Борисов свика спешно съвещание в МС

България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!
Обновена: 20 мар 2011 14:07 | 20 мар 2011 14:04,
183
Борисов свика спешно съвещание в МС
Борисов призова Кадафи да се оттегли. Снимка: БТА

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Това е позицията на правителството, след като премиерът Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия. 

На него бяха обсъдени възможностите пред  България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след  срещата Борисов.

Още по темата

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ.

„Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов .

„България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”, добави военният министър.

„Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта  от своя страна външният министър  Николай Младенов.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане, е позицията на кабинета.

В заседанието  участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
23
 
! Отговори
смеееех... преди 13 години
Май Боко си търси работа?Той понеже нищо позитивно не мои измисли и ся за Либия се загрижил.Мамин ***.
18
10
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 13 години
Къде останаха Айпадите бе Бойко?! Просто си купихте скъпи играчки на наш гръб! Бягайте да ви подаряват още телефони смешници!
17
4
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Аз не съм ***.Аз не съм ***.Аз не съм ***.Заклевам се в децата сизаклевам се в децата сиЗаклевам се в децата си.
16
2
 
8
 
! Отговори
GAKI преди 13 години
ПЕПИ Я МАРШ ПРИ МОСТСТРОЙ ДА ОБЯСНЯВАШ ТАМ КОЛКО Е ДОБРА КОМПАПИЯТА.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя войната вече свърши,Борисов сега реши "спешно" да свиква МС.Така де,спешно,спешно,колко да е спешно!
14
9
 
18
 
! Отговори
смеееех... преди 13 години
На кого му пука за мнението на тиквата???Може би само на Миши Бирата!
13
3
 
31
 
! Отговори
ku4eto преди 13 години
///Борисов свика спешно съвещание в МС// за ДА ГЛАСУВА ИЗПРАЩАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА В ЛИБИЯ КАТО ДОБРОВОЛЦИ
12
9
 
17
 
! Отговори
Дюнер преди 13 години
Нека идват на талази Нази Дюнерат ни пази !
11
2
 
18
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Правилна е позицията на Бойко Борисов. Трябва да сме върти опашка във външната политика, дето се вика да бъдем ***, все гъзенцето да ни е топло, томбачето пълно и само за дръжката да ни държат.
10
8
 
38
 
! Отговори
Водния преди 13 години
Ще изпратим Искра Фидосова и Цецка Цачева да разоръжат и обезвредят Кадафи ..... към операцията за повдигане на бойния дух на Искра и Цецка ще пее Веско Маринов
9
14
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 13 години
Вицепремиера е работил сумати години в чужбина на престижни добре заплатени постове. Ти за неговите пари грижа не бери. Ами виж как президентският син се шири в мезонет от 250 кв. метра и откъде пари?
8
5
 
27
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Борисов свикал спешно заседание на МС. Абе защо поне една ракета не се заблуди и да удари сградата на МС....Една едничка. Да се оттървем от глупостта. Тюх, не ни върви и това си е.
7
18
 
9
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Браво Бойко нема втори кат тебе.
6
7
 
44
 
! Отговори
Смешник преди 13 години
Боко ми е адски смешен като прави изказвания все едно той командва силите на ООН и НАТО. Абе, ***, кой те брои тебе за жив, беее ?! :) :) :)
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
у нас става криза и мизерия ... нищо ново и различно, но точно сега страната ни има нужда от стабилност, че в тоя арабски свят се заформят страшни неща ...
4
8
 
49
 
! Отговори
Зора преди 13 години
Вицепремиерът Дянков изплаща ипотечен кредит в размер на 540 000 долара на къща за 2 млн. долара със заплата 3182 лева ...Блажиш ли дедо попе Блажиш ли.
3
1
 
33
 
! Отговори
ku4eto преди 13 години
ами аз предлагам да вземем участие като изпратим парламента като доброволци начело с ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯТ и МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И за подкрепление всички ***
2
10
 
18
 
! Отговори
от пресцентъра на МС преди 13 години
ще изпратим 50 пожарникаря....
1
13
 
36
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Бойко Борисов посетил днес Националния природонаучен музей и пита: - Този *** какъв е? ... Обяснили му за някакъв си ***, но никой не казал, че това било огледало....