Руска делегация идва за преговори по енергийните проекти

Виктор Зубков ще обсъди в България "Южен поток" и АЕЦ "Белене"
6 юли 2010 07:10,
92
Руска делегация идва за преговори по енергийните проекти
Строежът на АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

Първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков пристига на посещение в България за преговори по изгражането на газопровода „Южен поток” и строежа на АЕЦ „Белене”.

В петък премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов са обсъдили в телефонен разговор реализацията на големите енергийни проекти.

Двамата са се договорили Зубков да посети София за детайлни преговори по тези теми.

Посещението на първия вицепремиер на Русия идва в момент, в който българското правителство дава противоречиви сигнали за бъдещето на съвместните енергийни проекти.

Още по темата

След като дойде на власт през лятото на 2009 година Бойко Борисов обяви, че България спира съвместните проекти с Русия – АЕЦ "Белене" и "Южен поток", за да се справи с договорите на своите предшественици.

През юни българският премиер каза, че страната отказва да работи заедно с Русия и Гърция по проекта за газопровода Бургас-Александруполис и замразява изграждането на атомната електроцентрала.

Дни по-късно обаче той се коригира и уточни, че окончателното решение за тези два проекта все още не е взето и предстои внимателен анализ на икономическото състояние и екологичните рискове.

В неделя министър-председателят заяви, че има много добър диалог с руския си колега Владимир Путин, който го разбира много по-добре от политиците от опозицията.

По думите му между двете държави ще има взаимноизгодни разговори в областта на енергетиката, а България ще търси начини за намаляването на цената на природния газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: АЕЦЮжен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
3
 
! Отговори
26 г преди 13 години
И за да сме "добре" с братушките, трябва да се сключват тайни договори с по-висока цена от пазарнат, да минава всичко през посредници, че и *** да закачат нещо!?
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пиши на кирилица, щото виж к'во става!
42
4
 
3
 
! Отговори
A sega de преди 13 години
1-vo vsi4ki gledat da sa v dobri otnoshenia s Rusia, samo BG gleda kam USA i 4aka, kvo 4aka vlaka li 4aka??2-ro za da se otkajesh ot gaza triabva da IMASH alternativa, ne da TARSISH takava3-to zapadnia blok vinagi ni e takoval, kato po4nete o6te s berlinskia dogovor... ne znam 6tom vse natam ziapame... i kakvo o4akvame v kraina smetka, bankrutirala pe4atnica USA li da ni pomogne hmm???
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Белене - няма как да стане защото няма банка дето ще финансира такъв скапан проектЮжен Поток - не ни трябва защото в момента газонопреносната мрежа в България е натоварена под 30% и освен това заради овчаровите договори плащаме за газ които не потребяваме
40
9
 
11
 
! Отговори
Бравооооооооо преди 13 години
Бойко отиде и ги строи в две редици! Сега ще идват да видят с какво ще се съгласяват:)))) Няма да забравя как миналата година Путин чакаше Бойко на срещата в ЕУ половин час, а нашия си лафи по коридорите:)) Хахаххах:)) Браво Бойко! Само така@!
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Европа зависими от руския газ са България, Украйна и Беларус. Виновниците за нащата зависимост от Русия са комунистическите престъпници от БСП които не бяха наказани за реките от кръв които проляха.
38
10
 
18
 
! Отговори
Уууууууууу на ГЕРБ преди 13 години
Цяла Европа е зависима от руския газ и гледа да е добре с Русия.Само ние слушаме "приятелите" си от САЩ и се зъбим, като пудел на доберман!!!
37
2
 
5
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 лев преди 13 години
Хубаво е да има алтернативи, но е много лошо както е БЪЛГАРИЯ, че в момента НЯМА никакви алтернативи. Все още!А за техните ползи не мисли. В Турция ще са 4 блока (и то техни не Турски), ток ще има за целите балкани.А до тръбите не ли по добре да мине не една, а две и да се разклонят за Румъния и Гърция!АААААААКолко повече километри, толко повече такси и влияние!А иде ЗИМА!
36
2
 
10
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 лев преди 13 години
Ех, колко е хубаво да си искате:1997 искахте Костов - Скачахте, скачахте, после за .. ГЪБИ!2001 искахте Царю честити - после УУУУУУУУ той е ГОЛ (ЦАРят де!)!2009 искахте ББ и кохортата му, забравяйки къде са били по рано! - гледам пак викате УУУУУУУУ - явно ще ходите скоро я на ПЛАЖ я за ГЪБИ (според времето)!То не е лошо да си искате, и да си вярвате!Но е страшно когато се ОЗЪБИШ или гледаш като ударен с МОКЪР ***!
35
2
 
