Атанасова няма милост към цигареното лоби

Но водещо място сме по сърдечни заболявания, отсече тя
Обновена: 5 окт 2012 21:04 | 5 окт 2012 20:58,
185
Атанасова няма милост към цигареното лоби
Снимка: БТА

Милост за пушачите няма да има, отсече в Сливен здравният министър Десислава Атанасова. Тя беше категорична, че няма да подкрепи никакви облекчения в режима на пушене на публични места и в затворени помещения.

Тя цитира данни на кардиолозите, според които страната ни се нарежда на едно водещите места по брой на сърдечни заболявания, а основната причина за това е високият брой на пушачите у нас.

"За да сме здрава нация, трябва да спрем с цигарите и това е една европейска стъпка към това. Мисля, че вече хората виждат от три месеца, откакто е забраната, че могат с няколко цигари по-малко. Вярно, ще бъде вече студено, но това ще спаси техния живот и ще опази тяхното здраве”, мотивира се здравният министър.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Още по темата
 Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

Десислава Атанасова потвърди днес отново, че ще иска в проектобюджета за следващата година  да бъдат заложени още 20 млн. лева за капиталови разходи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
anjela преди 11 години
забраната ке падне в лето 2012 денъ 10тий месецъ 10тий
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дреме ми за интересите на кръчмарите. Точно пък те не са гладни.
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
taaa taka se smee 4e vse edno i gadeli4kat klitora
153
0
 
3
 
! Отговори
, преди 11 години
PATKA
152
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм пушач, обаче искам да забранят пушенето, така няма да ходя по кръчми и ще си спестявам половината заплата, че то в тоя криза...
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви кажа ли, че изобщо не ме интересува дали цигарената мафия ще загуби пари? Няма, щото няма да ми повярвате...
150
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не пречи на пушачите да си пушат на воля, ама на места, дето няма да смърдят на хората, които не пушат. Я си представете, че стане модерно някои да миришат на скунксове. Пак ли трябва да им търпим вонята?Та така - смърдете си на децата, на тъщите, на жените. Не на нас.Да ви припомням ли сценки от близкото минало? Когато разни *** се правеха на велики и пушеха в градския транспорт (обикновено вечер). И като им направиш забележка - изригваха с всякакви идиотии. Те и сега правят същото.
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ave moderatorite sto ne maxate fasiskite komentari to mai tuka te imat lobi ot govore ve maloumniciiiiiiiiiiiiiii
148
7
 
2
 
! Отговори
мая преди 11 години
А за всички непушачи, които твърдят, че пушачите им пречат и ги тровят, онези от вас които са пътували, имат опит и мислят малко повече, знаят че проблема се решава с добра вентилация. Когато собственика на дадено заведение не се прави на тарикат, за да мине по-евтино и инвестира в добра вентилация, цигареният дим не пречи на никой, защото просто го няма. Отново още една идея - да се подкрепи закон, който задължава такава вентилация в заведенията и клубовете. Всичко е всъщност много просто.
147
2
 
3
 
! Отговори
мая преди 11 години
с цигарите, да се инвестира в селското стопанство, да се пуснат програми за насърчаване на фермерите и да се затегнат мерките при производството на храни.
146
3
 
9
 
! Отговори
мая преди 11 години
Гърците са най-големите пушачи в ЕС и в същото време са с най-голяма продължителност на живота и най-нисък процент ракови заблявания - това са официални статистики, които могат лесно да бъдат намерени и прочетени в нета. Да - болна нация сме, но проблема е най-вече в огромния стрес от мизерията и несигурността, в която живеем, както и най-вече ***, с които се храним. Огромната част от храните, които се предлагат на нашия пазар са с ужасно ниско качество. Така че вместо да спекулират
145
5
 
0
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 141 - неграмотността също вреди на човека, защото е по-лесно да се откажеш от цигарите, но е изключително трудно да приемеш съвет от ***!
144
5
 
7
 
! Отговори
a преди 11 години
Това селско девойче няма да ми казва дали да пуша, или не!
143
2
 
7
 
! Отговори
до 155 преди 11 години
Притеснявам се как ще издържиш новината, че отново ще се пуши....отсега си зелен-червен от ярост:)
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-обичам, когато съм на плаж в България, да гледам как пушачите си заравят фасовете в пясъка.
141
6
 
0
 
! Отговори
Дали е пушил?.....?! преди 11 години
копирано: "Ченге се гръмна заради кредити коментари/27Открит е в дома си на шестия етаж в блок 3 на столичния кв. "Дружба""
140
10
 
17
 
! Отговори
бай Алипи преди 11 години
Спрях ги тези гомна. Хем даваш луди пари за глупости, хем се тровиш, хем миришеш на препотен коч в мензис. Сега си пия кротко ракийката със салатка и ми е голям кеф.
139
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! никакво отстъпване пред смръдливицте- да си смърдят в къщи. Ако искат да си смръдят- да ходят в Азия, или Африка, там могат и да кензат на учлицата ако искат
138
7
 
11
 
! Отговори
pelagov преди 11 години
Bravo minister! U doma si koi s kakvoto si iska da se vmirisva, ovonyava, olainyava! Na publichni mesta v BG - EU zdraven standart!!! a ne afganistan standart!!!
137
7
 
13
 
! Отговори
тото преди 11 години
най напред си оправи министерството и тогава ми се прави на много загрижена за здравето на хората куха лейко