Брюксел се предаде, няма да ни наказва

ЕК предупреди, че обществените поръчки точат европари
20 юли 2010 13:35,
182
Брюксел се предаде, няма да ни наказва
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК), която досега строго съдеше българските власти и дори спря достъпа до близо 800 млн. евро от фондовете, предназначени за страната, обяви, че санкциите повече не стоят на дневен ред.

"Има политическа воля за реформа, има партньорски натиск от Европейската комисия и от страните членки, а също и много силна обществена подкрепа. В известен смисъл санкциите вече не са нужни", обяви говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на годишния доклад по механизма за проверка и контрол в областта на вътрешните работи.

"Ние сме в ръцете на правителството, което трябва да изпълни ангажиментите си. В интерес на всички е това да се случи бързо", подчерта Грей, давайки да се разбере, че Брюксел вече обмисля да преустанови контрола върху борбата с корупцията и организираната престъпност у нас.

Той добави, че прекратяването на действието на механизма за годишни доклади е в интерес на България, желано е от правителството и че натискът, който се оказва на властите, ще позволи да се извършат нужните реформи и той да отпадне.

Механизмът за контрол и оценка беше въведен за България и Румъния с влизането им в общността преди четири години, за да контролира хода на реформи в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Но за първи път Брюксел обявява, че София е политически решена да се справи с проблемите и я поощрява толкова категорично. В същото време се посочва, че Румъния е загубила устрема си и че е необходимо съдебната власт да положи повече усилия.

Още по темата

Според документа, разпространен в Брюксел, България е получила силен импулс за реформи след изборите миналата година и има политическа воля за промени в съдебната система.

Подобренията в наказателното производство са довели до повече обвинения за корупция по високите етажи и за организирана престъпност, и до увеличаване на издадените присъди.

Въпреки това все още са малко случаите, които са приключили в съда. На прокурорите и съдиите липсват инициатива и професионален капацитет. Сложните разследвания често показват липса на посока и цел и пропадат в съда, се казва в доклада.

Комисията констатира "неохота от страна на прокуратурата да започва разследвания въз основа на очевидни сигнали. Прокурорите рядко издават изненадващи заповеди за обиск при съмнения за големи измами, а съдилищата гледат повече допустимостта на доказателствата, отколкото тяхното качество", пишат от ЕК.

Препоръчва се на магистратите да поемат инициативата по-често и да проявяват по-голяма отговорност към обществените интереси.

Като най-голям свой успех ЕК изтъква работата на съвместните екипи между МВР, прокуратурата и ДАНС за разследване на измамите и организираната престъпност. Затова сега се препоръчва такива да бъдат създадени и по закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Оценката е, че там са малко съдебно потвърдените решения за отнемане на собственост.

В момента като основна опасност в България се изтъква възможността за източване на обществени средства чрез обществени поръчки. По данни на нашето правителство нередности са установени в 60 на сто от търговете за обществени поръчки, като при големите инфраструктурни проекти те са били 100%. 

Въпреки риска Брюксел не желае да се ангажира отново с прекратяване на плащания, а ще продължи да се придържа към оказване на натиск, освен ако няма конкретни сигнали за злоупотреба с европейски пари, заяви Грей.

Комисията дава 10 препоръки, сред които нуждата магистратите да са по-активни в прилагането на съществуващото законодателство, за да се подобрят законите за конфликт на интереси и за конфискация на незаконно придобито имущество и да се гарантира строгото им прилагане, да се ускори реформата на полицията и да се подобри работата на прокуратурата и съдилищата.

Сред конкретните препоръки на Брюксел е и съветът магистратите да оставят в ареста осъдените за тежки престъпления, докато текат обжалванията на присъдите им, какъвто е случаят с Марио Николов.

"Надяваме се, че властите ще се занимаят с този въпрос, който не изисква промяна, а по-активно прилагане на вече действащото законодателство", заяви Грей.

В доклада се казва още, че “българската съдебна система трябва да покаже, че може да налага въздържащи санкции за сериозни престъпления”.

Според Брюксел ние няма да успеем сами да подобрим професионалната практика в полицията, прокуратурата и съдилищата, и затова ще се наложи външна помощ. За предоставянето на такава ще бъдат призовани страните членки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Брюкселдоклад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
9
 
! Отговори
MayDay преди 13 години
пени се пени се, другарко :))) Само за сведение ще ти кажа, че не съм гласувал за Бойко, тъй като твоя любим СърГей не беше отворил избирателна секция в Утрехт, Холандия. за сметка на това имаше над 100 секции в Турция! Подкрепям ГЕРБ и цялото правителство в усилията им за промяна! Споделям оценката на ЕК, че сме на верния път, но има какво още да се желае! А ти другарю, си се задавил в плюнка!
51
4
 
