Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

Ще ни сменят, ще дойдат други, после да не се хапят – да не кажа къде...
Обновена: 2 дек 2011 16:44 | 2 дек 2011 09:13,
712
Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...
Снимка: БТА

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите му единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

Още по темата

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: Добре дошли са!

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
648
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен дълбокомислените тъпизми на Главната Мутра на Държавата ми липсва и леещото се слово от безмислия на другия негодник - министър с манталитет на овчарче (нищо против истинските такива) Цецко. Искрено се забавлявам да разгадавам, какво се мъчи да каже апартаментчика с речниковия си запас от 20 думи и енциклопедичната бръчка между безумните очички. Сладурчовци. Дано скоро да са в затвора - единственото място, където няма да са вредни за никого и ще са на точната за тях позиция в държавата!
647
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кратун и Педалчо се срещнали на Дондуков. Педалчо:-Кво ще правиш утре?-Как кво, бе?! Знаеш ли колко работа имам? Преди обед ще ми пее Лепа Брена. После кльо- пане, сране и спане. Привечер имам и мачле. После пак кльопане, малко порно и си лягам. И всичко това за 1500 евро на месец.-Не ти е лесно.-Не ми е лесно, ама като съм се хванал на хорото, ще го играя до край.
646
0
 
8
 
! Отговори
"TODOR ZIVKOV&q преди 12 години
AS ZIVEA OT 16 GODI6NA VAZRAST IZVAN BALGARIA......SEGA SAM NA 40 GODINI....TAKA SE E SLU4ILO NO SI OBI4AM BALGARIA.....VINAGI SE PRIBIRAM.....TAZI NOVA GODINA PAK 6TE SAM PRI VAS.....ISKAM DA KAZA EDNO.....BALGARINA GO MARZI.......RABOTA - RABOTA - I PAK RABOTA.......I 6TE BADEM DOBRE.......TOVA E
645
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кратуната катурна каруцата.
644
0
 
2
 
! Отговори
GERB преди 12 години
ZA NIAKOI "BE-E-*** PO - DOBRE"..........NIAMA-A-A-A..........I VAV SKLADA VE4E NIAMA........MXA-A-XAXA.........UMRETE PARAZITI...............
643
1
 
8
 
! Отговори
Реформатор преди 12 години
"Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ."Ще им вземем, уж, Х лева за осигуровки. Казвам "уж", защото ще им дадем Х лева като увеличение на заплатите за компенсация на "вземането". Така, както казваме в Бистрица,мачлето е Х.Сега истинската реформа. Х лева, които ще дадем, няма от къде да дойдат, освен от вашияджоб. И место Държавата да ги осигурява, както беше до сега, ще ги осигурявате вие, да-нъкоплатците. Мачлето е твърда единица за БКП.
642
0
 
4
 
! Отговори
димитров преди 12 години
в българия диваци и варвари са само фашистите а *** дет хвърляха камъни са си тиквениците....
641
6
 
0
 
! Отговори
ISKAM преди 12 години
ISKAM MNOGO PLIUSOVE......"ZA6TO GLASUVAH ZA GERB........MAFIA......DOLU GERB.....DEBEL ***......GLASUVAH ZA GERB NO VE4E SAZALIAVAM"..........KVO STAVA BE NARODE-E........KVO LO6O VIDIAHTE ZA 2 GODINI......DO SEGA PO - DOBRE LI BE6E.........?
640
0
 
0
 
! Отговори
DO 643 преди 12 години
DO 643 - DEBEL I NAGAL ***...............MXA-XAXA.............GEROI................
639
6
 
