БСК: Вдигане на заплатите – да, но не без по-високи пенсии

Според Божидар Данев така ще се стимулира потреблението
7 ное 2011 11:40,
115
БСК: Вдигане на заплатите – да, но не без по-високи пенсии
Божидар Данев. Снимка: Булфото

Не бива да се повишава само минималната работна заплата, без да се вдигат пенсиите. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, преди да влезе на заседанието на Националния тристранен съвет.

"Чрез повишаване на пенсиите стимулираме и потреблението, а когато вдигаме минималната работна заплата, нанасяме много тежки удари на пазара на труда. По този начин ще закрием едва издържащия малък и среден бизнес", мотивира позицията той.

Освен това според Данев, ако има увеличение на пенсиите, то трябва да е за всички, а не само за най-ниските.

Още по темата

По думите му с вдигането единствено на минималните пенсии ще бъдат наказани тези хора, които са с най-голям принос към "солидарния стълб" и които са били най-коректни към бюджета на НОИ.

Очаква се минималната работна заплата да бъде увеличена от 270 на 290 лева от 1 май, по предложение на финансовия министър Симеон Дянков.

Все още обаче няма яснота за пенсиите. Преди дни социалният министър Тотю Младенов заяви, че актуализиране при тях може да има най-рано през 2013 г. Противно на това обаче Симеон Дянков съобщи, че правителството обмисля възможността за увеличение на всички видове пенсии за следващата година.

Днес Божидар Данев настоя да се направи оценка на ефекта от предишното повишаване на минималната заплата от 240 на 270 лв. По думите му след тази мярка продължават да се закриват работни места.

Очаква се на заседанието на тристранния съвет днес да бъде обсъждан и въпросът за представителността на синдикалните и работодателските организации, които договарят минималните прагове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Ами тогава метачките и машинописките да ***, така ли? Всеки има право на достойно съществуване, това че в нашата страна нищо не си е на мястото е друг въпрос. Само като му види човек на този мазната мутра и разсъжденията тип права лопата и става ясно какви "специалисти" са по-голямата част от тия дето държат хляба и ножа... За съжаление!
25
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е Данев!Защо на една метачка с ниска пенсия ще и я увеличат, а тези,които са били висшисти с по-големи заплати и примерно миньорите ще останат без увеличение!?Едните са учили и със своето образование са допринесли много повече за икономиката от чистачката и машинописката , а други са работили при изключително трудни условия!Затова е въведена и диференциация спрямо положения труд осигурителните вноски!
24
7
 
27
 
! Отговори
Докога ? преди 12 години
Спрете ГЕНОЦИДА над българите !По-високи пенсии ! По-високи заплати ! Достоен живот за всички в България !22 години лъжи и измами. Пари ИМА !!! Парите обаче не се разпределят правилно в България. За това е виновно сегашното правителство, както и предишните. Дават се пари за химерна сигурност, а за зравеопазване, образование и социални помощи - не !Народът ни се топи като ланския сняг, а Бат Бойко ни обяснява как, който мислел за внуците гласувал за него. За кои внуци ? Те ще избягат още на 18
23
4
 
31
 
! Отговори
Гад преди 12 години
Тъжно ... айде някой да живее с 270 лв. Само хляба ти е 30 лв. на месец ... :(Гавра с народа ! Това, че единици хора вземат по 1000-1500 лв, и си мислят че всички ще имат техния късмет ... хм, да не се заблуждават. ОСНОВНО заплатите се въртят около 500 лв. Отворете ***.bg като пример ... Имало ниска раждаемост, ами ще има, те хляб само не ядът !Болшинството е на ръба на оцеляването, хората по улиците са сиви, освирепели и негативно настроени. Това е ГЕНОЦИД !
22
1
 
16
 
! Отговори
човек преди 12 години
правителството умува дали да намали осигуровките на големите инвеститори , които почти сигурно ще стане . за да напълнят осигурителните фондове , ще вдигнат минималната заплата с още 20 лв , което ще увеличи вноските от най - бедните .
21
10
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
Вдигнете пенсиите за радост на телефонните измамници :)
20
3
 
17
 
! Отговори
Открихме Америка преди 12 години
На тоя къде му завряна главата та прави такива изказвания, ще се стимулирало потреблението, ами като няма производство, като всичко в държавата е леш, като няма инвестиции, като никой не работи ефективно откъде да дойдат тия пари. Това че ще се стимулира потреблението го знаят и първокласниците, той да каже от къде да дойдат парите и по 10-15 лв на човек увеличение ли е или подигравка! Аман от ояли се некадърници като този дето само дават празни съвети!
19
2
 
14
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Ми и аз мога да каже трябва пенсите и заплатите да станат със закон най - малко 1000лв. ама няма да сам по различен от тия в статията.Приказките им писнаха вече.Никакви решения на проблемите и не усещам по каквто и да е начин че изобщо тия хора работят по каквото и да е за да бъдем по добре платени.Всички хора които имаме добри доходи сме се лиши от какво ли не за да стигнем до тук и никои от тези хора никога с нищо не ни е помогнал.Едни хора които пак не се знае за какво са...
18
0
 
