Борисов свика спешно съвещание в МС

България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!
Обновена: 20 мар 2011 14:07 | 20 мар 2011 14:04,
183
Борисов свика спешно съвещание в МС
Борисов призова Кадафи да се оттегли. Снимка: БТА

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Това е позицията на правителството, след като премиерът Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия. 

На него бяха обсъдени възможностите пред  България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след  срещата Борисов.

Още по темата

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ.

„Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов .

„България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”, добави военният министър.

„Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта  от своя страна външният министър  Николай Младенов.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане, е позицията на кабинета.

В заседанието  участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На среща се събрали Путин Обама и Бойко Борисов. Хвалили се кой има по мощно оръжие. Обама казал, че с лазерна орбитална станция може да изпепели половин Русия, Путин казал, че има 150 ядрени бомби с които да унищожи цяла Америка. Бойко казал:"Пък ние си имаме един икономист от Световната банка, да Ви го пратя той има същият поразяващ ефект.
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прати Цецо а може с него и Цветелина.Къде пак сме тръгнали с тоя гол дупар.
177
0
 
1
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
Тц,тц,тц........Като е толкова"навит",да взима автомата и да заминава!
176
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Ето подходящ момент СПИНАДЖИИКИТЕ да си отмъстят на КАДАФИ - ВМЕСТО да им правят филм във ХОЛИВУД да отидат да воюват с него
175
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 13 години
Да ми подкрепите хия, майка ви *** нагъзена!
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ко ще правим с ***? Работата отива на много зле. Предложения!!!!
173
0
 
3
 
! Отговори
Мухомор Чаршафи преди 13 години
българи,Бойко,не изпращайте,моля тази фрегата защото ни е страх /изпитваме панически ужас само като се сетим на какво е способна тази перфектна бойна машина ... като започнем от катапултите и стигнем до черешовото топче на Боримечката,което сте инсталирали там ...очакваме от вас хуманитарна помощ - свински бахур и ***,сланина,пернишки Бейлис (ракия с боза),пернишко Блъди Мери (ракия с лютеница) както и банички с айрян ... ваш Мухомор Чаршафи Триполи,кв.Столипоново
172
0
 
4
 
! Отговори
Ззз преди 13 години
А аз си пия Леденика и не ме е.. Лично "Мишо Бирата" ми я даде ;)
171
6
 
13
 
! Отговори
Преход преди 13 години
Държавата е пред фалит братя Българи да спасим България от МУТРИ И КРАЛИВИ ПОЛИТИЦИ И КОРУМПИРАНИ ПОЛИЦАЙ...който се 4увства Българин да гласува с+България се управлява от най-некомпетентното, безотговорното и корумпирано правителство е истина...само РЕВОЛЮЦИЯ Е КАЗАЛ МАРКС СЕ ВЗЕМАТ ВЛАСТ И ПАРИ
170
1
 
9
 
! Отговори
Уто преди 13 години
Не му вярвам на Яне , защото е от същото котило със същите интереси . Но това , че България навлиза в последна фаза на икономическа и финансова дестабилизация, която до края на годината ще прерасне в социално-икономическа катастрофа с по-тежки последици и от управлението на Жан Виденов и че днес България се управлява от най-некомпетентното, безотговорното и корумпирано правителство е истина.
169
0
 
10
 
! Отговори
gerardo преди 13 години
Tapaka Boiko,zal mi e za teb ,no mnogo si prost varvi da pase6 kozite na selo,za drugo ne stava6...........
168
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в предаването по бтв, опасно близо,бойко повтаря едно и също като папагал,няма богат речник,беше за смях не може да управлява страната
167
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мирясват червените да пишат глупости във форума. *** те за друго и не стават.
166
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
borisov kaza-----------vsi4ki da sadyat kartofi i tikvi
165
1
 
9
 
! Отговори
FURNAJIISKA LOPATA преди 13 години
BOKO NALI PODKREPI KADAFI, SEGA SE OBARNA NA 180* TOJA NIAMA RAVEN, NO PONE NI ZABAVLIAVA :))
164
2
 
11
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Тоя в затвора.
163
4
 
11
 
! Отговори
нато преди 13 години
другите премиери от ес вече няколко дни хвърчат по брюксел, заседават, решават, умуват, а боце нито го търсят вече нито го канят.това какво ви говори, а?
162
4
 
19
 
! Отговори
онзи преди 13 години
Хайде , Тикво. Подавайте оставката. Разсипахте държавата само за 20 месеца.
161
3
 
18
 
! Отговори
Адмирал преди 13 години
Среща на кратунковци.Така и не е ясно какво е участието на България.Подкрепяме Ви, ама много се извиняваме ама ние нямаме армия за да Ви подкрепим. Едно време имахме и самолети и вертолети и ракети и танкове и войници... а сега само войнички. Да не са взели решение с тях да воюваме срещу мадамите от охраната на Кадафи. Дженталменски - жени срещу жени. Но силата на МВР са пожарникарите- щом е участвал и Цвъ Цвъ сигурно ще ги изпратим, иначе какво прави там.Браво на пожарникарите ще ни отсрамят
160
3
 
3
 
! Отговори
BABA VANGA преди 13 години
KVO SE UPLASIHTE BE BALGARI OT STRAHA PO DOBRE LI SE 4UVSTVATE