Брюксел се предаде, няма да ни наказва

ЕК предупреди, че обществените поръчки точат европари
20 юли 2010 13:35,
182
Брюксел се предаде, няма да ни наказва
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК), която досега строго съдеше българските власти и дори спря достъпа до близо 800 млн. евро от фондовете, предназначени за страната, обяви, че санкциите повече не стоят на дневен ред.

"Има политическа воля за реформа, има партньорски натиск от Европейската комисия и от страните членки, а също и много силна обществена подкрепа. В известен смисъл санкциите вече не са нужни", обяви говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на годишния доклад по механизма за проверка и контрол в областта на вътрешните работи.

"Ние сме в ръцете на правителството, което трябва да изпълни ангажиментите си. В интерес на всички е това да се случи бързо", подчерта Грей, давайки да се разбере, че Брюксел вече обмисля да преустанови контрола върху борбата с корупцията и организираната престъпност у нас.

Той добави, че прекратяването на действието на механизма за годишни доклади е в интерес на България, желано е от правителството и че натискът, който се оказва на властите, ще позволи да се извършат нужните реформи и той да отпадне.

Механизмът за контрол и оценка беше въведен за България и Румъния с влизането им в общността преди четири години, за да контролира хода на реформи в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Но за първи път Брюксел обявява, че София е политически решена да се справи с проблемите и я поощрява толкова категорично. В същото време се посочва, че Румъния е загубила устрема си и че е необходимо съдебната власт да положи повече усилия.

Още по темата

Според документа, разпространен в Брюксел, България е получила силен импулс за реформи след изборите миналата година и има политическа воля за промени в съдебната система.

Подобренията в наказателното производство са довели до повече обвинения за корупция по високите етажи и за организирана престъпност, и до увеличаване на издадените присъди.

Въпреки това все още са малко случаите, които са приключили в съда. На прокурорите и съдиите липсват инициатива и професионален капацитет. Сложните разследвания често показват липса на посока и цел и пропадат в съда, се казва в доклада.

Комисията констатира "неохота от страна на прокуратурата да започва разследвания въз основа на очевидни сигнали. Прокурорите рядко издават изненадващи заповеди за обиск при съмнения за големи измами, а съдилищата гледат повече допустимостта на доказателствата, отколкото тяхното качество", пишат от ЕК.

Препоръчва се на магистратите да поемат инициативата по-често и да проявяват по-голяма отговорност към обществените интереси.

Като най-голям свой успех ЕК изтъква работата на съвместните екипи между МВР, прокуратурата и ДАНС за разследване на измамите и организираната престъпност. Затова сега се препоръчва такива да бъдат създадени и по закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Оценката е, че там са малко съдебно потвърдените решения за отнемане на собственост.

В момента като основна опасност в България се изтъква възможността за източване на обществени средства чрез обществени поръчки. По данни на нашето правителство нередности са установени в 60 на сто от търговете за обществени поръчки, като при големите инфраструктурни проекти те са били 100%. 

Въпреки риска Брюксел не желае да се ангажира отново с прекратяване на плащания, а ще продължи да се придържа към оказване на натиск, освен ако няма конкретни сигнали за злоупотреба с европейски пари, заяви Грей.

Комисията дава 10 препоръки, сред които нуждата магистратите да са по-активни в прилагането на съществуващото законодателство, за да се подобрят законите за конфликт на интереси и за конфискация на незаконно придобито имущество и да се гарантира строгото им прилагане, да се ускори реформата на полицията и да се подобри работата на прокуратурата и съдилищата.

Сред конкретните препоръки на Брюксел е и съветът магистратите да оставят в ареста осъдените за тежки престъпления, докато текат обжалванията на присъдите им, какъвто е случаят с Марио Николов.

"Надяваме се, че властите ще се занимаят с този въпрос, който не изисква промяна, а по-активно прилагане на вече действащото законодателство", заяви Грей.

В доклада се казва още, че “българската съдебна система трябва да покаже, че може да налага въздържащи санкции за сериозни престъпления”.

Според Брюксел ние няма да успеем сами да подобрим професионалната практика в полицията, прокуратурата и съдилищата, и затова ще се наложи външна помощ. За предоставянето на такава ще бъдат призовани страните членки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Брюкселдоклад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето и kyky (коментар 34) се появи.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе "другари", като ви плащат да пишете по форумите, във ведомостите под номер ли ви водят? Само с такива никове се представяте - 99, 1111...Да не сте на норма?
30
5
 
16
 
! Отговори
13 преди 14 години
БРАВО НА ГЕРБ----ХА ДА ПОЗНАЯТ ДРАСКАЧИТЕ ДОГОДИНА НА ИЗБОРИТЕ КОЛКО % ЩЕ ИМАТ ОТ БСП КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ДА ДРАЩЯТ ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИГЕРБ НАЙ-МАЛКО65%---БСПенцето---5% НАААААЙ-МНОГО
29
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей, докога за бойкогъзолизците е важно какво бойко казва, а не каква е истинатаайе бегом на сайта на министерство на външните работи да видите че толкова унищожителен доклад за България досега не е имало...те им казват `мошеници` и ги плюят, герберите - я колко хубаво, дъжд вали....ай сиктир
28
8
 
