Емин за разпада в ДПС: Предаване на властта от лидер към друг

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, категоричен е той
5 юли 2024 20:45, Анисия Иванова
93
Емин за разпада в ДПС: Предаване на властта от лидер към друг
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България".

"Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер. ДПС показва как ще се случат нещата в държавното управление, ако преминем към този модел, за който апелират кръгове, свързани с идеята за централизирана държава", каза гостът.

Още по темата

Емин посочи преимуществата на двамата претенденти за водещата позиция в ДПС.

"Пеевски има оперативната власт. Той притежава контрол и влияние в институциите на държавата, има механизми, свързани с вътрешната политическа власт. Доган има икономически структури, както и влияние в местните структури на партията".

Да се намесват евроатлантизмът и цивилизационният избор на България в борбата между двамата е погрешно, смята Емин.

"Не води до увеличаване на тяхната подкрепа, а до ерозиране на модела, който сме избрали – парламентарна република с представителна власт".

Къде беше досега господин Джевдет Чакъров, откакто е съпредседател на ДПС, попита Мустафа Емин:
"Какви са механизмите за взимане на колективни решения?" При конфликт между двама авторитарни лидери трябва да има външен медиатор, посочи Емин.

"Решението е партийните лидери тотално да се отрекат от модела на тоталитарно управление".

В годините на прехода се наложи негласна договорка Ахмед Доган да изпълнява функциите на нещо като губернатор по мюсюлманските въпроси, обясни Мустафа Емин.

"Това ерозира демокрацията и възможностите за нормално функциониране на институциите.

Необходимо е създаване на такава форма на политическо представителство, която да отчита регионалните интереси на гражданите.

Най-малкият общ знаменател са регионалните икономически интереси на хората. Всички искат да работят по общи правила за нормално кариерно развитие и нормално функциониране на бизнеса. Това отсъства.

Решението на политическата криза е в компромиса, който трябва да направи политическата класа, а не избирателите", допълни Емин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от Политика
Без съмнение предсрочните избори чукат на вратата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Повече ме смущава поведенирто на ромите и на помаците. Турците са ми ясни. Те не искат Бг те искат Турция и ЕС. Но какво искат другите две категории това е въпроса. Вчера един човек каза по бтв че ни остават още десет години до дъното.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ти да видиш тррол ли си. То си личи по това че не слагаш лайкове.
77
5
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 дни
По време на Доган ДПС е проруска партия , при Местан протурска , при Пеевски проевропейска.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От два дни по форумите нарочно пишат хора които са на ахмет доган и са против делян пеевски. Уж медиите били на Пеевски обаче пълен обрат. И в този форум е така. Всички медии против Пеевски. Защо така нали са негови.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Две посолства пречат за съставяне на правителств ото в българия. И двамата посланници мъже рботят за разделение. Не ги интересува страната те гледат да разделят за да владеят. Коварни са.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Почетен лидер а се крие от хората. Да не е млада булка. Такова неуважение. Цял живот театри. То няма накъде повече с тия оперети постигнаха омраза и страх от хората. Никой българин не ги уважава. Освен може би репортерките и има разбира се страх от турците в малките населени места че дори и в София. Ами че те заплашват. Правосъдието е изцяло към турците и към помаците това е факт.
73
0
 
4
 
! Отговори
емин преди 2 дни
да се знае емин подрьжника на шиши е онзи които нападна лекари в пирогов
72
1
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 дни
Кога сокола е редил как ще се развива побьлгарения капитализьмШиши е бил в детската градинаСокола скоро ще го кльвне лошо
71
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 дни
Без икономическата мощ на -дпс и обръчите от фирмиПеевски е никой - скоро ще го разбере
70
1
 
9
 
! Отговори
Избирател Пп преди 2 дни
Хубавото е , че с шиши потъва и бацеЩом доган е снел доверието от тях
69
1
 
8
 
! Отговори
Ясно е преди 2 дни
Кой ще застане зад един - намагнитен , по точноАко не бе доган - тия хора нямаше да са милярдери днесВключително и шишиЩе последва сьдбата на местан скоро
68
0
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 дни
Защо се дава трибуна на този който щеше да бие лекари в пироговНе е ли срамно
67
1
 
8
 
! Отговори
Ерджан преди 2 дни
Създателя на ДПС,с назначаването на льохмана за някакъв фактор в движението,си сложи тлъст,с остри бодли таралеж в гащите.Г-н Доган,ние българеите знаеч,че си прозорлив в отношенията си със своите сподвижници. Как курдиса на този висок пост един субект,на чиито ревер е закачена огромна значка с надпис,"Магнитски"!?Може ли това НЕЩО, да е начело на една партия с 95% мюсюлмани!?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Той пък Шиши щото не е свързан с парите ... Просто Шиши натрупа много пачки и иска да ги запази като гепи партията от Сокола,но КОЛТ изравнява силите.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
65 ХА,ха, колко си далеч от истината. В момента Пеевски финансира ДПС. Затова, ще си продължат да "работят" заедно. Жалко, че с простотиите си удариха лошо по държавата.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо всички българи трябва да страдат от вътрешните проблеми в ДПС? ДПС удари лошо държавата, като не подкрепи кабинета "Желязко", който можеше да помогне за излизане от хаоса създаден от ПП,ДБ. ДПС да плати новите избори. Доган да бъде разследван за произход на имуществото си и за данъци. Той нито е бог, нито е недосегаем. Един жалък агент на зловещата ДС.
63
2
 
2
 
! Отговори
e преди 2 дни
Ще изчакаме до Коледа и ще разберем .......
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Единия е лаком, другият е още по лаком и ламти за цялата баница. Коледа много подрани тая година, чувате ли коледната песен на шопара?
61
3
 
6
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 дни
Доган вече е ай сиктир...
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички партии са пред разпад, ако не го осъзнавате все още.