Що за здравен министър иска връщане на пушенето?

Социалните мрежи потресени от Таня Андреева
Обновена: 30 май 2013 13:49 | 30 май 2013 13:49, Красимир Ангелов
159
Що за здравен министър иска връщане на пушенето?
Д-р Таня Андреева подкрепи либерализирането на режима. Снимка: БТА

Истинска вълна от недоволство в социалните мрежи предизвика изказване на новия здравен министър Таня Андреева, която обяви при своето встъпване в длъжност, че правителството ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол.

"Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема", посочи д-р Андреева в отговор на зададен въпрос за промените в режима за тютюнопушене.

“Запомнете това лице - то е на д-р Таня Андреева. Единственият здравен министър в света, който подкрепя тютюнопушенето”. Този слоган със снимка на новата министърка обикаля от снощи Facebook.

“Пуша, но много държа забраната за тютюнопушенето да остане! Както от грижа за себе си, така и за другите! Иначе това си е поредното потвърждение на това, че от НС смърди лошо”, е написал потребител.

"И аз пуша, но мисля, че интелигентното поведение е да си остане забраната! Мисля, че това, че хората нямат пари, е главен проблем да не ходят по заведения, а не толкова цигарите!", допълва мнението му потребителка част от групата "Можем ли да променим нещо".

Коментарът на новия здравен министър среща и далеч по-остри реакции сред хората.

Още по темата

"Тази е срам за човешкия вид - в 21-ви век да защитава тютюнопушенето. Що за здравен министър има подобна логика и в що за извратена вселена би съществувал!?", пита Мариан Петков. "В тъпотиите винаги сме първи .Още не е седнала на креслото и започна да изпълнява мутренски поръчки", пишат още във "Facebook".

Макар и далеч по-малко, срещат се и привърженици на идеята за връщане на стария режим за пушене на обществените места.

"Въобще не е продала белия ми дроб. Ако искам, ще ходя в кръчми за пушачи, ако искам за непушачи - изборът си е лично мой", смята привърженик на отпадането на забраната на тютюневия дим в заведенията.
 
Глобалната епидемия от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим, предупреждава Световната здравна организация по повод утрешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без цигарен дим.

Изследвания показват, че в Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от половин милион души всяка година. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.

В България Законът за здравето забрани от 1юни 2012 г. тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, както и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лева.

Въпреки това у нас има определени обществени нагласи за смекчаване на тези драконовски мерки срещу тютюнопушенето. "Атака" вече е внесла в деловодството на парламента предложение за отмяна на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

За подобни нагласи намекна и новоизбраният премиер Пламен Орешарски, който посочи, че вариантът с либерализирането на тютюнопушенето е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и едната, и другата група в обществото.

По данни на бизнеса - за последната година близо 30 хиляди души са загубили работните си места от въведените мерки, а много частни заведения са фалирали поради липса на посетители вследствие забраните, като загубите на собствениците на подобни заведения варират между 200 и 300 млн. лева за последната година.

Според данни от допитване на сайта на Министерството на здравеопазването обаче става ясно, че 84 на сто от българскитеграждани са "за" пълна забрана на тютюнопушенето на обществени
места, а за "частична забрана" - около 12 на сто. "Против" забрана на тютюнопушенето на обществени места са гласували около 4 на сто.

Национално представително проучване на Министерството на здравеопазването показва, че през 2011 г. броят на пушачите у нас е намалял незначително с няколко процента. През 2010 г. активните пушачите сред населението са били 41 на сто, през 2011 г. - този процент вече е 39 на сто.

Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия.

Като тотални непушачи са се определили около 50 на сто от мъжете и близо 70 на сто от жените у нас.

Други изследвания на здравни експерти отчитат, че само за последната година у нас заради пълната забрана на тютюнопушенето са регистрирани около 1 600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
26
 
! Отговори
гого преди 11 години
В България ракът на белите дробове е причина номер 1 за смъртността от рак при мъжете. Да не говорим, че сме на първите места по рак въобще в Европа.Зимата с часове обикаляхме с бременната ми жена за да намерим поне едно заведение БЕЗ ПУШЕК в което да се почерпим за рождения й ден. Накрая в една пицария намерихме маса в студено помещение без парно - единствената алтернатива за непушачи. Баща ми почина от рак, въпреки че не е пушил 1 цигара в живота си, но работеше в ресторант и гълташе пушеци
38
3
 