21
 
! Отговори
1 Лев преди 12 години
Много *** пишат коментари тука. Направо да се смееш със сълзи. А на тези охлюви от БСК, идете им вижте ръководството, на сайта им, това са хора на които изобщо не им трябва да има работещ с повече от 300 лева заплата. Все избрани мошеници са там. Какво ги слушате изобщо, има ли още някой луд да плаща реални данъци и да не крие приходи в тази страна? Че за какво иначе, да ги вземе Фидосова за дебелия си *** ли? Или за Лъчо "мозъка", за новото му Верту, а? Ае, среден пръст!
17
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТИЯ *** ГЕРБЕРСКИ ОЩЕ НА СА ПРЕВЕЛИ ПЕНСИИТЕ..СЯ ВЕЧЕ КАКЪВТО ЩЕ ГО ЯДЕМ НЕ МИ СЕ МИСЛИ...ДА Е,А ТОЯ *** НАРОД...ЗА МУТРА ДА ГЛАСУВАШ...НА ВИ ИЗБОРИ НА ВИ ПРЕЗИДАНТИ...ЧУКУНДУРИ НЕДНИ
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия само си плямпат и ни праят вятър....Вдигането на заплатите щело да нанесе удар върху малкия и среден бизнес.....тогава какво да кажем за малкия и среден бизнес в държавите, където взимат заплати по 1500-2000 евро примерно....а ве ? Те да не съ унищожени ? И ти си един цпициълист ...
15
1
 
39
 
! Отговори
11-2 преди 12 години
Истината е, че пенсиите наистина трябва да се вдигнат, защото тези хора живеят на ръба на оцеляването. Не ви ли се е случвало на опашката пред вас прегърбена възрастна жена да си тръгне с празни ръце, защото не й достигат стотинки само за един хляб дори. На мен ми се е случвало, и разбира се- купувала съм хляб за човека, защото преди всичко е ЧОВЕК. Истината е, че на никой не му стигат парите, особено сега, за всички ни е трудно, но пенсионерите са нашите родители, нашите баби и дядовци.
14
3
 
30
 
! Отговори
До Груйчо преди 12 години
Сегашните пенсионери работеха преди време и внасяха в хазната. Ти не знам какво си правил, ама аз учех и не плащах даже и семестриални такси. Хората не са виновни, че парите им отдавна са ограбени. Сега не ми е криво, че внасям осигуровки и данъци, от които пък се плащат пенсии. Мисли момче, че и ти можеш да се пенсионираш /дано/ и твоята пенсия ще се плаща от работещите.
13
4
 
13
 
! Отговори
язе преди 12 години
за да се увеличат заплатите, трябва да се вдигне потреблението, а за да се увеличи потреблението трябва да се вдигнат заплатите. стига се до питането кое е първо - потреблението или заплатите?
12
2
 
22
 
! Отговори
иван преди 12 години
Много правилно с увеличение на пенсиите се увеличава и потреблението,а от там и повече пари в бизнеса и повече пари за заплати.Увеличаване на минималната заплата води до съкращения на работници и по висока безработица.Истината е в увеличение на пенсиите,което води до по високо потребление и повече пари в частния сектор,повече данъци и т.н.
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опомнете се, бе хора! Всеки иска да живее добре, да получава реални и добри доходи- било работещите хора, било работодателите, било пенсионерите. Но докато хората в работоспособна възраст имат избор и намират варианти за подобряване на своето положение, пенсионерите нямат такава. Майка ми има 39 години стаж, работила е "главен готвач и управител" на закусвалня, ставала е всеки ден в 4 часа, за да отиде навреме на работа, а сега получава 136 лева пенсия ?!? Та за какво да й стигне тази пенсия?
10
1
 
20
 
! Отговори
Фолт преди 12 години
Предлагам всички пенсионери да обявят фалит. Така ще им опростят натрупаните сметки за парно, вода, електричество и телефон.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Потреблението ще се стимулира като се намалят лихвите по заеми и влогове - така хората и фирми с пари няма да имат изгода да ги държат на влогове и да печелят от лихви, а ще търсят начини за инвестиране, инвестициите водят но отркиване на нови раб. места, -> заплати -> потребление! Може и да се намали ДДС за стоки от първа необходимост както е в много страни от ЕС! Данъчни облекчения за инвеститори в райони с висока безработица! Неща изпитани и приложени на практика в много страни!
8
0
 
43
 
! Отговори
БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 12 години
Срещат се президентите на Франция, САЩ и България. Саркози: - При нас заплатата е 4000 евро, данъците като се извадят, получават се 3500. За живеене са нужни 2000. Къде отиват другите 1500 не ни интересува! Обама: - При нас заплатата е 6000 долара, данъците като се извадят, получават се 5500. За живеене трябват 3000. Къде отиват другите 2500 нас не ни интересува. Българският президент: - При нас заплатата е 600 лева, данъците като се извадят, получават се 500. За живеене трябват 1000. Откъде взимат другите 500 нас не ни интересува!
7
1
 
15
 
! Отговори
Тристранка ???? преди 12 години
Мошеници. Гледат само как да узаконят кражбите си, а народа да си е-е маминка...Ама на такива заспали това им трябва. Как да го събудиш тоз българин? Е-а си нацията.Е, затова приеми чуждо гражданство и им тегли една сочна на тия робски душици.