но в България баламурняци дал Господ - видя се на Изборите. И се вижда на всеки следващи избори.
215
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Различни са , различни Ч кажи кой министър на Станишев беше разледван по време на управлението ...
214
2
 
3
 
! Отговори
дедо преди 14 години
ей този искаше при не платени здравни осигоровки да не се издават при необходимост документи.ало-о-о другарю какво стана.много бързо искашеда се оправиш занапред.а сега да видим кой кого.
213
3
 
8
 
! Отговори
Лошо преди 14 години
и тия не са по различни от ония - който се докопа до кокала, гледа само да *** и хич не му дреме за народа, който го е избрал
212
1
 
6
 
! Отговори
OT TРЪН ТА НА ГЛОК преди 14 години
Изпълнителният директор на МБАЛ Русе д-р Минчо Вичев е най-вероятната кандидатура за поста министър на здравеопазването на мястото на Божидар Нанев, но е забъркан в скандални обществени поръчки, свързани със скъпа медицинска техника, с подаден вече сигнал в прокуратурата. Покрай д-р Минчо Вичев отговорност трябвало да поеме и юристката на болницата по това време, днес депутатка от ГЕРБ.
211
3
 
12
 
! Отговори
pole преди 14 години
Избрани с ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ; съставили САМИ ПРАВИТЕЛСТВО; преди изборите обещавали ВЕЛИКИ НЕЩА; НО: съставили СЛАБО ПРАВИТЕЛСТВО; нямащи КАДРОВИ ПОТЕНЦИАЛ; изключително НЕУДАЧНИ ЛИДЕРИ по места и т.н. По слаби са от правителствата на Костов - Царя....дори /засега/ и от Стани-шеф. Ако не "се вземат в ръце"... лошо.
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Искам Чирков за министър!
209
2
 
5
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
Да бе, нещо ми се губи тая информация-"десетки човешки животи" си отишли от грипа, а си мълчаха като риби.Сега излиза наяве.
208
0
 
10
 
! Отговори
шшш преди 14 години
Сега за сефте чувам от управник, че имало отнети десетки човешки животи!
207
0
 
10
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
Отивам оня ден на гости на приятел и гледам-седнал и си бие ръката!С лявата ръка си бие дясната."Кво правиш бе, Иване?""Бия си ръката, дето гласува за ГЕРБа!"Такива ми ти работи.Много хора сега си бият ръцете, ама -"кел файда"?
206
2
 
11
 
! Отговори
Учудена???? преди 14 години
На кое трябва да му се вика браво на ББ?!Той е би трябвало да знае какво се прави във всяко едно министерство по ключовите въпроси.Ако е знаел-защо си е траял тогава, а пък ако -не-къде е блял/няколко мес.това беше хитова тема/.
205
2
 
13
 
! Отговори
epikur преди 14 години
"браво на бойко "-ти мазохист ли си!!!!п.п И аз щтях да гласувам за тези мутри ,добре че шефа не ни пусна да гласуваме :(
204
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тези 2 милиона я ги е взел,я не ги е взел,но му наложиха 2000 гаранция,горе-долу колкото на Масларката за нейните 11 милиона.И тя пак си е депутатка.Ега ти равноправието.
203
0
 
9
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
То да беше само здравеопазването засрано от ГЕРБ...Финанси, икономика, всичко се обърка, и кой ще го оправя след тях, не знам.
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ураааааа, стига *** реформииии. махнете и образователния.
201
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГЕРБ УСЕТИХА ,ЧЕ МНОГО ЯКО ЗАСРАХА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,АМА КАКТО НИКОГА ДОСЕГА-СТАНА ТАКЪВ ХАОС С ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ,АПТЕКИ И ЗАКРИТИ БОЛНИЦИ ,ЧЕ ЗА ЦЯЛ МАНДАТ НЕ МОГАТ ДА ГО ОПРАВЯТ.СЕГА ХЕМ СИ ПРАВЯТ РЕКЛАМА ЗА ЧЕСТНОСТ ,ХЕМ СЕ ИЗНИЗВАТ ПО ТЕРЛИЧКИ ТИХИЧКО.МЕЖДУ ДРУГОТО БОЛНИЦИТЕ И АПТЕКИТЕ ВСЕ ОЩЕ СИ ЧАКАТ ПАРИТЕ ЗА ПЪРВИТЕ 3М.-МНОГО УДОБЕН МОМЕНТ ЗА АБДИКИРАНЕ ОТ ПРОБЛЕМА.
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И кво на мен джоба ми е празен ве ***!!!
199
0
 
13
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
Една работа като не ти е работа, защо я захващаш?защо в БГ всеки си мисли, че става за министър?Още преди изборите се знаеше, че Батман няма читав екип.Събра ги от кол и въже, и сега резултатът е налице...
198
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това му викам несъобразена скорост---искал не искал белята си я направил..
197
0
 
9
 
! Отговори
Супермен преди 14 години
"Браво на Бойко" за какво? Че има ОБВИНЕНИЕ, ли? Че то никой не го грее голото ОБВИНЕНИЕ, бре, народецо форумен. Да има справедлива, НЕусловна присъда, тогава ще си говорим друго. Сега все едно нищо не е станало - просто публично обявена кражба. Клакьорите си кукуригат, че е било безпрецедентно обвинението, престъпниците, ако има такива, си живуркат с паричките от далаверата, керванът си върви, а народа го грабят все повече и по-нахално.