24
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Пушене и консумация на алкохол преди шофиране трябва да се върнат, както АЕЦ белене и всичко останало
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NEPUSHACHITE SA BEZRABOTNI IA VIJTE SAMO TE PISHAT TUK HEHEHEHEHEHEHE
36
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
YES SUPER NAI POSLE
35
5
 
29
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Пушене в заведение в което се сервира храна категорично НЕ,кафенетата сами избират тези които разрешат пушенето се облагат с 30% по-висок данък,тези които изберат в тях да не се пуши -30%по-нисък данък.Всеки избира сам.Толкова ли е трудно.
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SUPER NAI POSLE KRAI NA DISKREMINACIATA URAAAAAAAAAAAAAAAA
33
1
 
31
 
! Отговори
0 преди 11 години
Тази да си ходи заедно със Станишев в Русия, там откъдето идват поръчките.
32
1
 
38
 
! Отговори
бг преди 11 години
Егати здравната министърка. Тя си е направо "калинка" на малцината искащи да се върне старото. Дано скоро я сменят че иначе ще имаме прецедент в света - здавна министърка да върне пушенето - тя трябва да се бори това да не стане. Така се прави по света.
31
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудо на чудесата-здравен министър да слага бизнеса преди здравето на нацията.От едното кранче ще пълнят хазната, от другото ще източват за лечение. Да подава оставка незабавно!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОСТО ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ВАЖНИТЕ ТЕМИ, РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! АКО ВСИЧКИ СА ЕДИННИ ГОРКО ИМ И БЕЗ ТОВА СА *** КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ЗАЩОТО СЕЯТ САМО СМРАД , ЗАРАЗА И ПОГНУСА!
29
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разваляйте най-хубавото нещо направено в България, въпреки че е от "предишните". Що се отнася до "здравния" министър - СРАМ. И оставка незабавно !
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До fenА на теб как ти звучи,че има много пушачи които са за забраната,защото и на тях не им е приятно да стоят в лисичарници където да се омирисват здраво,а и не е нужно някой да ги трови допълнително повече от това което те са изпушили или май ти не мислиш като пишеш?
27
1
 
49
 
! Отговори
Не на пушенето преди 11 години
Не разваляйте най-хубавото което направи ГЕРБ - въведоха забраната за пушене както е във всички държави управлявани от умни хора ! Който иска да се трови да си го прави насаме.
26
7
 
6
 
! Отговори
fen преди 11 години
Do 22 Как ти звучи заведение с персонал, шеф и посетители ПУШАЧИ или не мислиш като пишеш.
25
17
 
9
 
! Отговори
Sofokal преди 11 години
Това с пушенето в ресторантите ,,,, е същото като онова със светнатите фарове и денем и нощем !!! Пълна и абсолютна безсмислица изчерпана от къмто здрав разум !!! Но това е характерно за подобен тип ориенталска безнравствена мисловност !!! И преди и сега от както се помняси е все така, без изменения!! Преди в Москва а сега в Брюксел, ако някой там пръдне --ние тука се насираме директно и на момента !!! Срамота е , поне малко чест не ни е излишна !!
24
2
 
16
 
! Отговори
kiko преди 11 години
POREDNATA SMRADLIVA KALINKA !!!!
23
2
 
31
 
! Отговори
инженер преди 11 години
нашите кръчмари са толкова *** горките. Не разбраха че бизнеса им е зле защото хората нямат пари или самите те са некадърни да управляват такъв бизнес. А пушачите толкова време им се обяснява че забраната за пушенето не е за да спаси тях от смърта ами да спаси децата и непушачите от смрадта и болестите които причинява тяхното пушене на нас.
22
1
 
53
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Аз не искам такъв здравен министър.
21
1
 
47
 
! Отговори
Цигари и здраве преди 11 години
Абе какво здраве, какви пет лева?!БСП държи кантрабандата с цигари на митниците още от време оно и сега ще се възползва от тях. Повече пушене, повече пари в черната каса на партията. Дори Бойко не можа да пробие в контрабандата с цигари, затова забрани пушенето.БСП ще върне сега и старите шефове на митниците чрез оная кукла на конци Орешарски. Е как да не поощрява пушенето?! На такава далавера здраве и кажи.
20
10
 
18
 
! Отговори
мая преди 11 години
Ако ще създаваме новини от" Фейсбук",жална ни майка!Чудя се що за журналист може да се рови там и да търси сензации???