Борисов свика спешно съвещание в МС

България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!
Обновена: 20 мар 2011 14:07 | 20 мар 2011 14:04,
183
Борисов свика спешно съвещание в МС
Борисов призова Кадафи да се оттегли. Снимка: БТА

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Това е позицията на правителството, след като премиерът Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия. 

На него бяха обсъдени възможностите пред  България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след  срещата Борисов.

Още по темата

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ.

„Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов .

„България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”, добави военният министър.

„Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта  от своя страна външният министър  Николай Младенов.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане, е позицията на кабинета.

В заседанието  участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
4
 
! Отговори
АГЕНТ ГОЦЕ преди 13 години
Боко ще прати безпилотни роми да свалят всичкото желязо от лагерите на Кадафи - те ще се справят с тази мисия Кадафи като чуе че Боко му праща десетки ромски кланове ще хвърли оръжие и ще се предаде доброволно Другия вариант да прати на олигарсите частните самолети и яхти Или на Цонев разграбените милиони
118
10
 
3
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХОМЕЙНИ преди 13 години
АЛЛЛАХ Е ПОБЕДИТЕЛСМЪРТ ЗА АМЕРИКА СМЪРТ ЗА ЕФРЕЙТЕ
117
0
 
10
 
! Отговори
Масажиста на уши преди 13 години
Не мога да разбера какво става в Либия, защото арабите си получаваха пари ей така без да работят?Ако им е дотегнал живота да дойдат да поживеят само три месеца като трайно безработни в България да видят какво е геноцид, токава ще тътрят да бягат в Либето и да търсят Кадафито!!!
116
0
 
2
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Коя демокрация -тая която си виждал ти - комунистическата на Гоце и ДС :))хахаха
115
2
 
2
 
! Отговори
do 115 преди 13 години
Ti normalen li si ?
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко а ще одобриш ли военните действия срещу България когато дойде време да сдаваш и ти властта като Кадафито?Щото като ти гледам действията и ти си си наумил да вадиш танковете ако се наложи...
113
0
 
1
 
! Отговори
BABA VANGA преди 13 години
KOVA4 TI SI TAP S E L E N I N
112
3
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
i da uchastvate i da ne uchashtvate vinagi ste gybeshtata strana ,zashtoto ste mijityrki ,ade i unak petko na horoto s vinceto salatata i rakiikata posle se biite v gardite unaci na masata.
111
2
 
2
 
! Отговори
? преди 13 години
Руменчо утре по-рано към, Университетска специализирана болница, за активно лечение поневрология и психиатрия Св. Наум, да не се успиш, щото знаеш колко строга е лелката, а може и да те млати като гръсти.
110
0
 
4
 
! Отговори
do 108 преди 13 години
Nie sme chlenka na NATO ve ***, ti kakvo iskash da podkrepiame kadafi li ? Ei masa typ narod pishe tuka napravo ne e istina
109
1
 
7
 
! Отговори
уф преди 13 години
нямаме работа да се бъркаме в кашите, дето ги забъркват тея, които имат интерес
108
1
 
4
 
! Отговори
105 преди 13 години
по-коро бих казал - кой подтикна "бедните" араби да се бунтуват и с каква цел
107
2
 
1
 
! Отговори
qsert преди 13 години
toz vednaga podkrepa i si dade gyza za poreden pyt, a ina4e golqm mujkar
106
3
 
9
 
! Отговори
Ковач преди 13 години
Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак... Абе, оууууу!!! Някой иска ли ти мнението ще се включваш или не в операцията??? Ама не!!! Тъпата тиква трябва да се изкаже, макар и некомпетентно, за да го цитират по медиите! *** ***...
105
1
 
2
 
! Отговори
BABA VANGA DO ALEKS преди 13 години
ALEKS prav si no naroda ni e tolkova zaslepen 4e ne vizda kakvo stava v NAS A GLEDA KAKVO STAVA PO SVETA SE ZABLUZDAVA 4E TOI E PO DOBRE OT DRUGITE
104
1
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, аЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС:Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства.- Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа."Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери.- Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е:- Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона душиПомните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
103
8
 
2
 
! Отговори
Баровец с Х6 преди 13 години
Бат Бойко кво ще се занимаваме с тия ***.Дай да си пием бирата.Тоя Мишо много хубава бира прави.Само Бойко!!!
102
2
 
7
 
! Отговори
e преди 13 години
Цитат:"Шофьорът на кола - Цветомир Богданов, ударена от автомобил на НСО, ще бъде привлечен като обвиняем заради това че не е избегнал удара, въпреки че той е спазил правилата за движение и е преминал на зелено.В колата на Богданов са съпругата му и детето му. Те преминават на зелено и след секунди са ударени от автомобила на НСО, който бърза и минава на червен светофар. При катастрофата пострада дете, а Ангелов беше приет за няколко часа в болница.Е- нямам думи, а вие?
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес си управляват 100 % комунисти, също както всяко правителство след 09.09.1944г.Най-голямото зло за човека са социализмът и комунизмът, доказано е ю, че те са приложимо само на животни, не на хора!
100
2
 
5
 
! Отговори
aleks преди 13 години
това нас ГЛАДНИТЕ какво ни интересува ами хората тях никой не ги брои за слива ама боко тиквата да не забравя че и той е *** и то голям ама кво му пука нали има пари и *** си бърше с тях.НЯМАМЕ пари хляб да си купим или тока да си платим. Докога смятате да ги търпим аз не искам вече !!!около софиянски селянин от банкя бре къде се изкара толкова велик.