Без съмнение предсрочните избори чукат на вратата

Президентът е изправен пред една не лека задача
5 юли 2024 20:15, Инна Ангелова
19
Без съмнение предсрочните избори чукат на вратата
Снимка: БГНЕС

Проф. Пламен Киров коментира, че президентът Радев ще предпочете да връчи третия мандат на тази парламентарна група, която ще гарантира допълнително забавяне на изборите. Конституционалистът допълни, че независимо от сътресенията в ДПС, те ще получат втория мандат. От формацията са дали заявка, че веднага биха го върнали.

"Президентът е изправен пред една не лека задача. Той ще трябва да насрочи едни предсрочни избори, които ни чукат на вратата и това е без съмнение. И трябва да се види таймингът, т.е. как ще протече изборния процес, тъй като нашият изборен процес е затворен в рамките на два месеца. От датата на насрочване на избори до деня на гласуване трябва да са минимум два месеца", обясни проф. Киров, пред БНТ.

Професорът е на мнение, че КС ще се произнесе преди да излезе ваканция през август, но е хубаво и да забави процедурата.

“Ако те интервенират в материята свързана с поправките свързани със служебното правителство могат да станат големи бели", обясни Киров.

По думите му, е много вероятно в случай, че поправките са нищожни, да се стигне до ситуация, при която служебното правителство на Димитър Главчев не съществува в правния мир. Тогава Конституционният съд трябва да обяви не само кое е конституционно и кое не е, но и какви ще бъдат правните последици от неговото решение.

"Това е много важно, отговорно решение, сложно решение, защото това което успя да направи предишния парламент, не че този юбилейният ще направи особено много, беше да съсипе една прилична конституция, която служи повече от 30 години без проблем и решаваше политически кризи, но какво да се направи - когато се бърка в конституционната материя от неграмотни хора винаги се получава такова нещо", каза още конституционалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: НСизборимандатКС
Още от Общество
Станислав Балабанов: Парламентът започна с "игра на тронове"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Айде още 100 000 лв. разходи от нашите пари. А резултата пак същия.
16
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 дни
РОБИТЕ СА СВИКНАЛИ СЪС ГОСПОДАР---ЗАТОВА , СЕ ИСКА "ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА" ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ "ДИКТАТУРАТА"....ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО...ХА,ХА,ХАА..
15
1
 
2
 
! Отговори
АБЕ ГЛУПОСТИ... преди 2 дни
ПРОДЪЛЖЕТЕ МАНДАТА НА ГЛАВЧЕВ ЗА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ---И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До титаник. Въпроса е кой е узурпатора. Узурпатор е този който трийсе години съществува в нарушение на конституцията.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не може да се дават два и повече мандата. Един печели и прави правителство. Ако не е избрано нови избори но за министър председател и за министри свобода !!!свобода на президента. Даже няма нужда от премиер. Министрите се ръководят от президента.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо служебния сменя областни управители и ни в клин ни в ръкав назначава хора на позора както и защо всеки божи ден един и същи министър е по няколко пъти във всички национални ТВ и просто си говори ей така на по телевизията.....
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Герб не търсеше диалог а точно обратното. Герб извади едно ново лице и то непосходящо за поста на председателя. Вместо ББ да преговаря той прати разни жени които напълно омръзнаха на всички. Иска подкрепа от ДПС а не преговаря. Нито с тях нито с никого. Взе мандата и вмеато да преговаря прави Правителство. Защо вместо в САЩ да отиде Президента пращат главчов. От Герб зависеше да отиде Президента а не служебнотонедоразумение.
10
0
 
2
 
! Отговори
НИМРОД преди 2 дни
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ БИВШИ КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАРИ СА ЗАБРАВИЛИ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ЛЕНИН ЗА РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ: " Когато от горе не могат да управляват по новому , а от долу не искат да живеят по старому" БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД НОВ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ!! Дай Боже то да е истинско!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Титаник преди 2 дни
Явно е, че нямаме сили да разкараме узурпаторите на властта.(то взело 5% от гласовете на хората, бие се в гърдите и се хвали, че било спечелило. Това ако не е дебелоочие, значи е дебелотиквие и ибрикчийство!) Ограбват ни вече 30 години. Докато еврогейския Титаник не смени курса си на 180 градуса по-добре сме със служебни правителства- До тогава тия 240 цирея ще одъртеят за пенсия или изпукат. Така поне служебното правителство не може да направи голяма поразия на държавата...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 2, и на ДПС процентите растат, че при тях гласуването е задължително
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
два месеца, за това време могат да манипулират и заплашват хора, да ги купят с екскурзийки и безплатни услуги, може да се направи "ала бала" с машините или бюлетините, за пари на ръка да не говорим, ако е както ги проведоха в Англия и Франция току-що, няма време за такива неща
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"неграмотни хора", това за Христо Иванов ли
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как без съмнение след като има 2-ри и 3-ти мандат? Тези болни ли са? Все едно да кажеш, че без съмнение Франция ще стане Световен шампион.
4
1
 
8
 
! Отговори
Oт Пocoлcтвoтo преди 3 дни
C Гaлeтo cъrлacyвaнo лu e?
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
французите за 10 дена се подготвиха и направиха избори на нас полвин година ни трябва че все на някой му пречело или сезона или месеца или датата!Па сега трябвало да чакаме американците да си били провели първо изборите!
2
10
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 3 дни
Колкото им гласувах на тия избори, толкоз ще е и на следващите! Арното е, че трезвомислещите хора около мен се увеличават и също спират да гласуват.
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ДАТА ЗА ИЗБОРИТЕ - 10 НОЕМВРИ. ХЕМ ЗНАКОВА ДАТА, ХЕМ СЛЕД ИЗБОРИТЕ В САЩ. ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ОЩЕ ЕДНА ВРЪТКА ИЗБОРИ БЕЗ РЕЗУЛТАТ.