България продаде активи за 30 млрд. евро само за 3 милиарда!

Вдигаме пенсиите и заплатите, уверява Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт"
17 сеп 2012 18:05, Елка Василева
329
България продаде активи за 30 млрд. евро само за 3 милиарда!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Два държавни фалита, едно югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа - всичко това постави България на опашката на ЕС. Тя си има обаче и една силна страна. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт", цитиран от Дойче веле.

Поводът за интервюто е започващото днес двудневно официално посещение на българския държавен глава в Австрия. На въпроса къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Росен Плевнелиев отговаря така: "За разлика от всички останали - старите и новите страни-членки - България преживя през последните 20 години цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 година. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда", казва Плевнелиев.

12 пропилени години

Последиците от това са осезаеми и днес, продължава българският президент и посочва Чехия като успешен пример за добре извършена приватизация: "Чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори. В България между 1990 г. и 1996 г. фабриките и заводите бяха "подарени" на хора от бившата комунистическа партия, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки. Останали без международни партньори, тези предприятия не бяха в състояние да работят ефективно. Така бяха загубени цели 12 години. Едва през последните 10 години нещата потръгнаха малко - поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа", казва Плевнелиев.

Много експерти обаче не са убедени, че България има далновидна икономическа политика. Те се аргументират с това, че страната продължава да произвежда най-ниския БВП в целия ЕС и най-ниските обществени разходи като дял от БВП.

Точно в това обаче президентът Росен Плевнелиев вижда шанса на България: "Вярно е, че България има много нисък БВП - 44% от средния за страните в ЕС, но преди 10 години той съставляваше едва 28% от европейския. Същевременно имаме най-ниските данъци в ЕС и харчим само 36% от БВП за финансиране на държавните разходи. За сравнение: във Франция за това отиват 55 на сто от БВП. Затова за разлика от нас французите нямат никакво поле за действие, когато стане дума за повишаване на заплатите или данъците", казва Плевнелиев и продължава:

"Вдигаме пенсиите и заплатите"

"През последните 3 години замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите - с 20 процента", уверява българският президент. И казва, че не е съгласен с онези хора, които тълкуват това като предизборен ход: "Финансовата ни стабилност ни позволява да увеличим пенсиите и заплатите", твърди Плевнелиев, според когото именно финансовата дисциплина е потенциалът на България. "Само за 1 година страната се изкачи с 12 места нагоре в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособност", добавя българският президент.

Той отхвърля и критиките заради липсата на прозрачен механизъм при избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Според Плевнелиев изслушването на кандидатите в парламента представлява напълно нов подход, прилаган в малко други страни в Европа. Това осигурява 100-процентова прозрачност, твърди българският президент, според когото дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е било грешка. Адекватни според Плевнелиев са обаче критиките на ЕК към българската съдебна система. "До края на 2013 г. ще си напишем домашното", уверява Плевнелиев в края на интервюто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
4
 
10
 
! Отговори
Обикновен Българин преди 12 години
Абе бъзикате се вий, ама на кой политик народа вдига паметник след 100 години от рождението му.И като гледам тенденцията ще продължава да му вдига.Това от недобър живот ще да е.И много моля малчовците с жълто по устата да не коментират времена и събития които са много далеч от тях.А за ТАТО мога да кажа едно - ВЕЛИК БЪЛГАРИН И РОДОЛ'БЕЦ(светлса му памет)
156
3
 
7
 
! Отговори
radioprestilka преди 12 години
България е страна на Абсурда! Премиер - пожарникар, Учител по Фискултура - Министър на ВР, Счетоводител ( наистина добър ) - Министерство на Финанси, ама много слаба макроикономическа култура, Президента - Говорителка на Министерски Съвет... Абе абсурдите са много. Примерно от Плевналиев би станал добър финансов министър, от ДянкОFF добра секретарка, от Цветанов добър съдия ама по ханбал, не в съда, Премиера кара скоро пожарна, след няколко месеца пожелавам му на заплата пак там!
155
2
 
2
 
! Отговори
Гласът на Народа преди 12 години
По-точно и кратко едва ли някой може да опише годините на прехода в България.На СДС и НДСВ и бихме шута,сега е ред на БСП да им бием шута и най-накрая да започнем на чисто тоя разграбен двор България.
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 170_Дан-Комунистическа държава в разцвет? Ами попрочети малко. Китай е водеща световна икономическа сила. А сигурно и монголците са по-добре от нас.
153
1
 
7
 
! Отговори
Откри Америка преди 12 години
"Два държавни фалита, едно югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа - всичко това постави България на опашката на ЕС. Тя си има обаче и една силна страна. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт", цитиран от Дойче веле."Та нали ТАКИВА МОШЕНИЦИ като тебе го направиха бре *** ***!ВВВВВВВашшшшт...........................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаше предположения, че Живков има основно образование, но не знаеха къде му е дипломата.
151
1
 
