Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази

Прокуратурата намерила доказателства, спира разследването до изборите
Обновена: 30 апр 2013 21:45 | 30 апр 2013 16:11,
891
Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази
Снимка: архив, БТА

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление - да злоупотребяват със служебното си положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
637
13
 
7
 
! Отговори
Предизборни трикове преди 11 години
Голяма работа. В целият свят се подслушва. В някои страни даже ги записват по 24 часа в денонощието. Детски работи.
636
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Софийска градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства....",обаче начело на Софииски градски съд е приятелка на Цв.Цветанов,така че очаквайте оправдателна присъда.Само прах в очите ни хвърлят.Вервайте ми.
635
4
 
6
 
! Отговори
Сърбал попарата преди 11 години
До чукчаГрешиш! Дмитриевич има як гръб и е един от най-талантливите йезуити след Ленин. Цяло щастие е, че е малко по-зает в ПЕС, иначе ще ни разкатае мамицата :(
634
3
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Плевненлиев да отложи изборите!Опасявам се че тези ако не бъдат осъдени народа ще ги линчува!
633
2
 
1
 
! Отговори
До 718 преди 11 години
А ти замислял ли си се защо Станишев?
632
3
 
16
 
! Отговори
тити преди 11 години
Браво Цацаров с теб сме, карай до край ! Златен шанс да върнеш чувството за справедливост в българския народ. Този епизод ми напомня епизод от филма "Недосигаемите". Здрав бъди !
631
0
 
9
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Долу имунитета от всички депутати!Какъв е този имунитет за най-големите престъпници?
630
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прокуратурата не можела да му повдигне обвинение защото имал имунитет като кандидат за парламента.Ама той след изборите пак ще има имунитет защото вероятно ще влезе в парламента.И какво правим тогава.Не не ли разиграват един водевил,който ще приключи след изборите и с "хепиенд" за цецо и боко,защото ще се окаже,че не са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.Ще видим.
629
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тути,за разлика от твоя анонимен сигнал този на Станишев се оказа верен.
628
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"За кожата на един полицай".Имаше такъв филм.Одраха кожата на Цветанов за да спасят кожата на Борисов и падналия рейтинг на ГЕРБ.Без всякакво съмнение обаче е,че всички заповеди в тази партия,правителство и парламентарна група ги издава Б.Борисов.Там никой не смее да вземе самостоятелно решение за каквото и да било.Всичко се съгласува с Бойко.При това преди време самият той си призна,че подслушва хората си.Така че,главният виновник за това което се случва е Борисов,Цветанов е само маша.
627
3
 
10
 
! Отговори
Тути преди 11 години
Подавам анонимен сигнал, че по време на прехода са били откраднати около 30 млрд $ от лицата, които са знаели къде, какво, колко има и как да го завлекат! Тези лица са били висшикомунистически функционери и вторият ешелон на комунистите - костовистите. Останалите хорица просто нямахме допуск до информацията. Извършителите са известни, но нека да се образува дознание срещу неизвестен извършител!
626
0
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
kakvo li sadarjat zapisite porachani ot cvetanov?porachanite ot stanishev veche gi chuhme.tam navyarno spasyavat stanishev,ovcharov,petkov i drugi znayni i neznayni geroi.
625
5
 
20
 
! Отговори
Az преди 11 години
Браво на прокуратурата! Може и да повярвам, че ще бъде възстановена държавата.
624
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените блювочи изпълзяха.
623
2
 
18
 
! Отговори
фф преди 11 години
Цецо, много да се пазиш! Тоя Роман Василев малко *аф си падал!
622
7
 
3
 
! Отговори
ЧУКЧА преди 11 години
Хващам се на бас че Станишев се явява мюре във вътрешно политически игри на ГЕРБЗа симпатизантите наБСП може и да не е лицеприятно но как ли ще се почувстват обстреляните патици от ГЕРБОчаквам полемика с доводи
621
7
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
герб - ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ надути балони
620
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На въпроса на журналистката: "Ще се откажете ли от своя имунитет?"Цецко отговаря: "Не съм запознат".
619
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е за телефона и затова реших да Ви пиша тук.Когато е срещу вас не желаете правосъдие, а? Г-н Цветанов?
618
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецко посрещнат във Варна с викове: "В затвора...."