Дянков потвърди. Мислят за увеличение на пенсиите

Минималната работна заплата скача от април
Обновена: 28 окт 2011 21:31 | 28 окт 2011 21:31,
190
Дянков потвърди. Мислят за увеличение на пенсиите
Снимка: БТА

Правителството мисли за увеличение на всички видове пенсии за следващата година. Не се предвижда обаче увеличение на заплати в бюджетната сфера.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което продължи повече от 4 часа.

С единодушие са приети данъчните и акцизните закони. Минимумът на фискалния резерв остава 4,5 млрд. лв., а не както беше предложено първоначално – да бъде 3 млрд. лв.

Минималната работна заплата ще се вдигне от 1 април, но не и от 1 януари, тъй като вече бе увеличена на 270 лв. от 1 септември.

Все още няма решение за увеличаване на срока, на базата на който ще се изчисляват обезщетенията за майчинство, за безработица и болничните. Това е една от дискусионните теми, които остават за следващото заседание на НСТС в сряда, обясни финансовият министър.

Още по темата
 Синдикатите вече обявиха, че не приемат подготвения от правителството проект на бюджета и искат повишение на доходите, обезщетенията и пенсиите.

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат заплатите в бюджетната сфера да бъдат увеличени с 10% от 1 януари 2012 г., както и от същата дата минималната заплата да стане 290 лева.

Синдикатите предлагат още поне с 5% да бъдат вдигнати всички пенсии, както и максималният осигурителен доход да стане 2 700 лева.

„На този етап смятаме, че някои наши предложения за допълнителни приходи в бюджета ще бъдат одобрени като например увеличението на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари 2012 г., коментира от своя страна след срещата президентът на КНСБ Пламен  Димитров.

Синдикатите са постигнали съгласие с министър Дянков, че 15 млн. лева ще са за спешната помощ. Според него ще се помисли по въпроса за криминализиране на укриването на осигурителни вноски. Той потвърди за увеличението на минималната работна заплата от април и за нарастването на пенсиите през следващата година.

„Със сигурност пенсиите през следващата година ще бъдат увеличени, но с колко точно, предстои да бъде пресметнато от министерствата  на финансите и на труда и социалната политика”, коментира още Димитров.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че за пенсии в бюджета са отделени с 245 милиона лева повече пари.

Министерският съвет ще има извънредно заседание на 31 октомври, на което  ще бъдат разгледани пакетът данъчни закони и бюджетът за 2012 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: бюджетТристранка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО преди 12 години
Г-н Дянков не взима заплата от 500 лв., родителите му пенсии от 150 лв. , децата му да ве могат да си намерят работа, защото работят пенсионери и тогава ще видиме каква песен ще запее?
160
0
 
1
 
! Отговори
реал преди 12 години
до 179. Мислиш ли,че това може да стане в България, където половината от депутатите и министрите са бивши комунисти,начело с Боко тиквата. Само комунистите от горите могатда спасят Българив и народа, но те останаха много малко.
159
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ДЕБАТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЛИ? НЯМА И НЯМА ДА ИМА, защото всички днешни партии (включително и БСП) имат една и съща идеология СВРЪХ-СВРЪХЛИБЕРАЛИЗЪМ(идеологията на свръх-богатите). Всички те мразят народа си, работят само за себе си и срещу българския НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ!1. Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвяват чрез глад това е ФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни - "Социалния минимум" е 686лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва СОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв.ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! Това означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в социалните системи!!! - За още по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...Което означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в бюджета!!!- При такова ДЕМОКРАТИЧНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, което е единственото справедливо облагане, ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА ЩЕ НАРАСТАТ С 2/3, без сътресения за никого- ЕТО ТОВА Е ИЗБОРА, КОЙТО ДВАМАТА БОГОИЗБРАНИ ОЛИГАРХИЯТА НЕ НИ ДАДЕ ДА НАПРАВИМ!!!2. Пари за пенсионната система има и при днешното ниво на вноските, но! Гражданите дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна,- Капиталова лична (но защо частна),- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който работещите граждани плащат КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата!!!Днес Парите за пенсии са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат задълженията по Конституция, като:1. Пенсийте се отделят от Социалните задължения на Държавата, която ги дължи по Чл.51 от К-ята2. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система3. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, годишно се крият над 1 милиард лева..., а от ниско обложените Девиденти и доходи от Наеми, се пестят още толкова...4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и получават пенсииТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ!!!- Е, ДА, АМА НЕ!!!И накрая: Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧЕНАТА И ПЕЧАЛБА!!!
158
0
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
***. Ваш.
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама само мислят-и то ако има с кво
156
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 175Абе знаеш ли какво, абсолютно си прав, това е самата истина която казваш но ...1. Мислиш ли, че и Дянков не знае че лъже?2. Мислиш ли, че Дянков ще седи да чете по форумите кой какво мисли за него?
155
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ако Симеон Дянков иска да демонстрира истинска дясна политика, нека направи както прави дясната партия в Унгария - да НАМАЛЯТ пенсиите на бившите комунисти!!!И от тези пари да увеличат другите пенсии - ето откъде ще има пари.
154
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
мислил бил..нещо не ти се отдава май да мислиш ***
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
една *** мислела,мислела и УМРЯЛА мислела, мислела и ни уморила
152
0
 