12
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Борисов: Синдикатите да не дърпат дявола за опашката, защото има много ***....:))))))..................Eй , *** , дебеловрат, вече сме го дръпнали дявола за опашката , щом един прототип на примитивен дявол , ни "управлява " ..) *** гласуваха за ГЕРБ- защото си повярваха , лумпенски , че си нещо различно , от червените популисти ..) И сега , се самоубеждават, че НЕ си ги излъгал)Което пък е кауза пертута , защото е ясно , чии интереси защитаваш : на златевци и ***, на руските агенти и дс - другарите ти , на ВИФ-а и лумениадата там , на голфаджиите и ДС- фуражките , на МВР и МНО - администрацията- безделниците , боркор и другите сол -та ....и)) На 45 и 6 - апартаментните , на ЛУК и другите едри мошеници , на футболистчетата и играещите в зали , а не на хората на УМА .."Маймун ", "маймун" - викаше един футболист на друг ..)Тебе как да те наречем ?? Изчерпахме се : *** , компир , боко , гулията , :))))).....Лошо нещо е , когато един *** се самозабрави , а други полулумпени- го държат на власт :)) НО,театърът приключва..Постановката на ДС-отдел пожарна, е слаб и текстово , и като актьорска игра ..И не цапай думата - десноцентрист..Няма такива в герб..Там сте ДС- сбирщина- млада и стара ,и една мутра от Правец ви е Ентелектуалния елит :))
638
3
 
4
 
! Отговори
rument преди 12 години
655 - Имам много голяма представа от къде се краде и от къде не,особено през мандата на тройната коалиция,а и от предишните правителства.Да Станишев и Доган крадяха с милиарди не само от тези сектори за които споменаваш.
637
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българи или свободни? с тази статия гръцкият всекидневник Симера стартира дебата в гръцкото общество по повод евентуалното провеждане на референдум относно приемането на новия спасителен пакет за Гръцката държава. Поради актуалността предаваме текста изцяло без съкращения:Българи или свободни? Това е въпроса който всеки един от нас трябва да си зададе преди да пусне гласа си на предстоящият референдум. Не е тайна, че Гърция беше единствената държава на Балканите в която гражданите водеха един нормален, спокоен и смеем да кажем щастлив живот. Това обаче явно не се понрави на някого, а и не е тайна, че Балканите винаги са били трън в очите на така наречената Стара Европа, поради свободолюбивият дух на населението. Тук на Балканите се преплитат множество геополитически интереси и тяхната реализация би била по-лесна, ако това население е подтиснато, унижено, смазано и уплашено. Ето, че дойде реда и на нашата държава, да бъде подчинена и унизена, а народа ограбен и смазан.Няма да разискваме как се стигна до този главоломен и невъзможен за връщане дълг, не е тайна кой и как ни го отпусна едва ли не насила. Кой имаше интерес държавата ни да затъне в тази криза, за да може да ни диктува условията по които да развиваме нашата икономика? Няма да посочим и имената на предателите подпомогнали гръцкият народ да се озове в това незавидно положение да бъде сочен с пръст от целият свят и най-много от тези чиято трансгранична алчност допринесе целенасочено за това състояние, ние ги знаем. А за тези които не са наясно, нека погледнат на кои банки Гърция дължи пари и как тези банки ни ги тикаха в ръцете. Не се учудвайте ако видите там преимуществено френски и немски имена. Сега те убеждават целия свят с неистови крясъци, че правят всичко възможно да спасят Гърция, докато всъщност се мъчат да ни поробят, а когато усетиха, че гръцкият народ не е стадо и не се поддава на подобни манипулации, че не е угаснал пламъка на истинската демокрация, демокрация която ние сме дали на света, изпаднаха в паника. Изпаднаха в паника защото въпросът е не за спасяването на Гърция, а на собствената им алчна кожа с цената поробването на гръцкия народ. И когато ние оказваме съпротива, те желаят да направят така, че цяла Европа да плаща за тяхната алчност, като ни сочат нас за причината, докато ппричината са самите те. Европа трябва да разбере Вие не спасявате Гърция, вие спасявате банкерите давещи се в последиците от собствената си алчност.И така, каква участ са ни приготвили нашите спасители? Отговорът е близо, по-близо отколкото предполагате, а именно ние трябва да споделим участта на българите, нашите северни съседи. Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме прават си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, *** са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем.Ето какво са ни приготвили нашите спасители, те искат да изкупят нашата държава на безценица, да унищожат това което конкурира техният бизнес, да заграбят това което носи сигурни печалби, да ни превърнат в роби страхуващи се да не загубят робовладелците си, страхуващи се дори да не бъдат низвергнати и от робското си положение те искат да ни превърнат в българи. Защото ако роби можеше да се степенува, то българи би била най-голямата степен. И те искат ние да приемем тази участ доброволно и с благодарност. Те искат дори да купят и земята ни, нашите острови, където да се радват на живота и да се забавляват, докато ние работиме за да изплащаме дългове които никой не ни е питал дали желаем да вземем. Но ние не сме българи, ние сме свободни, ние не се страхуваме, ние не се предаваме, ние знаем що е истинска демокрация.Отговорете си на въпроса Защо европейските управници подскочиха, като чуха за готвения референдум? Не е ли това едно завоевание на демокрацията, един нормален демократичен инструмент, една възможност народа пряко да говори? Разбира се, че е и именно затова не се нрави на иначе уж ортодоксалните европейски демократи. Ето как бързо си пролича двуличието, псевдодемократизма и недоверието в демократичните механизми от страна на Брюксел. Те така разбират демокрацията народа има право на глас, но не бива да го използва, освен да го делегира на избрани политици. Политици, които лесно могат да бъдат купени и заставени да служат на частните финансови интереси в Европейският съюз, така както се случва и в България.Но ние не сме българи, ние сме свободни и сме готови да браним нашата свобода и я браним вече три години в непрестнанни протести, нещо нечувано и невиждано в съвременната световна история, именно защото знаем що е демокрация. И ще я браним, ако трябва още 30 години,ако се наложи ще я изгладуваме, ще мизеруваме, но свободни, а не българи. Нас не ни е страх, страхливите да ходят в България. Това е избора драги сънародници, не дали да бъдем в еврозоната или не, не дали да сме в Обединена Европа или не, не дали да банкрутираме или не, а ДАЛИ ДА СМЕ СВОБОДНИ ИЛИ БЪЛГАРИ?Ние знаем кое ще изберем, ще изберем СВОБОДАТА!
636
6
 
