Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази

Прокуратурата намерила доказателства, спира разследването до изборите
Обновена: 30 апр 2013 21:45 | 30 апр 2013 16:11,
891
Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази
Снимка: архив, БТА

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление - да злоупотребяват със служебното си положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
617
6
 
41
 
! Отговори
ПТОТО преди 11 години
ПО ЧАЛГАРСКО ОТ ГЕРБ НЯМА. НЕКАДЪРНОСТ СЪЧЕТАНА С ПРОСТОТИЯ
616
8
 
35
 
! Отговори
Най после ! преди 11 години
Първо, поздравления за Главния прокурор !Цацаров ще предяви обвинения срещу Цецо-Ухото (пинокио), това е вън от съмнение. Следващото НС с удоволствие ще свали имунитета на зетя с най работливата тъща в България. Цацаров да ползва случая и отново да провери от къде са парите с които Цецо-шофьора на УАЗ е купил шест апартамента ? Да провери също защо Ваньо Танов твърди, че Ушев е прекарал контрабанда един ТИР с цигари и цистерна с гориво ? Идва ред и на Будьони (познавате го като Тиквата).
615
11
 
7
 
! Отговори
чукча преди 11 години
до686 Съсела хал хабер си няма НЯМА ТАКОВА ВЛИАНИЕ КАКВОТО МУ ПРЕПИСВАШАко не е позицията му в ПЕС той е бита карта
614
5
 
23
 
! Отговори
66 преди 11 години
ТОЗИ НЕ Е ЛИ ВЕЧЕ В ЗАТВОРА
613
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПОБЕДАЕЙ АЛКОХОЛИК ЛЕКУВАЙ СЕ КАКВИ ИНВЕСТИТОРИ КВИ 5 ЛЕВА ВСИЧКО Е ФАЛИРАЛО ИЛИ ЕДВАМ СВЪРЗВА ДВАТА КРАЯ ВСИЧКО ЖИВО ИЗБЯГА ОСТАНАХМЕ 3 МИЛОНА И ПОЛОВИНА
612
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До КРАЙ НА ГЕРБ ГРОБ - *** *** намери гробовете на избитите в Белене ,няма защото хранеха свинете с човешка плът,никога няма да се свършат червените престъпници защото помнят това което те искат ,но народът не е забравил,затова никога повече БСП.
611
0
 
1
 
! Отговори
до 708 преди 11 години
Той целия народ ще пак!
610
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извършвал злоупотреби с властта системно от началник към подчинен, това е едното обвинение - чл. 387, ал. 2 от НК. А другото по чл.285 НК, че допуснал подчинено нему лице да извърши престъпление. Кое лице и какво престъпление? И спрямо кой служител е извършил злоупотреба с властта. Нещо мирише цялата работа, прилича на уреждане на сметки, няма нищо общо с подлсушванията.
609
27
 
5
 
! Отговори
ПОБЕДА преди 11 години
До ВВВ *** ТАКЪВ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАС ИМАМЕ НАЙ-НИСКИЯТ ВЪНШЕН ДЪЛГ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАС ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИДВАТ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАС ВИЕ ИМАТЕ ГЛАС В ЕВРОПА. НИЕ СМЕ ДОКРАТИЧНИ НИЕ СМЕ ПОБЕДИТЕЛИ ПОБЕДААААААААА ЗА ГГГГГГГГГЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕРРРРРРРРРРРРРРРББББББББББББББ
608
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецо е във Варна и не знаел нищо... явно пощенския гълъб още пътува с новината към него. :)
607
6
 
29
 
! Отговори
Питам де преди 11 години
Къде е оня мишок Буда,да не е вдигнал кръвно, за да защити Пеленгатора?
606
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Простите гейбери трябва да се мачкат. Те само от това разбират.
605
6
 
36
 
! Отговори
КРАЙ НА ГЕРБ ГРОБ преди 11 години
Тoва е достатъчно,за да се "ПОГРЕБЕ" Цялата Ла**на Партия на ГРОБ,До тука,,.бяхте,,докарала до фалит и пълно унищожение на малкия и среден бизнес и изграждане само на Големи,Монополни вериги за хранителни стоки..МАфия гадна,,отврат СТЕ ГЕРБ,,ВСЕ Е БИЛО АМА КАТО ВАС<,ПРЕЗ НИКОЕ ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СМЕ БИЛИ ТОЛКОВА ЗЛЕ както ПРИ ГРОБ ( ГЕРБ ).НО КРАЯ ВИ ДОЙДЕ.АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЛИЧНО ЗА БСП
604
16
 
8
 
! Отговори
IND преди 11 години
Абе от кога прокуратурата започна да издава присъди: "Цветанов извършил престъпления..."Явно мафията е завзела повечето медии и човек не може да очаква да прочете нещо което не е чиста манипулация...
603
2
 
13
 
! Отговори
66 преди 11 години
ТОЗИ МОРАЛНИЯ ,ТО БЯХА АПАРТАМЕНТИ , ТО БЕШЕ ТОТАЛНО ПОДСЛУШВАНЕ НА ПОЛУВИН БЪЛГАРИЯ ,НЕ ВИЖДАНА КОНТРАБАНДА........ И НАЙ-ВАЖНО ИМА СИ БОГАТ КУМЕЦ..
602
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вирджиния- Май си ходила без *** преди управлението на ГЕРБ затова толкова плачеш за демокрацията,не бързай да ги сваляш защото на 13 трябва да ги обуеш отново,
601
5
 
17
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
И Бойко Борисов трябва да бъде разследван, защото той лично гарантира за престъпленията на Цветан Цветанов. А самият Цветанов трябва незабавно да се откаже от имунитета си.
600
5
 
11
 
! Отговори
Полезен съвет преди 11 години
Цвинокио, събирай каквото откъдето намериш, плащай на "каналджиите" и бягай надалеч ... ако можеш. Иначе или ще те осъдят до изгниване или ще те "самоубият" бившите ти подчинени (нали си спомняш за Мишо Бирата) или гневни граждани ще те обесят на някое дърво.
599
3
 
6
 
! Отговори
любопитния преди 11 години
Абе стига сте будалкали хората,казвайте къде е скрил трупа и кой е убил?
598
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно защо братя избегалеви не са се върнали и да се пишат кандиат дупедати. Явно закона е железен и дава възможност престъпници да получат имунитет.