Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

Ще ни сменят, ще дойдат други, после да не се хапят – да не кажа къде...
Обновена: 2 дек 2011 16:44 | 2 дек 2011 09:13,
712
Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...
Снимка: БТА

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите му единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

Още по темата

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: Добре дошли са!

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
628
0
 
1
 
! Отговори
до 641 преди 12 години
И аз бях като теб и като се случи лошото,бях късметлия че съм си плащал осигуровките и съм си направил застраховка,а ти не дърпай дявола за опашката,че не знаеш откъде ще падне мълнията за да се опазиш!!!!!!
627
1
 
9
 
! Отговори
до 635 преди 12 години
и кво като е българин? затова ли мачка само българите, а мургавелките са на почит и уважение.
626
1
 
4
 
! Отговори
7 преди 12 години
TRAITE SI GI
625
5
 
19
 
! Отговори
? преди 12 години
Защо въобще гласувахте за ГЕРБ?Продължавам да си задавам многократно този въпрос.
624
0
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ Пенсионер преди 12 години
Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.А в т.н. грешна пенсионна реформа Премиерът Борисов внася 20 г. осигуровките си за бъдещата пенсия...................................................
623
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Дебел и нагъл ***!!!
622
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6TE KAZA SAMO EDNO........ZA OBIASNENIE NA MNOGO MALOUMNI VAV FORUMA.......OTDELNO OT TEMATA - "OT *** STAVAT NAI - DOBRITE I VERNI ZENI V TOIA ZIVOT"..........ZAMISLETE SE.......
621
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Дянков нали щеше да кара работниците да си плаща сами осигуровките... Аз както съм здрав и корав не съм се разболявал от 5-6 години... Да чукам на дърво ама всеки месец дето се плащат тия осигуровки отиват при ***.. И къде са пенсиите ? Оние новия президент вика че е възможно да теглим кредити за пенсии олелел.....
620
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на изборите бкп би бсп. ура другари гербери.
619
11
 
3
 
! Отговори
rument преди 12 години
635,забравяш Доган,той беше премиер под прикритие защото казваше на Станишев какво да прави,и Станишев като послушко го правеше.
618
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Янета,Гоцета,Еврейския Хамстер,Воленовци, Костовци и Малтинчовци,*** и Сондикатите,хрантутниците от БАН-това е ДС, и е срещу Бойко. А Боко, Цоко, Роко, Тетка Цачева - това еБКП, майката на ДС.
617
0
 
10
 
! Отговори
до 633 преди 12 години
а др. борисов от кои е? нали още си носи билета от бкп в задния джоб, до оставката. а пък и народа му пречи.
616
13
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
На мен Бсп ми харесват като партия,даже са супер.И ето едно пожелание за Бсп от мен Бойко Борисов:Бсп да са живи и здрави,за да има кой да бием на изборите след 2 г.
615
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пръв път от 22г. България, има Министър-Председател,който е Българин и това е Бойко Борисов.Това трябва да се знае.Защото преди това всички мин.председатели са или евреи или хора с неясен произход.А.Луканов-евреинФ.Димитров-евреинЖан Виденов-няма българско име Жан...sorry!И.Костов-по баща е ромчеСаксофон ли е?!!! Кобур на пистолет ли е не знам,че и Готски и т.н.-евреинС.Яков Станишев-евреин
614
5
 
22
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Бойко , нали каза, че ако има протести ще си подаваш оставката, няма ли да я подадеш вече?! Май кокалът трудно се пуска, а ?!
613
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Янета,Гоцета,Еврейския Хамстер,Воленовци,Костовци и Малтинчовци,*** и Синдикати,хрантутниците от БАН- това е ДС,и е срещу Бойко.
612
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GERB E EDINSTVENOTO ANTIKORUPTSIONNO DEISTVA6TO PRAVITELSTVO DO SEGA.........NEUDOBNO E ZA MNOGO - POVE4ETO - "VSI4KI" PARTII V BALGARIA ZA6TOTO ZA6TITAVA INTERESITE NA BALGARIA I BALGARSKITE GRAZDANI.......DA ZIVEE BOIKO BORISOV I GERB......
611
1
 
4
 
! Отговори
БУРОВ преди 12 години
Всички знаем истината но така сме свикнали все някой да ни дондурка (я инвалидна пенсийка я някоя и друга държавна помощ или субсидийка) 1/4 работещи (немрънкащи хора) издържат (плащат бентлита) всички дребнодушковци тарикати на дребно (шведите сами си гласуваха на референдум единодушно по-високи данъци за всеки гражданин) в таз държавица. Жалко за хубавата ни родина България.
610
3
 
9
 
! Отговори
Рибата преди 12 години
Стига с това УСЕЩАНЕ ! А не усещате ли , че вземаме 7-8 пъти по.малко от европейците? Знам контра-отговораът е, че производителността ни е ниска. Да, тя е по-ниска между 2 и 3 пъти.НО НЕ 7-8 пъти.Разликата е в некадърнота управление. Ако пък не става - чао и толкова. Народът ще остане политиците ще се сменят.То един Буров го унищожиха...
609
4
 
1
 
! Отговори
rument преди 12 години
за ТОЯ имам впредвид Станишев