7
 
! Отговори
99 преди 14 години
Според Брюксел ние няма да успеем сами да подобрим професионалната практика в полицията, прокуратурата и съдилищата, и затова ще се наложи външна помощ. За предоставянето на такава ще бъдат призовани страните членки на ЕС.Boiko da si xodi
27
6
 
16
 
! Отговори
stanishev преди 14 години
Прочели сме го невежа червена сгран!
26
6
 
16
 
! Отговори
az преди 14 години
Я СЕ СКРИЙТЕ ВСИЧКИ *** НА СЕРГЕЯ И ГОЦЕ---МАРШ ОБРАТНО В *** КЪДЕТО ВИ НАВРЯ ГЕРБ ЗАВИНАГИ
25
3
 
15
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Преди година и малко, когато в докладите на ЕК за България пишеше само "най-корумпираната и престъпна държава", когато се говореше за налагане на предпазни клаузи, когато ни спряха 800 мил. евро, другарите тръбяха, че няма такова нещо, че всичко е на 6 точки и "лошите европейци не ни разбират". Сега, когато ни поощряват от ЕК и са готови да помогнат, другарите пищят, че умираме, вещаят апокалипсис и масова смърт през зимата!? Защо? Защото другарите не са българи и не работят за България!
24
6
 
16
 
! Отговори
stanishev преди 14 години
смърт за червените!
23
6
 
25
 
! Отговори
stranger преди 14 години
Поздравления за ПП ГЕРБ!Нека продължим така и за в бъдеще!
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Според Брюксел ние няма да успеем сами да подобрим професионалната практика в полицията, прокуратурата и съдилищата, и затова ще се наложи външна помощ. За предоставянето на такава ще бъдат призовани страните членки на ЕС."Супер, дано помогнат да изчистим "другарите" от правосъдната система.
21
4
 
27
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Нека комунистическия рев започне СЕГА!
20
5
 
26
 
! Отговори
! преди 14 години
Жив да си ни Бойко
19
5
 
26
 
! Отговори
ГЕРБер преди 14 години
Къде са сега червените мишоци да се правят на много умни по форумите?
18
4
 
21
 
! Отговори
IND преди 14 години
"Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев: Цените на газа за топлофикационните дружества се очаква да паднат. Първите изчисления показват, че при намаление на цената на газа с 10%, може да се очаква със 7% намалениена цената на топлоенергията от "Топлофикация-София" от началото на отоплителния сезон."За първи път в живота си чувам да се говори за намаление на цената на комунална услуга! Като добавим и добрия доклад от ЕК мисля, че наистина за първи път от десетилетия насам вървим по правия път!
17
23
 
5
 
! Отговори
гхд преди 14 години
ТИ СИ МНОГО СМЕШЕН И НАИВЕН БЕ ЖАЛКО СЪЗДАНИЕ ЗАЩО МИ Е ДА МЕ ХВАЛИ ЕВРОПА АЗ ДА НЕ СЪМ МАЛКО ДЕТЕ И НЯКОЙ ДА МЕ ХВАЛИ ДА ВИДЯТ ПЪРВО СЕБЕ СИ КАКВА ПРЕСТЪПНОСТИ ИМА В ЕВРОПА И КАК ВСИЧКИ СТОЯТ НА ПОМОЩИ ИМАТ 35 ЧАСА РАБОТНА СЕДМИЦА ЗА ВСИЧКИ НЕВЕЖИ 35 ЧАСА РАБОТНА СЕДМИЦА МНОГО СТЕ ЖАЛКИ И СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ИМА КОМУНИСТИ НЯМА АГАНЦА ИМА МАСОНИ И ИЛЮМИНАТИ
16
12
 
5
 
! Отговори
някой преди 14 години
"Европейската комисия (ЕК), която досега строго съдеше българските власти и дори спря достъпа до близо 800 млн. евро от фондовете, предназначени за страната, обяви, че санкциите повече не стоят на дневен ред."Аааа, стоят стоят, и още как стоят! Сега след 2 години идва 2012 година, когато трябва да изключим всички аналогови ефирни телевизионни предаватели и да покрием изцяло страната с цифров ефирен сигнал. Такъв засега НЯМА. Само в София излъчват все още експериментално 6 програми.
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ало-о-о-о!!! Червените-е-е-е какво чакате!!!! Плюйте, плюйте, че ще вземат да ни харесат в Брюксел!!! Плюйте, плюйте, че ще вземе да се оправи положението и тогава откъде ще е келепирЯ!!! Ще вземе да секне далаверата и тогава какво ще правим!? Ще трябва да работим, не да мързелуваме на гърба на будаливия български народ!! Нека пожара на бунта(бойкота) гори!!!! БКП-БКП-БКП!!!!! Смело товарищи в бою!!
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А брюкселско зеле няма ли да предадат малко?
13
7
 
42
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Видяхте ли долни ЧЕРВЕНИ ***-видяхте ли-че и Европа ни подкрепя и ни хвали.Само вие *** ЧЕРВЕНИ сте на друго мнение.На бялото казвате черно.Но и без вас г-нБорисов и партияГЕРБ-се справят успешно.Напред Герб-напред честният и отруден народ е със вас плътно.