Не сме се занимавали с Моника на Станишев, кълнат се от ГЕРБ

Не се справихме с монополите, признаха бившите управляващи
20 мар 2013 18:31,
238
Не сме се занимавали с Моника на Станишев, кълнат се от ГЕРБ
Моника Йосифова Снимка: архив, Булфото

Приятелката на соцлидера Сергей Станишев - Моника Йосифова, не е била предмет на разследване по време на дейността на комисията „Хохегер“, обясниха от ГЕРБ на специална пресконференция. 

„Ние не сме се занимавали със социално-битови проблеми“, увери бившият председател на комисията Димитър Главчев.  

По негови думи целта на временната анкетна комисия е било да се установи за какво са изхарчени близо 3 млн. лева - пари на всички български граждани. По думите на Главчев комисията е разгледала един договор между Пловдивския панаир и австрийския лобист Петер Хохегер от 2006 г. и прословутия договор между МС и Хохегер по време на управлението на Сергей Станишев за изчистване на имиджа на България пред ЕС. 

Главчев обясни, че Йосифова не е била предмет на проверки, след като приятелката на Станишев изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров писмо с молба цялата й дейност да бъде проверена и името й да бъде изчистено. 

Въпреки неколкократните уверения на Димитър Главчев, че Йосифова няма нищо общо с целите на комисията, нейното име безспорно беше най-често споменаваното по време на пресконференцията. Бившите депутати от ГЕРБ, които бяха членове на комисията „Хохегер“, не извадиха никакви нови данни по случая.

Още по темата
По думите на Главчев самата комисия е приключила своята работа още през октомври 2012 г., но не внесла своя доклад в пленарната зала, защото смятала, че депутатите имали по-важни законопроекти, с които да се занимават. През октомври 2012 г. докладът е бил представен и на вниманието на прокуратурата, но представителите на бившето мнозинство в НС нямат данни обвинението да се е самосезирало за някакво престъпление, заяви Главчев на въпрос на Dnes.bg. 

По думите му голям проблем било, че всъщност не е ясно за какво са изхарчени тези средства. Вие не виждате ли проблем в това, попита риторично той, но отказа да каже дали самият той е открил някакви нарушения по време на работата си в комисията. 

Главчев обаче не пропусна да припомни, че Агенцията за държавна финансова инспекция е препоръчала 500-те хиляди евро от договора между Хохегер и Пловдивския панаир да бъдат възстановени на държавата, защото няма договор за обществена поръчка. Тази информация обаче стана известна още в края на миналата година. 

Депутатите от ГЕРБ не пропуснаха да натъртят, че Моника Йосифова е била посредник и при двата договора на българската държава с лобиста Петер Хохегер. В изявленията им се прокраднаха и много намеци как по време на тройната коалиция най-близкото обкръжение на Станишев си е разпределяло милиони. 

Бившият депутат от мнозинството Петър Петров пък направил собствено разследване по случая с лобиста и Йосифова. Самият Петров никога не е бил член на комисията „Хохегер“, но обясни, че провел разследването и присъствал на заседанията на комисията поради „личен интерес към материята“. Петров се съсредоточи в изказването си около личността на Йосифова и връзките й с един от консултантите по договора с Петер Хохегер за изчистване на имиджа на България – Росен Карадимов. 

Според Петров приятелката на Станишев твърдяла, че не познава Карадимов, но негово лично разследване показало, че между фирмата на Йосифова „PR медия“ и фирмата на Росен Карадимов са текли големи парични потоци. Йосифова наела „КМ Консултинг“ на Карадимов да й „запазва земи по Черноморието“. За тази услуга на Карадимов били преведени стотици хиляди левове, но до покупка на земи така и не се стигнало.

По данни на бившия депутат от ГЕРБ в случая ставало дума и „за особен вид шизофрения“, тъй като Карадимов запазвал на Йосифова свои собствени земи. По данни на Петров това е конфликт на интереси, тъй като Карадимов е консултант по договорите с Хохегер, а с договорите с „КМ Консултинг“ Йосифова се е опитвала да прикрие парични потоци към него от договорите с австрийския лобист. Самият Петров обясни, че данните му са обществено достъпни и са черпени от Търговския регистър и други достъпни за всеки български гражданин средства за информация. 

След близо 15-минутните обяснения на Петров относно разкритията му думата взе Димитър Главчев, който уточни, че личните разследвания на Петров изобщо не са били предмет на обсъждане в комисията „Хохегер“. 

Самият Петров обмислял да сезира прокуратурата по своите данни, но отказа да уточни за какви престъпления.  Главчев отчете, че дейността на комисията „Хохегер“ е струвала на данъкоплатците 9800 лева. 

Бившият депутат от мнозинството отказа да коментира депутатските листи на партията за предстоящите избори. Той уточни, че в момента текат номинации от местните организации, а след това комисия ще прецени как да бъдат наредени листите. Засега той изключва възможността бившият финансов министър Симеон Дянков да оглави някоя от тях. По думите на Главчев обаче, ако някоя областна организация го номинира, кандидатурата му можела да бъде обсъдена. 