8
 
! Отговори
IND преди 13 години
И двете страни имат интереси - кой е повече на зор не се знае...- При толкова скъп газ определено ще намалее драстично потреблението му а България може да потърси други алтернативи- Неустойката е нищо в сравнение с пропуснатите ползи от тяхна страна- Северната тръба може и да мине през Румъния, но южната която минава през Гърция и стига до Италия е най-изгодно да мине през България!
34
6
 
10
 
! Отговори
Искам преди 13 години
Борисов първо да мисли,преди да каже нещо !Тези" противоречиви сигнали" за съвместните енергийни проекти са доказателство,че и той самия не е наясно какво и от кого трябва да иска.Разбрах,че "имаме общи интереси със САЩ" и ще искаме да ни ПРОДАДАТ техните стари Ф-16.Дреме ми на....По-важно е да преговаря за намалението на газта от Русия - с вдигането и ще се вдигнат много стоки и услуги.Ама на ББ му е все тая - Сибанк е до него !
33
5
 
14
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 лев преди 13 години
ВЕРВАЙ си!Едва ли РУСИЯ е на зор!БЪЛГАРИЯ е на зор: - ГАЗ по пазарни цени от 2011 - 400 долара (+ още 30%), ако има за БЪЛГАРИЯ (няма договор) - БЕЛЕНЕ - неустойка от 1 милиард ЕВРО (оборудването е платено и готово, ще отиде в ТУРЦИЯ)- ЮЖЕН ПОТОК може да мине директно през РУМЪНИЯ за по на пряко!И ние се ОЗЪБВАМЕ!ВЕРВАЙ ми!ВРЕМЕТО е ваше!
32
5
 
5
 
! Отговори
БГА БАЛКАН преди 13 години
И КРЕМИКОВЦИ също:ЕХ УМНИК:В ТУРЦИЯ има СИН ПОТОКВ ГЕРМАНИЯ СЕВЕРЕН ПОТОКА за БЪЛГАРИЯ Костов каза ЙОК!ВЕРВАЙ ми!Който не скача е .....
31
12
 
4
 
! Отговори
IND преди 13 години
Хаха верно - мижитурките от предишното правителство през ден ходиха в Русия да лижат г*зове. Сега руснаците идват на крака при Бойко Борисов. Мисля, че няма да се продаде - дано извлече най-голяма полза за страната ни!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България купува природния газ от Русия два пъти по-скъпо от Германия. Това показват данни на консултантската компания East European Gas Analysis. Според публикувана на сайта й информация през второто тримесечие на тази година Германия е купувала руското синьо гориво на цени между 150 и 155 долара за 1000 кубични метра. В същото време България е получавала природния газ срещу 295 долара, предаде АСН.Подобна е ситуацията и спрямо Турция. Югоизточната ни съседка получава синьо гориво от Русия през газопровода "Син поток", който минава по дъното на Черно море и през България. И докато по директната тръба до Русия газът тече към Турция срещу 280-290 долара за 1000 кубика, което е близо до цената, която плаща България, количествата, които минават през нашата територия, се купуват от Анкара за около 150 долара. Интересното е, че този газ, влизайки в България, струва два пъти по-скъпо, отколкото напускайки територията ни.Ситуацията можеше да е обратната. Повече от седмица активно се коментира допълнителното споразумение, което Румен Овчаров е подписал на 18 декември 2006 г. Както министърът на икономиката Трайчо Трайков неколкократно заяви, преди подписването на този документ, цената на синьото гориво за България е била 83 долара. В същото време и транзитните такси, които получаваме за доставките през наша територия, са най-ниските в света.
29
1
 
4
 
! Отговори
Морав Страдалец преди 13 години
Ох , тия ще ми разбият живота ! Искат да ме изхвърлят от списъка на КОМИСИОНЕРИТЕ !!!!!
28
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 13 години
На руските мафиоти трябва да се забрани да стъпват в България.
27
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 13 години
Аз всеки ден БАРАМ дърва!!!!!!!!
26
0
 
11
 
! Отговори
Селянка преди 13 години
Ако си мислиш, че като се увеличи цената на отоплението в града, няма да се промени цената на дървата, много се лъжеш. Освен това газта и токаът се използват не само за отопление, но и за производство, така че очаквай покачване на цените на абсолютно всичко, а от това няма да са засегнати само гражданите, гарантирам ти. Не знам що за простотия е хората да се делят на граждани и селяни, всички сме на един хал.
25
24
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Да живее САЩ и Американското правителство! Благодарение на САЩ света съществува! САЩ съдържа в себе си цялата история и потенциал на човечеството!Най-великата Държава в момента в Света - Империята наречена САЩ.Тези които наричат американците *** погледнете се каква безмозъчна и долнопробна балканско-ориенталска *** сте!ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК БЪЛГАРИЯ СКЪСВА ВСЯКАКВИ ОТНОШЕНИЯ С *** РУСИЯ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ СЪС САЩ!