Първо референдум, а не преговори за АЕЦ „Белене“!

Защо в парламента ще се преговаря с инвеститор, чуди се президентът
Обновена: 1 окт 2012 14:42 | 1 окт 2012 11:55,
274
Първо референдум, а не преговори за АЕЦ „Белене“!
Росен Плевнелиев откри новата академична година в Техническия университет в София. Снимка: БТА

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например, имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно  трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор“, запита държавният глава.

Според него правителството правилно е поставило куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетика. Плевнелиев е категоричен обаче, че първо трябва да се съобразим с волята на хората, които искат референдум.

Още по темата
„Първият български референдум заслужава истински дебат в парламента, всички съмнения да се разчистят, всички цифри и параметри да се сложат на масата – кой какво е свършил, колко ще струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи рискът, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение“, смята президентът.

Той апелира за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор.

„Нека никога повече решенията за българската енергетика не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор“, каза още държавният глава.

Според него въпросът на референдума трябва да бъде по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива ли атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не?

Ако се търси конкретизиране на площадката, според Плевнелиев тогава въпросът би следвало да бъде – да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще чрез изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй или Белене?

Миналата седмица сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Проекторешението за започване на преговори с инвеститора "Глобал Пауър" обаче все още не е гласувано от парламента.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ще разговаря с инвеститора, ако депозира "200 млн. евро или долара", и му постави редица условия. Също така той нареди и на службите да го проучат.

Към края на юли БСП внесе в парламента над 700 хил. подписа на граждани за искане за референдум за АЕЦ „Белене“.

В края на миналата седмица министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че проверката е установила над 500 хил. действителни подписа, които са необходими по закон за стартиране на процедурата.

Предстои парламентът да вземе решение за обявяването на референдума в тримесечен срок и ако подкрепят провеждането на национално допитване, датата ще бъде определена от президента.
От БСП очакват референдумът да бъде насрочен в началото на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
11
 
! Отговори
с любезното съдейств преди 11 години
ЕТ герб, с любезното съдействие на Маргини Брадърс, представят новия си сапунен сериал, Лъжливото пожарникарче. Ще Видите: как Цецо лъже за апартаментите; как Дянков лъже за заплатите и за пенсиите; как кметката лъже за винетките за паркиране; как плевела лъже, че е истински президент; как пожарникарчето лъже, за каквото си иска; как българите лъжат, че вярват на пожарникаря. Очаквайте и други изненадки...
192
0
 
4
 
! Отговори
СРАМ И РЕЗИЛ преди 11 години
ГОЛЯМИЯТ БОЙ ЗА ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ ЗАПОЧНА!
191
1
 
1
 
! Отговори
до Социолога преди 11 години
А червен конец имаш ли вързан на ръката?Правя соцпроучване относно суеверието при социолозите.
190
1
 
1
 
! Отговори
до 238 - ?????????? преди 11 години
И какво прави в днес.бг социолог с 12-годишен стаж в бранша?И спори с простосмъртните хора колко прекрасен е Проекта Белене.Да не си безработен? На свободна, платена практика?
189
0
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЦЕНАТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ И ТОКА- До сега, за 1,39 милиарда, са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене, чехския, готовия и втория полусглобен на 25% и почти цялото помощно обурудване и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория!!!- С разликата до 3,95 милиарда, само български министър, ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- Спроред консултанта HSBC, крайната цена е 5,75 милиорда евро, а усреднената себестойност на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. - Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. - Днес Козлодуй продава по 6,5 ст!!!ПРОСТО Е, но не и за корумпирани министри - Себестойността на ТОКА (средна за 60 години) от Белене е 2,4ст. (доклад на англичаните стр.11 долу в ляво), а ЦЕНАТА на Белене е 3,95 милиарда евро при подписването... Продажната цена в доклада е 7,5 ст. средно за 60 години)- АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...МИНИСТЪРЧЕТО ДОБРЕВ ЛЪГА В ПАРЛАМЕНТА, КАТО ДЪРТ САЦИАЛНО СЛАБ, КОГАТО КАЗА, ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА СТРУВА 20 МИЛИАРДА- А ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И... МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
188
4
 
