Наши бази няма да се ползват при военна операция в Либия

Аню Ангелов убеден, че страната ни не е застрашена
Обновена: 19 мар 2011 23:42 | 19 мар 2011 19:00,
109
Наши бази няма да се ползват при военна операция в Либия
Аню Ангелов. Снимка: Булфото

Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в парламента.
 
До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни, поради отдалеченост.

"Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, остров Крит. Нито е имало искане, нито има нужда, от стратегическа гледна точка, да се използват летища в България за нанасяне на удари по обекти в Либия.

Ние не можем да осигурим самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети, защото самолетите ни не са съвместими с натовските. Нямаме готовност за изпращане на военни сили, защото няма искане за това.

Готови сме за участие в хуманитарна операция, която ще проведе НАТО и ЕС за изпращане на медицински екипи на границите с Египет и Турция", отбеляза министърът на отбраната.

Той не изключи и възможността за изпращане и на една фрегата в срок от три месеца, която да участва в налагането на оръжейно ембарго по море. Това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен от Министерския съвет, уточни Аню Ангелов.

В Министерството на отбраната е организирано 24-часово дежурство, формирана е военно-оперативна група и обстановката в Либия се следяла внимателно.
 

България не може да се чувства застрашена, няма да има промяна в степента на бойната готовност,подчерта министърът.

Още по темата

Нямаме готовност да изпратим български военни, каза още Аню Ангелов. И добави, че се очаква специална конференция в рамките на НАТО, на която да се приемат плановете какви сили да бъдат използвани - било за налагане на оръжейното ембарго, било за осигуряване на самата зона за полети.

Подкрепяме либийските граждани, важно е България да подкрепи стремежа на либийския народ към демокрация, подчерта Аню Ангелов.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Аню АнгеловЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Бъргари, не виждате ли че този цирк с диваците се прави от евреите. много важно дали царете им са демократи или феодали, целта е да залеят Европа. Ние се чудиме защо европейците си траят, - и те са под жидовско иго като нас, стандарта им ни заслепява, когато счетат че си е изиграл ролята ще им го спрат. Единствени показващи признаци на живот сме ние, сърбите, руснаците и затова така ни мразят. Ние сме на предна линия - трабва да воюваме. Нашата победа е да приемеме войната, другото е от Бога.
105
0
 
1
 
! Отговори
Имигрант преди 13 години
А бижте товаКРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИАвтор : Общество.нет 08 March 2011България е поела отговорност, ако се стигне до гражданска война в Либия, да приеме бежанци на своя територия. Това изказване направи българската еврокомисарка Кристалина Георгиева пред журналисти в София.С директивата за екстремно приемане на бежанци 25 от 27-те страни членки на ЕС са поели отговорност, ако се стигне до гражданска война и поток от бежанци, да поделят заедно тежестта от приемането им, заяви Георгиева в СУ Св. Климент Охридски. Което означава, че пламне ли и Йемен, Оман, Саудитска арабия, и отново Египет, Тунис в България ще се наводни с арабски бежанци от тези страни. Великобритания и Дания не са подписали директивата. България, най-пропадналата страна в Евросъюза, обаче услужливо е подписала. Георгиева е разговаряла с премиера Бойко Борисов с молба страната ни да има готовност да оказва съдействие. Ако в България влязат бежанци, според много експерти, страната ни ще претърпи хуманитарна катастрофа, още по-утежнена от икономическа криза, безработицата, постоянния ръст на цените и престъпността. Според запознати Борисов на всяка цена искал да оправи влошените отношения с повечето европейските правителства, срещу приемането на всякакви условия (включително бежанци) за сметка на българския интерес. Европейският съюз като благотворително дружество Еврокомисарката разказала още, че напускащите Либия са предимно здрави, работещи мъже. За тях в бежански лагер било изградено футболно игрище, за да могат да изразходват енергията си. Студенти си шушукали: Как ли ще я изразходват като дойдат в България? В момента закъсалият за пари, заради Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, Европейски съюз налива средства в размирните страни от Северна Африка. Напомняме, че само преди година, кадърът на Световната банка, Кристалина Георгива посещаваше Хаити и усилено събираше пари за далечната карибска страна, включително и с концерти в България, и в крайна сметка осигури десетки милиони евро от европейския бюджет за бедстващите там.
104
0
 
