ЕК: България все още не отговаря на изискванията за членство в еврозоната

Всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка
Обновена: 26 юни 2024 13:43 | 26 юни 2024 13:38, Елка Василева
111
ЕК: България все още не отговаря на изискванията за членство в еврозоната
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия подкрепи днес българските власти в стремежа нашата страна да се присъедини към еврозоната. Приветстваме решимостта на властите в България за въвеждане на еврото, веднага щом всички изисквания са изпълнени, заяви говорител на комисията по повод представянето на доклад за готовността на шест държави от ЕС да въведат общата валута.

България отговаря на три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените, се посочва в доклада, представен днес. България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

Продължаваме да работим много конструсктивно с българските власти, посочи говорителят. Влизането в еврозоната се осъществява по прозрачни правила, за да има еднакво отношение към държавите по пътя им на присъединяване. България може да поиска допълнителен доклад, когато прецени, че вече изпълнява целите, добави той. Засега не можем да потвърдим конкретна дата, поясни говорителят, попитан дали може да се очаква България да въведе еврото от 2026 година.

Докладът на комисията разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната - Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно.

В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Припомня се, че Европейската централна банка издава успоредно свой доклад по същата тема.

Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен. (кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от ЕС
Сингапур остава най-скъпият град в света, Хонконг е след него
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Истината е, че България е на път да направи завой обратно към прокремълско правителство (то само се титулува европейско, иначе действията на институциите говорят съвсем различно!)и при това положение на какво основание да приемат БГ в еврозоната?! По-скоро Украйна ще приеме еврото, украинците поне се борят и умират, за да отвоюват независимостта си от Русия.
106
0
 
0
 
! Отговори
То защото преди 2 дни
ако сравним заплатите с другите от ЕС и ще сменим правителството с про-русийско! и беж в БРИКС!
105
0
 
5
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 2 дни
Ние това си го знаем. Как може държава, която е на дъното на ЕС да бъде приета в еврозоната. Разбира се, това може да се случи, но отново с фалшиви данни. Ще излъжат в медиите, че България се справя перфектно и зорлем ще ни натикат в батака. Не трябва да приемаме еврото! Еврото потъва, а ЕС се разпада. Толкова ли нашите м алоумници веднъж няма да направят нещо за тази изстрадала Държава, която те самите унищожиха. Извинете се, ***, извинете се пред народа!
104
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 дни
А Украйна става, нали така, драги европейски другари и другарки!
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С две думи не ставате. Хихихиииии
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И вие не отговаряте на нашите изисквания, така че супер
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
бокоратурата не работиии, в държава без правосъдие какъв бизнес, какво евро, каква търговия... разни имотни балони увеличават инфлацията, но няма кой да разследва и раздава правосъдие
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Все още България не изпълнява целите за устойчивост на цените. А през последните 15 години цените не бяха ли устойчиви, след като имаше 7-8 последователни години с почти нулева инфлация? Или на ЕК космосът и е крив? НЕ ИСКАМЕ ЕВРО! ДОЛУ ЕС!!!
99
4
 
8
 
! Отговори
То от народът преди 2 дни
зависи дали ще ни го натресат. Служебното готви законопроект. Ще го внесе в НС. Там има първо и второ четене. Ако народът не се интересува от съдбата си, хак да му е. Как ще ни го натресата, ако 600 000 души са на зеленясалите павета. Как така едно малцинство ще определя в каква вялута хората ще си държат депозитите. Това е по-страшно от комунизъм. И си е национализация на частни депозити.
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Чудесна новина. И за еврото не отговаряме, но пак ще ни го натресат
97
4
 
8
 
! Отговори
До Копейките преди 2 дни
Защо Швеция, Швейцария, Исландия, Лихтенщайн, Дания, Норвегия, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, да не би да са по-бедни от България? Великобритания докато беше член на ЕС не прие еврото. Излезе от ЕС. Това е половин Европа. Знаем, искате да опоскате резерва. Да теглите заеми, като паднат бариерите. Да подарите българско злато на ЕЦБ да го управлява. И краят ще е фалит като Гърция. С такива политици като вас, нищо добро не чака България. Бързате, защото идва борса ток, 2026 инфлацията ще е безумна
96
5
 
12
 
! Отговори
Еврото преди 2 дни
ще е последният пирон в ковчега на България. Съмнения за фалшифициране на данните за инфлация и дефицит. Не може държави с по-висок стандарт като Чехия, Швеция, Унгария, Полша да са с повече непокрити критерии. Най-вероятно е имало и лобизъм към ЕК и ЕЦБ. Определени лобита в България много искат да падне Валутният борд, най-вече бариерите за теглене на заеми и да лапнат съвместно активите и златото. Половин Европа отказва да приеме еврото, защото следва цифрово евро и криза в еврозоната.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ТОВА ПРОЧЕТОХА ЛИ ГО НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ, НА КОИТО ВСЕ ПУТИН ИМ Е ВИНОВЕН
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не отговаряме, ще влезем догодина, затова бързайте да купувате имоти, че от догодина цените ще хвръкнат!
93
4
 
10
 
! Отговори
Уличен плъх преди 2 дни
Асен Кокоров изпадна в дълбока депресия от тази новина. Толкова се постара момчето. Толкова схеми направи да се запише в историята на страната, а то кво...резнаха му крилцата. Нищо Тони Парфюма довечера ще го успокои.
92
3
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 дни
Ей, затуй, едни нови, предсрочни избори през Есента ще ни спасят от Евро Ямата!!!!!!! Искам Избории........ -))))
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като Нео от Мартеницата сме. Додцваме куршини бате!
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Не, Няма да каним Украйна". Украйна няма да бъде поканена в НАТО на следващата среща на върха. Съединените щати няма да подкрепят това и Киев няма нужда да спори с това такова изявление направи министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън в разговор с "Петро Порошенко". Под името на бившия президент на Украйна се криеха руските пранкери Вован и Лексус.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Според "Таймс" Киев се нуждае от повече от трилион долара, за да "спечели". Украйна и Русия се борят по света за едни и същи стоки, отбелязва изданието.
88
3
 
4
 
! Отговори
До какво да се прави преди 2 дни
Правилно Пълна национализацияЧастна практика само на обущари шивачи и продавачи на наливна лимонада