1
 
! Отговори
до 236 преди 11 години
Просто си поредният надяващ се да докопа парче от тортата, наречена Проект Белене.Нищо повече. Не ми се дискутира с подобни хора. Няма никакъв смисъл.
187
1
 
4
 
! Отговори
до 233 преди 11 години
Много интересно, а трябва да работят безплатно ли? Хахахахахаха, като чуя ей такива изказвания, падам от смях...Искаш проучване, плащаш си! Резултата ако щеш си го обявявай или не, но да трърдиш, че видите ли всички данни от проучвания са фалшифицирани, защото има двама поръчкови социолози известни на цялото общество, е най-малкото - некоректно.Работил съм 12 години в бранша и подобни изказвания са несъстоятелни!
186
3
 
0
 
! Отговори
до 231 преди 11 години
Хубавото нещо в България е, че през тези 23 г. преход хората смениха толкова много работни места, че са в час с всички далавери в държавата за десетилетия напред и подобни писания вече са направо смехотворни и се приемат с лека усмивка.
185
1
 
1
 
! Отговори
БСП подписвачите преди 11 години
Лихвите и главницата по заемите за Проекта Белене се предоставят на БСП за изплащане.
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът не е в цената на АЕЦ Белене, нито в ядрената опасност, нито в това да се строи или не, нито продажбата на тока, нито отработеното ядрено гориво и отпадъци, проблемът е че не могат да си разделят парите от строителството и печалбите след това. Там е далаверата и става въпрос за повече от толкова колкото можете да сънувате. Ако това се реши на другия ден и без референдум строителството почва. Казват че парите не миришат.
183
2
 
3
 
! Отговори
до 231 Стъкмистика преди 11 години
Анонимен, в България всички социологически агенции и социолози са платени от 20 г.Питай работилите там как стават нещата със социологическите "проучвания".
182
0
 
2
 
! Отговори
АЕЦ ПЕРСОНАЛ преди 11 години
В АЕЦ Колзодуй работят над 4000 души.Дайте списък на постоянния персонал на АЕЦ Колзодуй. Без ръководните кадри. Те са партийни.
181
0
 
2
 
! Отговори
до 225 преди 11 години
Защото там е приета по-различна система за изпълнение на необходимите действия по поддръжка и експлоатация на АЕЦ. За почти всичко се ползват услуги на външни дружества, докато Козлодуй се експлоатира само със собствени работни ресурси.
180
2
 
1
 
! Отговори
минус-бутончета преди 11 години
до 226: Кажи, кажи, не крий по колко плаща Овчаров на клик?
179
0
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ГЕРБ, АЕЦ-Белене И "КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ"...Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"...- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА... Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "СИГУРНО Е КИСЕЛО..." Та и от ГЕРБ...- ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво), - Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! - АМА... ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО РАЗГОНЕНИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО (ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..."- ГА ОКРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПОДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И НЕЩО ДРУГО...
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В АЕЦ Колзодуй работят над 4000души, а в европейските централи дори с по-голяма мощност от нашата персонала е 500-600 дущи. Защо е така?
177
2
 
1
 
! Отговори
до 220 - Инфото преди 11 години
От къде имаш тази информация? Дай ми името на фирмата, "произвела" поредното проучване на общественото мнение? Нали знаеш, че всяко подобно твърдение трябва да се докаже?
176
3
 
0
 
! Отговори
Ганчовец преди 11 години
Мислех си, че Роската е по-пич ама и той почна глупости да говори - референдум. И какъв въпрос ще зададат? Реферндум се прави За или Против ядрена енергетика например, като За вариантът съществува единствено ако е много по-евтина, а случая не е такъв. Плащат се наякакви си милиони на такива и онакива е..си м.й.к.та консултанти и накрая никой не излиза да каже "Вижте сега плебеи, опа, пичове тая работа с Белене има/няма далавера. А те какво - искат да питат Златка, сака ли не сака атом.
175
3
 
0
 
! Отговори
минус-бутончета преди 11 години
В днес.бг са се настанили платени "минус-бутончета". По колко плаща Овчаров на клик?
174
3
 
1
 
! Отговори
Н преди 11 години
Съгласен съм с президента. Първо референдум. Ако е отрицателен - няма АЕЦ. Ако е положителен - строим. Аз лично съм против, но както кажат хората. Кой каквото иска да си плаща. Аз ако не ми оттърва ще си направя off-grid PV.