12
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
ВИЙТЕ И РЕВЕТЕ ЧЕРВЕНИ ***,ГЪРЧЕТЕ СЕ И СЕ ВЛАЧЕТЕ КАТО ЧЕРВЕИ КАКВИТО СТЕ ВСЪЩНОСТ,ПУКАЙТЕ СЕ ОТ ЗЛОБА,ОТ ЯД,ОТ ОМРАЗА И ОТ ВСИЧКО---ВИНАГИ СТЕ БИЛИ ИЩЕ БЪДЕТЕ НАЙ-ДОЛНАТА,КРАДЛИВА,МЪРЗЕЛИВА И ПРЕСТЪПНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ А ОТ СЕГА НАТАТЪК СТЕ И НЕЗАБЕЛЕЖИМИ---КОЛКОТО ПО- БЪРЗО ИЗЧЕЗНЕТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА ---ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ-----СЛЕД ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ БЪДЕТЕ ЕДИНСТВЕННО ИСТОРИЯ И ТО НАЙ-ЛОШАТА ОТ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ-----ЧЕСТИТО НА БСП
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДВЕСТА полицаи бяха впрегнати в акция за залавяне на телефонни измамници.Заловиха ОСЕМНАДЕСЕТ човека.След два дена всички вече са на свобода.Обвинения няма.Липсват доказателства.На което му се вика да гръмнеш с топ по врабчета.И да не улучиш.Започвам да си мисля дали нашата полиция" не си заслужава химна.
49
1
 
15
 
! Отговори
99 преди 13 години
Никoй не поущрява герберите!!ЕК няма да наказва бг народ да плаща сметката на корумпираните ни политици,те и затова ще ни изпратят хора,та дано ни помогнат да свалим завинаги комунизма в БГ
48
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 53Уви, много си прав!
47
2
 
12
 
! Отговори
MayDay преди 13 години
1111 е най-активния *** днес! Другари, предлагам да го наградим с орден "Сърп и Чук" за геройска защита на червеното знаме! В допълнение да му се позволи да изтърка на бат Серго петичките!
46
3
 
9
 
! Отговори
IND преди 13 години
Прочетох доклада. Сега ти прочети всички предишни доклади и открий какви са не 10-те а 100-те разлики!!! Стига рева, знам че ти плащат за да спамиш тук ама все пак не е нужно да е толкова натрапчиво!
45
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 13 години
ЕК няма да ви изпраща европейски специалисти да котролират прокуратурата,полицията,депутатите ако нямаме проблеми!!!.Те го казват по тоя начин за да не скочи народа.Не наказват българския народ а изпращат контрол на политиците ни!!Така ли не разбирате дипломатически език!!!!Европейските специалисти са добре дошли в БГ
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
шуробаджанащината никога не може да бъде изкоренена особена сега в тази криза
43
5
 
22
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
ЧЕРВЕНИТЕ ВЛЕЧУГИ РЕВАААААААААААААТ И ВИЯТ ------------- ТОВА Е МУЗИКА ЗА УШИТЕ МИ----ЩОМ РЕВАТ ЗНАЧИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ПРАВ ПЪТ
42
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 13 години
Минусчетата на коментара ми явно са сложени от очевидните последователи на бай *** Балкански, който явно е безсмъртен като Дънкан МакЛауд!!!Не съм симпатизант на ГЕРБ, но нямам отрицателно отношение към тях.Само цитирам факти, които трябва да приемем - шуробаджанащината не само че не е изкоренена, но процъфтява - независимо от това какви доклади ни пращат от Брюксел. А оня "съсел" критикуващ ГЕРБ по-добре да се скрие някъде - него наистина вече никой не го приема насериозно!
41
1
 
3
 
! Отговори
RED преди 13 години
МНОГО ЯСНО ИМА ДЪРЖАВИ С НАД 6 % ДЕФИЦИТИ И ГИ ТУПАТ ПО РАМОТО НЯМА САМО МАЛКИТЕ ДА ГЪРБЯТ
40
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахахабойкогъзоблизците коментират коментариите и се опиват от собствените си словоблудства....пак питам - видяхте ли КАКВО пише в тоя доклад, или щом тиквата рече - значи няма значение каква е истината?
39
5
 
9
 
! Отговори
99 преди 13 години
Няма да ни глобяват ЕК защото разбраха че пак народа ще плаща мизериите на корумпираните ни политици и затова ще изпратят специалисти да контролират депутати и министри.Браво на ЕК
38
6
 
26
 
! Отговори
Смях преди 13 години
БРАВО БОЙКО С ТЕБ СМЕ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ
37
4
 
1
 
! Отговори
epikur преди 13 години
Брюксел вече обмисля да преустанови контрола върху борбата с корупцията и организираната престъпност у нас.Ana to do sega kontrol li e imalo smqtay ko 6a staa na setne
36
7
 
19
 
! Отговори
MayDay преди 13 години
За малко да ми стане жал за другарите... Какво ли им е да виждат как черджето им се изплъзва под краката? Какво ли е да виждат, че старите им похвати и платени пропаганди не работят? Колкото и да се опитваха да опростачат и обезкръвят България, все пак останаха много хора, които виждат отвъд плитките им сценарии! Вместо да приемат поражението си и да си вземат поука, другарите с утроени усилия и наглост се опитват да теглят народа към дупката! не ми е жал грам, нека вият и се гърчат другарите!
35
4
 
19
 
! Отговори
norm преди 13 години
Хора,бъдете бдителни.След тези добри новини от Брюксел може да се очаква поредната яростна мафиотска атака срещу управлението.Другарите са на ясно,че всеки ден повече на това правителство ги отдалечава неимоверно от властта. Хамстерът твърдеше обратното,но то си е за негова и на лековерните сметка.Това не значи,че и ГЕРБ не трябва да бъде контролиран,напротив,най-после и гражданския контрол може да стане действително ефективен.
34
1
 
14
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Ей и ЕК вдигнаха ръце от корумпираните ни политици от всички цветове.Отдавна настоявах за европейски контрол,тоя комунизъм трябва да падне и в България
33
4
 
13
 
! Отговори
Г. ПЪРВАНОВ преди 13 години
БРАВО НА ГЕРБ!