Главчев призна и грешки на предишното управление. „Не се справихме с монополите, имахме кадрови грешки, но всичко това може да се оправи за в бъдеще“, заяви бившият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: ГЕРБМоника Йосифова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
12
 
46
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
МОНИКА Е НАГЛА КАТО СЕРГЕЙ.ТАРКУЛНАЛА СЕ ТЕНДЖЕРАТА НАМЕРИЛА СИ КАПАКА.ГОСПОД ХОРА СЪБИРА.СТОЯ ПРОДАЖЕН СЪД КОЙ ЩЕ Я РАЗСЛЕДВА .
51
12
 
46
 
! Отговори
очевидец преди 11 години
Пред моите очи мина целият "преход",Мултигруп",Луканов,Първа частна банка която обра парите на част от българите,кой създаде мутрите,кой създаде ***,здграничните дружества на ДС и тн. и т.н ?Отговорът е един БКП/БСП,барабар със жалките си синченца и моменца !
50
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мислех че от съсело по-грозен и противен нема. Служебната му жена била по-грозна и лъжлива от него.
49
11
 
41
 
! Отговори
За смех стана Главчо преди 11 години
Главчев стана за смях на пресконференцията. ГЕРБ занимаваха журналистите 30 минути без да произведат новина или да кажат нещо ново по случая, просто предъвкаха темата отново и отново за да пометат малко кал преди изборите! Накрая журналистите почнаха да питат - "За какво ни извикахте?", "Има ли нещо ново да кажете?", "Това ли ви е хладното оръжие за изборите ?", "Така ли борите безработицата"? Абе с две думи голям цирк!
48
12
 
39
 
! Отговори
ДО 40 преди 11 години
Каква ли баба Яга е женати,та се смееш на хората?Може би обикаля сутрин казаните!!
47
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много шум за нищо. Гарантирано от ГЕРБ.
46
12
 
41
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Защо биете отбой бе тикви тая кака иска да я разследвате?А аз искам и кака Цецка да я разследваме!
45
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OT DEVET MORETA V DESETO , PREZ DEVET PLANINI V DESETA 6A GI RAZIGRAVAT PARITE EVREITE SAMO I SAMO DA GI DADAT NA TEHNIA SI 4OVEK . NALI NAVREMETO NA *** IM LENIN MU BQHA OTKRILI SMETKI PO 6VEICARIA , SAMO I SAMO DA IM PODNESE RUSIA NA TEPSIA S NEINITE BOGATSTVA NUJNI NA RAZVIVA6TIA IM SE KAPITALIZAM KATO SUROVINEN PRIDATAK . KUPUVAT PRADAJNICI NA KILO
44
14
 
45
 
! Отговори
jo преди 11 години
На какво ли ще приличат тези деца след като са кръстоска между съсел и вампир ?
43
9
 
45
 
! Отговори
ШАПКА НА ТОЯГА преди 11 години
Еврейските парички,крадени парички,ей за тва сме бедни всички!
42
15
 
43
 
! Отговори
Главчев стана за смя преди 11 години
Главчев стана за смях на пресконференцията. ГЕРБ занимаваха журналистите 30 минути без да произведат новина или да кажат нещо ново по случая, просто предъвкаха темата отново и отново за да пометат малко кал преди изборите! Накрая журналистите почнаха да питат - "За какво ни извикахте?", "Има ли нещо ново да кажете?", "Това ли ви е хладното оръжие за изборите ?", "Така ли борите безработицата"? Абе с две думи голям цирк!
41
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таа ако ти се покаже у темното, акъло че ти изкара.Оно се види дека е гузна.
40
11
 
45
 
! Отговори
Хохегер преди 11 години
ПУУ аман от това семейство, и другарите им от партията не ги обичат!
39
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 12маи,ще разследват кражбите на мафиотската партия ГЕРБ.Помнете ми думата няма да им се размине.На Бойко банките на Цветелина,на Цветанов ,подарените 7 апартамента.
38
11
 
50
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Е па туй лий булката на Сергея бе,то с кво я рани тоя човяк-ми тя мяса на прилеп глътнал *** бе,па и ако дуйне по-силен ветар и ша я тарси на некой покрив да са врати кат ветропоказател...ми то човяк кат са катерри по дръво требва да има за кво да са фане,па таз нищо си нема-направо ша паднеш...Ми то пък за кво муй толкоз убава жена-гаче ли го интиресува,те таквиз кат тех вечер не са борят в креватя а си броят парите бе-то туй е по-важно за тех...па дяца секи може ти напрай-кво толкоз...
37
9
 
39
 
! Отговори
123 преди 11 години
Сакън, как тъй другар Главочеф ше се интересува от другарката Моника. Че то и за забавачката нещата са видни-1 държавни пари се дават на 1 мошенник, той връща по веригата договорениете комисионни-чиста работа.Другарката не е зела пари от държавата и е целата в бело, австриеца *** го търси, те нашите не могат да открият де цял народ ги знае че него ли....
36
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарите от ГЕРБ претоплят старата манджа вече 3.5г.Да бяха довели този въпрос до някакъв резултат.Наближава 12.05.13 и е крайно време да се подготвят какво ще отговарят пред комисиите в новото НС, ще бъде много интересно.
35
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОСПОДА ГЕРБЕРЕ ВИЕ НЕ СТЕ СЕ И МЪЧЕЛИ ДА СЕ СПРАВИТЕ С МОНОПОЛИТЕ,НАПРОТИВ ВИЕ ИМ ОКРЕПИХТЕ ПОЗИЦИИТЕ КАТО ИМ ПРОДАДХТЕ ДЪРЖАВНИЯТ ДЯЛ,А И МОНОПОЛИТЕ НАЛИ СИ ПЛАЩАТ РЕКЕТА
34
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте снимката - ВЪЛЧИЦА В ОВЧА КОЖА.
33
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз вярвам на австрийците. Те обявиха публично далаверите на семейство Крадлишеви.Тази няма какво да се мята като пляскударка.