В Скопие да разберат, че в историята не се влиза, манипулирайки я!

Остава да видим как там разбират европейския подход на дела, заяви Плевнелиев
Обновена: 11 сеп 2012 14:57 | 11 сеп 2012 12:00, Елка Василева
113
В Скопие да разберат, че в историята не се влиза, манипулирайки я!
Росен Плевнелиев на откриването на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа". Снимка: БТА

Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато манипулират историята, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона. Протягаме ръка за сътрудничество и им пожелаваме успех. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата конференция "Сигурността в Югоизточна Европа".

Държавният глава заяви, че въпрос на отговорно отношение към следващото поколение и на европейски подход е да запазиш и да покажеш историята такава каквато е.

Преди дни в Брюксел македонският президент също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята. Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи, каза президентът Плевнелиев.

Още по темата

Президентът посочи, че установяването на трайна сигурност и стабилност за държавите в региона преминава и през членството им в НАТО и в ЕС. Водени от убеждението, че няма друга алтернатива за просперитета на региона, винаги сме подкрепяли всички страни-кандидатки за членство в двете организации без изключение, при условие, че покриват критериите за приемане, включително добросъседски отношения, взаимно зачитане на общата ни история на Балканите и на общите ни ценности, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че в защитата на сигурността страната ни трябва да бъде интегрирана глобално, но да бъде ефективна и силна локално.

Той определи изготвянето на проектозаконите в сектор "Сигурност" като голямо постижение на българските институции и на парламентарно представените политически партии. Държавният глава изтъкна, че за първи път в историята на България има пълен консенсус по продължаване на реформата в сектор "Сигурност", проектозаконите са публикувани в интернет, ще има обществени обсъждания, има съвместна работа на всички парламентарно представени политически сили, Съветът за сигурност към МС работи активно.

Държавният глава отбеляза, че конференцията съвпада с годишнина от атентата в Ню Йорк преди 11 години. Той посочи, че „след тази дата международните отношения и светът са много по-различни и всички ние осъзнаваме опасността и последствията от съвременния тероризъм”.

„За съжаление грозното лице на тероризма не ни подмина“, посочи Плевнелиев. Той заяви, че рано или късно извършителите и поръчителите на атентата от 18 юли в Бургас „ще бъдат разкрити и справедливо наказани”.

Президентът Росен Плевнелиев коментира още, че одобрява публичното изслушване на кандидатите за членове на Висш съдебен съвет. Той заяви, че възвръщането на доверието на гражданите към системата на правораздаване е изключително важно и изрази надежда най-достойните от кандидатите да влязат в новия ВСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
13
 
3
 
! Отговори
orce преди 12 години
Gi citam komentarite i malku sum razocaran od niskoto nivo na sodrzinai kompetentnost.So takvi prazni muabeti nisto ne stanuva a i gospodinot Plevneliev da kaze dali ovde nisto ne se slucuvalo porano pa ne smeeme da zboruvame ni tu za istorija nitu za kultura.Mozebi problemot e tokmu vo toa da sme sekogasv bile izigruvani i osporuvani pa barame novo preopocituvanje na istoriskite fakti.Bugarija,Srbija I gRCIJA OVDE BILE OKUPATORI I ZLOstornici i barame nov pocetok nova idnina
56
3
 
31
 
! Отговори
681 преди 12 години
Историята на Македония се събира в един СМС !
55
2
 
4
 
! Отговори
Гуде преди 12 години
Как изпусна серго станишев канала за дрога от там.. ах ах ах!!до като оправляваше той в заведенията полиция охрана и вътре стая за свободно продаваща се дрога и пълно с наркомани! Айде серго оди на бузлуджа да правиш банкети!
54
6
 
4
 
! Отговори
76 преди 12 години
76, Много шлайфане трябва, по добре направо нов да изберем. А и Плевнята е на автопилот - каквото каже Бибитко, това прави.
53
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 12 години
Роската помпа рейтинг. Ако иска да направи нещо реално да заплаши клошарите "македонци" с българско вето за влизането им в ЕС.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Президента започва да ми харесва все повече , май уцелихме , във всеки случай е по на мястото и от цървула Гоце , остава да му ошлайфат визията пиарите и всичко ще е наред.
51
4
 