1
 
! Отговори
do 170 преди 12 години
КИТАЙ !!!
150
2
 
8
 
! Отговори
до 169 преди 12 години
Чакай да паднат ГЕРБ от власт след 10 месеца да излезе истината за финансовото състояние на страната ТОГАВА ЩЕ ВИДИШ КАК СЕ ФАЛИРА ДЪРЖАВА ЗА ЕДИН МАНДАТ.
149
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България фалира при Луканов (комунист), половин година след сриването на комунизма.Демократи още не бяха управлявали.Комунистите си управляваха.
148
3
 
5
 
! Отговори
комунист преди 12 години
164/анонимен-"Нямаше нито един образован човек начело на държавата през тези 45 г". Пълни глупости. През комунистическо сме имали водещи технологии на икономиката на световно ниво-електроника, химия, машиностроене, висок стандарт и законодателство и почти никаква престъпност. Сигурно още и в панелката си живееш, построена още от комунистите. Когато някой стигне тоя стандарт-нека да свирне, но да не се напъва.
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докарахте народа до просешка тояга ,хората си изоставиха домовете и тръгнаха в чужбина да си изхранват семеиствата ,а ГЕРБ е наи -лошата партия до сега ,всичко стана по-зле образование ,здравоопазване а съдебната система се е срязала с мафията .Вие управляващи разграбихте България нама наказани .Няма държавници,дано г-жа Кунева бъде такава ,която да бъде държавник ,а не с обкражение на мафиоти и мутри
146
2
 
4
 
! Отговори
дан преди 12 години
червената партия да се забрани със закон и всички живи бивши и настоящи комунистически главатари в затвора без съд(да не казвам разстреляни)в подкрепа на думите си ще кажа: погледнете движението на света и ми посочете една комунистическа държава в разцвет или такава дето не е фалирала нацяло
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно как България обяви фалит по времето на Луканов, след като е била в цветущо икономическо положение?Явно е, че още по времето на комунизма е докарана до фалит, който става факт половин година след падането на комунизма.
144
2
 
2
 
! Отговори
до 162 преди 12 години
ДО 162Наследиха държава с 12 милиарда ДОЛАРА външен дълг и 150 милиарда активи!!!А сега?...26 милиарда ЕВРО външен дълг и О(zero) активи!!!!Кой има глава на раменете да смята.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 138/анонимен-Да имало таван на пенсиите още 33 години и да се намаляли още пенсиите. Нещо ти е изкривено мисленето. И кой луд ще се осигурява на максимума на младини, за да получи на старинии минимума, като осигурява разни *** и тунеядци. По-добре на срочен влог всичко, ако изкара до 63 г., поне ще остане нещо в наследство. За това сме на това дередже.
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога пък комунистите станаха вярващи?Живков дето беше антихрист се пече сега в ада.Комунистите антихристи не могат да анатемосват.Самият факт, за смешките, които се пишат тук са доказателство за невежеството на комунистите.Затова и този режим се срина.Нямаше нито един образован човек начело на държавата през тези 45 г.
141
0
 
2
 
! Отговори
777777777 преди 12 години
Левси 3 ще се обеси ако го чуе този ***/
140
0
 
5
 
! Отговори
пенсионерка преди 12 години
Само не ми хвалете Станишев и неговата червена пасмина!23 години точно те окрадоха държавата. Те раздадоха предприятията и съсипаха икономиката!Точно те ни докараха до това дередже!В записа на интервюто с Т. Живков във "Всяка неделя" от 1998г. - много ясно и точно каза - БСП окраде и валутните и златни резерви на страната!!!
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как се краде ?Кой нормален човек не го вижда че 3, 6 км асфастирано шосе направено за 10 дни не струва 1 милион и 300 хил.Да не говором за качеството , зимата ще се види . То метрото протече ..
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми то нещата си имат корени.Днес четох "заветите" на цар Фердинанд към синът му.В един от тях се казва:" Обграждай се със крадци,измамници,мошенници и далаверадйии, колкото повече престъпници има около теб толкова по-лесна и сигурна ти е властта.Тези които имат някакви ценност различни от тези са най-опасният ти враг..Могат да проявят съзнание и един ден да потърсят сметка за делата ти.Докато другите с които си си се заобиколил ще ти бъдат вярни стига да не им пречиш да вършат тъмните си дела.Изглеждай,добър,смирен и безкористен,но всъщност бъди алчен,лицемерен,подъл и жесток.. Подмазвай се на разни иностранни пратеници обсипвай ги с медали,пари и почести за да си осигуриш международна симпатия... на народа подхвърляй трохи и лицемерие И сякаш този които са наричали пропадналият монарх на Европа е написал ръководство което се спазва от всички наши управници вече почти век