Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"

Руската страна е потвърдила готовността си да пренасочи оборудването от "Белене“"
18 сеп 2012 14:07, Елка Василева
491
Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"
командната зала на V блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Руската корпорация "Росатом" няма да предостави информация за своето оборудване на американската "Уестингхаус", натоварена с проучването дали е възможно построяването на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" с използването на предназначения за "Белене" реактор, съобщи БНР.

Русия в никакъв случай няма да предаде нито един документ или своя разработка на американската компания "Уестингхаус", на която България поръча да направи техническа и икономическа оценка за възможността руският реактор от "Белене" да се премести в Козлодуй. Това съобщиха днес руски медии, като се позовават на източник от руския ядрен отрасъл.

Още по темата

България разчиташе на бързо решение за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", като използва част от предназначеното за АЕЦ "Белене” оборудване, но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, твърди източникът. Той припомня също така, че американската компания "Уестингхаус", която е подразделение на японската корпорация "Тошиба", също се занимава с разработката на проекти в атомната енергетика и сама строи реактори и централи.

Въпреки това руската страна е потвърдила, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване в Русия, докато започне реализацията на проекта.

Договорите с компанията „Уестингхаус" за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" бяха подписани през август. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов каза тогава, че се предвижда окончателният доклад на консултанта „Уестингхаус“ да бъде готов до март 2013 г. Българската страна очаква да бъде извършен пълен анализ на проектите на останалите компании, включително на „Атомекспортстрой“, преди да излезе с окончателното предложение, каза Валентин Николов.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

През юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

От своя страна заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
31
 
! Отговори
до 378 преди 12 години
Дания, но там цялостно е много интересно структорирано ВЕИ-то
299
0
 
34
 
! Отговори
до 376 преди 12 години
Знаеш ли колкотипове монопол има, знаеш ли колко монополисти има и в ЕС, но не се съдят. И НЕК е монополист, да си чул да са осъдени?
298
0
 
35
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
Така и така скоро няма да имате нито един АЕЦ, какво ще кажете да ви построим едно депо за съхранение на радиоактивни отпадъци? Ще ги возим дотук с кораби, ще ги складираме и... а, да... заплащането... Какво ще кажете да ви плащаме в натура - шистов газ? Десет процента от шистовия газ, който сме добили в Добруджа, как ви звучи? Ако ви устройва, да си стиснем ръцете!
297
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това си е терористично нападение срещу финансовата стабилност на България.
296
0
 
32
 
! Отговори
bg преди 12 години
eu citizen iska turcia da vleze v ES.
295
0
 
31
 
! Отговори
до 368 преди 12 години
Въпреки, че подкрепям проекта, не е вярно, че е 4-то поколение, дори руснаците го водят 3+. А за цената, тя винаги е компонент от инвестиция+производствени разходи. Дори тройната се караха с руснаците поотношение на цената, нашите искаха да се прилага европейската инфлация, а руснаците държаха да е тяхната и това беше единствената причина да не е подписан по-рано този договор.
294
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монопола е престъпление срещу гражданите на европейския съюз и всяка корпорация която извършва подобно престъпление е затрашена от глоба 5% от годишния си оборот. Който не вярва нека да прочете.
293
0
 
31
 
! Отговори
??? преди 12 години
До киловатчас нормално, но едва ли ще платим, те последно време пробват тази *** игра да обешават пък след това да не изпълняват, само че този път слеко няма да се отървем, пак повтарям, оня ден го би 8 годишен на шахмат, какво очакваш
292
0
 
34
 
! Отговори
Путин преди 12 години
замочим террористов в сортире
291
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме им на Уестингхаус и Тошиба за мнението на Росатом и другаря Путин, ще си го преместят ;)
290
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрацията разката фамилията на България... Пълна разруха цари навсякъде. Излезте извън София да видите за какво иде реч...
289
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монопола е престъпление според законодателството на ЕС и нашето законодателство. След като руснаците искат да правят бизнес у нас и в ЕС трябва да играят по правилата. Вече няколко пъти им се каза на руснаците да играят по правилата, но няма разбиране от тяхна страна.
288
0
 
36
 
! Отговори
bg преди 12 години
Taliban4eto iska da se izdigne pametnik na gnusnite turski bokluci,ubiti pod Shipka.
287
0
 
42
 
! Отговори
киловатчас преди 12 години
ХАХАХААААХА, последната новина от 16,40 ч. Тиквун Великолепний е заявил: Ще платим на руснаците оборудването което е заявено.. Амче, те друго и не искат - то има няма 1 млрд. Толкоз беше - три дни му трая бабаитлъка и клекна като ***.. Следващия " стратегически" ход ще бъде, да се яви в Москва да целува ръка..Щото чорбаджиите му от Вашингтон го използваха и го захвърлиха като стар ка.***...
286
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо трябва да строим с руснаците:1. Имат най-новите реактори от 4-то поколение2. Прибират си отработеното гориво за рециклиране и не се налага да строим хранилища и да го складираме за години напред (което е потенциална екологична бомба със закъснител)3. Предлагат най-добрата цена.Забравете за брътвежите от сорта на "енергийна независимост". Независимост от кого е въпросът? Който и друг да го построи, ще сме зависими от този друг. Ама там вече ще ни накарат да се набълбукаме със заеми...
285
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това с отказа да дават документация е наистина безобразие.
284
0
 
34
 
! Отговори
??? преди 12 години
До 359 EU citizen, хаха, ясно ако прусна обидите, ще ти кажа кратко, яко не смяташ да живееш в БГ, и да нямаш заводи, за какво си тук в това обсъждане, айде време за по една ракия, дано да има на магазина там където живееш, тук в БГ си пием домашната!
283
0
 
35
 
! Отговори
до 358 от славянин преди 12 години
Ами защо нямаш ВЕЧЕ заводи бе талибанче демократично, кой ги унищожи тези заводи!? И кой има интерес да нямаш заводи, а да си само слуга и работен *** бе талибанче демократично!?
282
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Московските олигарси се издържат от износ на ресурси, всички останали отрасли използват изостанали технологии и са на загуба. Ето например ядрените технологии - огромни загуби в Иран, България, Чехия и Словакия. Просто не ги бива да продават технологии за което нашия народ не е виновен.
281
0
 
32
 
! Отговори
bg преди 12 години
Minalata godina rusnacite izpratiha 400 morski pehotinci v Meksikanskija zaliv i amerikancite i kolumbiicite se nasraha ot strah.