Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"

Руската страна е потвърдила готовността си да пренасочи оборудването от "Белене“"
18 сеп 2012 14:07, Елка Василева
491
Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"
командната зала на V блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Руската корпорация "Росатом" няма да предостави информация за своето оборудване на американската "Уестингхаус", натоварена с проучването дали е възможно построяването на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" с използването на предназначения за "Белене" реактор, съобщи БНР.

Русия в никакъв случай няма да предаде нито един документ или своя разработка на американската компания "Уестингхаус", на която България поръча да направи техническа и икономическа оценка за възможността руският реактор от "Белене" да се премести в Козлодуй. Това съобщиха днес руски медии, като се позовават на източник от руския ядрен отрасъл.

Още по темата

България разчиташе на бързо решение за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", като използва част от предназначеното за АЕЦ "Белене” оборудване, но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, твърди източникът. Той припомня също така, че американската компания "Уестингхаус", която е подразделение на японската корпорация "Тошиба", също се занимава с разработката на проекти в атомната енергетика и сама строи реактори и централи.

Въпреки това руската страна е потвърдила, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване в Русия, докато започне реализацията на проекта.

Договорите с компанията „Уестингхаус" за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" бяха подписани през август. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов каза тогава, че се предвижда окончателният доклад на консултанта „Уестингхаус“ да бъде готов до март 2013 г. Българската страна очаква да бъде извършен пълен анализ на проектите на останалите компании, включително на „Атомекспортстрой“, преди да излезе с окончателното предложение, каза Валентин Николов.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

През юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

От своя страна заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
0
 
42
 
! Отговори
до 445 преди 12 години
Турция е против Козлодуй и Белене, защото започва строежа на 12 нови реактори в няколко централи. Естествено, реакторите, които са избрали, са руско производство. Даже може единият от Белене да им го дадем на тях - чиста работа.
339
1
 
31
 
! Отговори
bg преди 12 години
Drugaru ovca,hazarite sa aziatci.
338
0
 
32
 
! Отговори
bg преди 12 години
Turcia e protiv Kozludui i Belene.
337
0
 
31
 
! Отговори
bg преди 12 години
Zapadnite posolstva v Sofia podkrepjat muslemite.
336
0
 
31
 
! Отговори
bg преди 12 години
Desetina turski voinici sa bili ubiti i nad 60 raneni pri ataka na kurdite boreshti se za svoboda i nezavisimost.
335
0
 
31
 
! Отговори
bg преди 12 години
Kak taka 4e gi tepat?Nali ima prezarejdane na otnoshenijata.Hazarskata bludnica se beshe uhilila do ushite,i kakto znaeme hazarite sa po4teni i otkroveni,nikoga ne lujat,nikoga ne mamjat i manipulirat.Vse pak te sa grubnaka i v evropeiskite institucii.
334
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mi za6to balgaria da proizve6da tok i da iznasia vav 4u6bina i dape4eli miliardi kato mo6e i druga strana ot evropa dago pravi mnogolesno tanali samo toka ostana ot balgarskiat iznos drugoto ve4e e v razete na drugiteni sasetki i dar6avi ot evrosaiuza otkazvaitese ot si4ko i ot belene otkazahtese i ot zavodite mi navas balgari (balgaria se kazva v statiata ka4eli si4ki sago iskali) ni ostava da se iznesem i ot balgaria .mi takae 6epa hora balgari pridadoha bg za 6alti stotinki ta niadamu mislim
333
0
 
31
 
! Отговори
до 432 от 418 преди 12 години
Минималната заплата е 400 лв., предприятието е в село с над 20% безработица, а 90% от служителите ми са без образование, такова е производството. Чистачка нямам, чистя си аз или жена ми. На бариерата нямам човек, защото съм си изградил достатъчно голяма система за контрол, а аз си живея тук, за да играя и ролята на нощен пазач. Освен това, поради дейността и отношението ми към хората тук, те ме уважават в голямата си част и ми помагат като не допускат в селото да има крадци.
332
0
 
31
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ne e li obratnoto? Negrite ne sa izvestni sred amerikanskite beli jeni.
331
0
 
31
 
! Отговори
Евро-пейка преди 12 години
Аз на моите чистачки плащам по три учителски заплати месечно.
330
0
 
31
 
! Отговори
до 423 от 418 преди 12 години
Зависи от проекта, за фотоволтаиците имат различно намаляване на ефективността, в зависимост от панелите, за биомасата реакторитеби трябвало да са с над 20 години, а ко-генерацията е с основен ремонт на всеки 5 години. За ВЕЦ-а нещата са по-добре, но в района нямам място където да го изградя.
329
0
 
34
 
! Отговори
манго джери преди 12 години
Ветара и сланцето са бесплатни они че ме карат да им плащам ток дето е направен от ветар и сланце? Ега не им платим! Измикяри ниедни!
328
0
 
32
 
! Отговори
bg преди 12 години
Koi amerikanci 4e podpukat rusnacite:belite ili 4ernite?
327
0
 
31
 
! Отговори
до 422 от 418 преди 12 години
Имам достъчно голямо производство, а форумите са ми почивка след лудият ден, а по този начин мога да си продължа да си върша и друга работа ;)
326
0
 
32
 
! Отговори
bg преди 12 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na USA.
325
0
 
31
 
! Отговори
до 421 от 418 преди 12 години
То и аз това казвам, не ми излиза сметката, да бяхме в пустинята, за да слагам фотоволтаици, имам 40 дка покриви. Да бяхме в някой богат на вода район, а не една(май най) бедна страна на водни запаси, че да изграждам ВЕЦ, да бях в района на Каварна, за да изграждам ветрогенератори. Хайде да не изреждам всички възможности. Единственият разумен вариант при мен е биомасата, но при сегашните цени и този вариант е много дълги години и бая инвестиции.
324
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До до 412 "няма как да ми се изплати в близките 20 години"А колко им е гаранционният срок?
323
0
 
32
 
! Отговори
до 412 преди 12 години
Имам производство, което дори с прилагането на множество мерки за енергияна ефективност, все още е достатъчно енергоемко. От 5 години гледам как да вкарам ВЕИ, имам възможност за няколко различни типове и все още не ми излиза на сметка, говоря, че каквото и да направя, ако ги използвам за собствените ми нужди, няма как да ми се изплати в близките 20 години при сегашните цени на тока. Това е най-ясния пример колко ефективни са ВЕИ.
322
1
 
33
 
! Отговори
fuck off до EU citiz преди 12 години
Къв съюзник си ти бе, ***? Америка няма съюзници, тя има само интереси! А интереса и е само един - всичко за тях и нищо за другите.. Ако не вярваш - питай Кадафито, Мубарак, Бен Ладен, Нго Дин Дием, талибаните, Мобуто,Саддам - всичките по едно или друго време са били "съюзници" , но закономерно са гризнали дръвцето, щом са станали непотребни- същото го чака и твоя кумир Тиквун.. Че те вече май го зарязаха да се оправя сам с руснаците, като им свърши мръсната работа.. Май си EU ***,май..
321
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До EU citizenДобре де, кога и колко??? Какви са целогодишните условия за добив и колко ще струва мегават/часИнак ако така си говорим, аз мога да ти обяснявам за "зероу пойнт" Как от нищото идва енергия