Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
пушилник преди 12 години
НЕ ЗНАМ ЗАЩО СИ МИСЛЯ, ЧЕ ЦЕЛТА НА ТАЗИ ЗАБРАНА Е ДА СЕ СПРЕ КОНТРАБАНДАТА НА ЦИГАРИ, ИЛИ ПОНЕ ДА СЕ НАМАЛИ.ПУШЕНЕТО Е ЛИЧЕН ИЗБОР.ТРОВЯТ НИ И НИ РАБОЛЯВАТ ВРЕДНИТЕ ХРАНИ, КОИТО СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА КОНСУМИРАМЕ.
14
19
 
10
 
! Отговори
Blake преди 12 години
Горките наркомани, какви ли не глупости наръсиха, само и само да защитят жалкия си порок!!!
13
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпроса е не дали имаш право да се пуши или не. А в това, да не правиш другите хора пасивни пушачи.Който иска да си пуши, да се боцка, да скача с и без парашут негова си работа. Обаче няма право да ме трови с *** си.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
започнах да тренирам с електронни цигари ..... ще им свикна до 2 седмици .... малко сладнее ама става особенно тези с многото никотин . Имам чувството че ме дрогират яко
11
19
 
37
 
! Отговори
1111 преди 12 години
Пушач съм!Нямам търпение да влезне забраната, за да наблюдавам какво ще стане.В момент на най-голяма криза ще гледам допълнителните фалити на последното работещо нещо в държавата, а именно заведенията.Изобщо не ми пука за собствениците на ресторанти, а само за хилядите уволнени след влизането на забраната.Ще гледам от страни разбира се, защото в закрито заведение кракът ми няма да стъпи.Как не!Ще плащам, за да стоя пред вратата на заведението.Наистина чакам с интерес да гледам това шоу!
10
10
 
28
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
О санкта симплицитас !!! Днес ще забранят пушенето,утре пиенето,следват дишането и акането....Съгласен съм,че пушенето вреди на непушача и питам,защо няма заведения за пушачи и такива за непушачи? Къде е пречката ? Защо се продават цигари и правителството печели юнашки от акциза им,защо се дотира от същото това правителство тютюнопроизводството...Имам още много питания,ама все тая....кервана си замина.А на всички агресивни непушачи запенили се от кеф ще кажа....Алелуя
9
15
 
27
 
! Отговори
Def преди 12 години
Пак започват НЕПУШАЧИТЕ да ни дават тон в живота. Пак питам, защо да не се направят заведения за пушачи и непушачи, всеки да си ходи където предпочита. Нека не ми определят аз какво да правя, утре ще вегетарианците ще писнат за вредата от месото и ще започнат по същия нагъл начин да ни разпореждат. Ай сиктер.
8
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да забраняват, бе! Аз съм свободен човек, в свободна/до колкото помня/ държава и мога да си пуша свободно. Колкото до подкрепящите - първо вижте кво ядете и дишате, тогава елате да ми обяснявате, че моята цигара ви пречи!
7
6
 
13
 
! Отговори
а да преди 12 години
ако, казвам "ако" забраната влезе в сила ще се спазва точно 2 седмици, след което всичко по старо му, пак ще си има смоук зони в кафета дискотеки, най много една завеса да им дръпнат и то пак временна докато им мине мерака.
6
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и в марулите на 1 кг листна маса има повече никотин,отколкото в тютюна!Спрете да ядете марули!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали ще забранят патладжана или не, не знам, ама май е време да забранят човешката простотия, или поне депутаската простотия, със закон!
4
27
 
28
 
! Отговори
Спрете преди 12 години
айде , не остана 15 дни до забранатаааа!!! ще хода по заведенията и няма да смърдя на тутунец и да си пера дрехите по 100 пъти.. здраве да е!!! който му се пуши ,като в много ЕС стрни излиза на вън за по фас ,бърз лаф с непознат и обратно ,,,
3
3
 
12
 
! Отговори
Георги! преди 12 години
А също така си и ***,който не знае българските букви !
2
0
 
22
 
! Отговори
кой преди 12 години
това за патладжана го чувам за първи път!
1
5
 
16
 
! Отговори
Düsseldorf преди 12 години
wse mi e taq , pusha4 sym i ne mi puka , dali trqbwa da izlqza nawyn da pusha , zastoto we4e go prawq , ug se priema , ug ne , a be hora to w nasta dyrgawa trqbwa da doidat izwynzemnite da ni uprawlqwat , che mai i nie sme takiwa!!!