5
 
! Отговори
trunk преди 13 години
каква воена операция в либия бе ....имаме три пършиви самолета и един Бойко....*** той над зони където се стреля ....не лети
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето го, бе бъдещият генерален секретар на НАТО - българският *** Аню Ангелов, най- големият политически хамелеон, който някого е пъплил в МО. Каква "гордост" за отечеството е този кадър, този индивид.... Гнус ме е от теб дърто ***, срам ме е от теб. Ти настрои цялата армия против партия ГЕРБ, но сгреши, защото товят кумир - *** Костов никого повече няма да дойде на власт. *** МАЗЕН. ПРОФАН ИЗКУФЯЛ, ДЪРТ ПЕРГИШ ГРОЗЕН И ГНУСЕН...
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТИЯ ВОЙНА ВОДЯТ ВЕЧЕ ПЕНСИОНЕРА АНЮ ГОВОРИ ЗА ЕМБАРГО.А ОТНОСНО САМОЛЕТИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВАТ САМО ЗА ТРЕНИРОВАЧНИ ЗАЩОТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НАТОВСКИТЕ И СИСТЕМА СВОЙ-ЧУЖД ИНФРАЧЕРВЕНА РЕШЕТКА ЕКРАН И ПРОСЛЕДЯВАЩ ЛАЗЕР ТИП СНОП ПРИ ЗАБИВАНЕ НА ЧИСТОТА КАПАЦИТЕТ 5000 ПРОБИВА И СКАНИРА ДО 80 МЕТРА ХОРИЗОНТАЛНО И ВЕРТИКАЛНО МОЖЕ ДА СЛЕДИ 130 ОТ КОЙТО 10 ПО 24 ЧАСА А ЕДИН ДЕНОНОЩНО С ГОДИНИ.СРС ОТ МВР И ДАНС Е ГОЛА ВОДА ПРЕД ТАЯ СИСТЕМА С КОЯТО СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА СРЕЩУ НЕУДОБНИТЕ ОТ НАГЛИТЕ ОТ ГОДИН
101
1
 
6
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
аню скрии се лилипут ат каде та изкопаха тебе незнам.Дърт комунистичеки ***.На воина ще ходи ама ти си от паркетните генерали нали.С този ръст се мислиш за Наполеон ама не си.
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аню, вземи си охраната (оная която мачка хора) а сега нали ще й разрешават разстрел без съд и присъда и на светофарите при Кадафито.После в съда ще съдите мъртвите, че са умрели а можело е да са живи, ако побегнеха за 3 секунди!
99
1
 
12
 
! Отговори
ххх преди 13 години
А бе дрът тензух, кво правиш там бе, погледни се на кво приличаш, министър бил, ходи си на село да си гледаш спокойно старините бе, остави поста на някой млад и надъхан ум, пемсионер смотан....
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аню, вместо да предлагаш как да се обрули България, защо не отидеш да се биеш с Кадафито?Или тюфлеците не стават за това, защото са слугинаж.
97
0
 
6
 
! Отговори
RH преди 13 години
Ами щом турците не предоставят военни бази, то и ние няма да дадем такива :)))
96
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
ei,golemi ste varti opashki, zashto gi zazdadohte tia bazi togava na nato i gi dadohte iy bez pari v novo selo i v bezmer sreshty rysia li ,a sega niama da ychastvame ,ako kadafi vi predloji da vi dava po 1000 dolara na den,kakto plashta na naemnicite. shte ychastvate i shte vzemete parite v djoba i shte pratite hora i tehnika hitreci takiva ,iavno niama dalavera ama i s kakvoli shte ychastvate s dvata i to vitlovi samoleta kadeto gi kypihte na staro tva e dalavera.
95
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 13 години
Kой български медик би отишъл в Либия след това със сестрите????
94
0
 
3
 
! Отговори
iani преди 13 години
abe za 3i meseca srok be nqma da hodi do tam 3 meseca ,za 5dena e tam
93
0
 
9
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Аню Ангелов ще прати Яхтата на Цонев и олигарсите техните яхти да се сражават за Нато в Либия
92
0
 
7
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Аню Ангелов ще прати Яхтата на Цонев и олигарсите техните яхти да се сражават за Нато в Либия
91
0
 
4
 
! Отговори
аню санчо панса преди 13 години
тюх, тъкмо бях турил калъпа!
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога Турция и Гърция си поделиха Кипър на две ли - турска и гръцка част:) Божеее! Че какво коментираш ти бре!:) ------------- А какво коментираш ти, бре? Гърция нищо не е делила, Кипър си е съвсем отделна държава, и тогава и сега, вземи се образовай малко.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
този булдог много ли е сигурен че не сме застрашени по някакакъв начин от терористичен удар.
88
0
 
25
 
! Отговори
Авесалом преди 13 години
Така си мисли министъра. Ама дали така ще реши генерал-губернатора Уорлик е съвсем друг въпрос.
87
2
 
7
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Защо бе другари няма да се използват наши бази,нали се продадохме,опаа извинете,подарихме на НАТО и тази гадост ЕС така или иначе вече сме се навели в западма посока поне да ни го..... в задниците и без това свикнахме вече.