4
 
! Отговори
rument преди 12 години
Абе хора,все още половин свят е в криза,по цял свят фалираха банки,отвърдени фирми на пазара,само в БГ да забогатяваме в условия на криза - Е БРАВО ЗА ПРАВИЛНОТО МИСЛЕНЕ,БРАВО.
635
2
 
6
 
! Отговори
до rument преди 12 години
Имаш ли въобще представа от коя дейност се краде най-много и най-успешно?Сигурен съм, че не знаеш. На-много се краде в сектора строителство, а най-успешно /трудно се доказват кражби/ в пътно строителство.
634
2
 
10
 
! Отговори
мазохист преди 12 години
Дори изпитвам малко удоволствие от случващото се. Нека увеличат минималните пенсии с колосалната сума от 9 лв. Останалите пенсионери да го духат. Заслужават го. Нека съкращават, унищожават, закриват. И съкратените го заслужават. ГЕРБ спечелиха изборите. КАТО СИ ГИ ИЗБРАХТЕ - РАДВАЙТЕ ИМ СЕ. И не се оправдавайте, че не сте гласували. А, ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАХТЕ? Заслужавате си го.
633
9
 
4
 
! Отговори
rument преди 12 години
Никой от досегашните премиери,не се осмели и не искаше да направи това което прави и направи Борисов,не краде от държавата и управлява успешно - ФАКТ.
632
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
640 е написал "на изборите бкп би бсп. ура другари гербери."Виждам как се разпределят плюсове и минуси под коментарите, но под тоя ..... :)))).Гробарите май не разбират смисъла, а?Смятам, че коментарът е точен.
631
3
 
7
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Проблемът на правителството е в некадърната му икономическа политика. Като резултат не могат да съберат приходи и режат откъдето намерят. А на Бойко Борисов му остава само с приказки да замазва провалите. Но това върви до време.
630
5
 
6
 
! Отговори
пако до Крис преди 12 години
Не виждаш ли че и голямото плямпало Станишев го е страх от предсрочни избори ,защото ще се оплете като пиле в кълчища още след три месеца,а може би ще изчака Герб да им плати мотрисите взети на вересия ,както и доплащането на водния комароразвъдник в Кърджали,наречен огледало което даже няма акт 16!!!!!!!!
629
10
 
6
 
! Отговори
rument преди 12 години
Гласувахме за ГЕРБ,защото тройната коалиция но ошушка до стотинка,а и още 5 века под турско робство не ми се живее.