4
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
Един оф топик:Защо не млъкнете бе "патриоти" не казвам, че президента не е прав, единственото което казвам е че герб не са по-различни от македонците с манипулирането на изборите! На вас от ГЕРБ Доган ви подари изборите, ха да ви е честито надупването пред него!
50
7
 
5
 
! Отговори
деди преди 12 години
до 62, ГЕРБ вече влезев историята, а комунделите излизат в немилост- в гроба
49
1
 
14
 
! Отговори
... преди 12 години
Най-накрая някой от висшестоящите да го каже!!! Браво!
48
1
 
10
 
! Отговори
Маке Марсоход преди 12 години
Ха, ха - това на lisica.mk/statija/5189 е наисина уникално. АРМ е Армия на Марсианците - нали първият марсианец също е македонец. След казармите в Охрид, българското знаме скоро ще се вее и на Самуиловата крепост в града, както и в цяла Вардарска Македония, която винаги е била част от Западна България.
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е на кой е президент па тоя, един човек не познавам дето да е гласувал за него да говори от свое име като има нещо да казва директно местя с две думи, през зидента ми е.
46
11
 
6
 
! Отговори
branimir преди 12 години
На ми е странно Плевнелиев как може да си позволява да прави такива изказвания. Все пак той като държавен глава не би следвало да изтъква различията между българите и македонци. Каквото е , ние си го знаем, но не разбирам той къде е тругнал да се изтъква , при положение че ние нито сме цъфбали, нито сме вързали.
45
12
 
19
 
! Отговори
123 преди 12 години
Росен Плевнелиев стана президент с манипулиране на вота и няма право много-много да се изказва по темата с манипулациите. Но пък макетата да се изкарват бащи и майки на елини и египтяни и тая е прекалена.Въобще на балканите е фани единия, удари другия, да падне третия..
44
13
 
6
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
Ето за това си прав Роске, за това ГЕРБ няма да влезе в историята!
43
5
 
4
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 12 години
Росен отново повтаря действията на Правителството! Че макетата не са заслужили нищо не са, ама как може веднага след като Младенов се беше изказал остро по повод "да оставим историята на историците" от македонския президнет, Плевнелиев веднага и той да е прихванал!? Айде стига вече!! Неговата роля е особено важна в подобен вид изказвания и мнения, като Дипломат номер едно на България, а той се изказва доста смело.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ква европа ко ни е европейското пак много дрънканици и нищо по същество с надежди работа не става дела трябват дорде тоя се наприказва макетата ни откраднаха историята.
41
1
 
16
 
! Отговори
Ziezi преди 12 години
Българското знаме в македонска казарма град Охрид lisica.mk/statija/5189
40
3
 
6
 
! Отговори
radioprestilka преди 12 години
До D. YankovaДа прибавим последните кражби на Измервателни уреди с радиоактивен материал в тях, няколко стигат за една *** бомба! хайде *** за скраб, но попадне ли това в общото количество скраб, отново си е вид *** бомба! Да не говорим ако се реши да се прави атентат, с такива неща! Та службите спят, никаква реакция и тишина за всичко, а Президента се занимава с историята на Македония! Яне Сандански го е казал още, няма смисъл да се говори повече!
39
3
 
10
 
! Отговори
D. Yankova преди 12 години
Интересно как ли ще се случи това глобално интегриране по отношение на сигурността, вероятно като култивираме "***" и ги превърнем в тайни агенти. В същото време чисто локално сигурността в страната ни е под всякаква критика - терористичен атентат, убийства, грабежи, висока пресътпност... С две думи, Плевнелиев пак е попаднал в страната на чудесата, и говори небивалици.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първата любов на Уорлик този път е направил добро изказване. Да не повярва човек!