8
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Шопа- Одим мислим,одим мислим и се усетих на крайо, че цел ден съм одил.
151
0
 
7
 
! Отговори
мисир преди 12 години
една *** мислела,мислела и УМРЯЛА
150
0
 
10
 
! Отговори
кама преди 12 години
Съберете данъците на цар Кировците, реквизирайте им имотите, вкарайте ги да бачкат пожизнено, като врагове на народа по урановите мини и ще платите на пенсионерите, че даже ще остане.
149
0
 
16
 
! Отговори
ало модератора преди 12 години
Защо триете коментарите? Ако са ви наредили, за да си нямате беля преди изборния ден, тогава махнете и материала, в който предизборно Дянков ЛЪЖЕ,ЧЕ МИСЛИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ! Изобщо мислите на този ги оставете за след понеделник, моля.
148
0
 
15
 
! Отговори
Добродушка преди 12 години
То и аз мисля да спечеля от тотото и, статистически погледнато, е също толкова вероятно, колкото и вие да вдигнете пенсиите.
147
0
 
5
 
! Отговори
мира преди 12 години
Защо е важно да се гласува? Колкото и да се говори, че тази система е скроена и манипулирана, все пак тя може да функционира манипулативно само при определени параметри когато е ниска избирателната активност, когато хората са мързеливи, когато не вярват
146
0
 
10
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
Добре казано, но защо сравняваш развитите икономически европейски страни с нас? Ние сме отдавна "обран бостан" и изтупан чувал. Освен от инвестиции, помощи, стягане на колана, хващане за палците и машинации няма откъде да дойдат средства в бюджета. Да са живи и здрави работещите в чужбина и неизмрелите им майки и бащи, заради които наливат все още валута. После да му мислим като си изтеглят и дечицата там където са. Че няма да се върнат е гарантирано.Какво ли друго ни остава?
145
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 12 години
Със сигурност избора на 1 Април за "вдигане" на доходи в България е не е случаен. Не случайно го казват и между двата тура на изборите. Най-интересното обаче е, че герберите МИСЛЯТ.
144
0
 
10
 
! Отговори
извод преди 12 години
Минимална заплата ще бъде - ~145евроВдига се с по около 20-25 евро на всеки 4г.Минимална заплата в средноевропейска държава - 600 евроИзвод - с това темпо ще ги стигнем след около 75-80г. , при това ако те за този период останат с 0% развитие.
143
0
 
14
 
! Отговори
elinor преди 12 години
Г-н Дянков, поощрете БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ да раждат и отглеждат децата си в България! Поощрете БЪЛГАРСКИТЕ БАЩИ , да се върнат от ГУРБЕТ и да работят за семействата си и за България В БЪЛГАРИЯ! Осигурете един сносен стандарт за хората, които са работили над 45 години за тая България, а трудът им бе окраден и изнесен! Променете основно Конституцията и въведете РАБОТЕЩИ ЗАКОНИ. СЪКРАТЕТЕ ПОЛИЦИЯТА, а не АРМИЯТА! ОТГЛЕЙЖДАЙТЕ БЪЛГАРИ, а не КАТУНАРИ!
142
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така ше каже дянков, такива са мечтите на народа, това му обещава. защото с това се печели. ако народа имаше мечти за работеща икономика, щеше да им е доста по сложно на политиците. но ние сме лесни, за едните стинки сме хахаххахах