Що за здравен министър иска връщане на пушенето?

Социалните мрежи потресени от Таня Андреева
Обновена: 30 май 2013 13:49 | 30 май 2013 13:49, Красимир Ангелов
159
Що за здравен министър иска връщане на пушенето?
Д-р Таня Андреева подкрепи либерализирането на режима. Снимка: БТА

Истинска вълна от недоволство в социалните мрежи предизвика изказване на новия здравен министър Таня Андреева, която обяви при своето встъпване в длъжност, че правителството ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол.

"Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема", посочи д-р Андреева в отговор на зададен въпрос за промените в режима за тютюнопушене.

“Запомнете това лице - то е на д-р Таня Андреева. Единственият здравен министър в света, който подкрепя тютюнопушенето”. Този слоган със снимка на новата министърка обикаля от снощи Facebook.

“Пуша, но много държа забраната за тютюнопушенето да остане! Както от грижа за себе си, така и за другите! Иначе това си е поредното потвърждение на това, че от НС смърди лошо”, е написал потребител.

"И аз пуша, но мисля, че интелигентното поведение е да си остане забраната! Мисля, че това, че хората нямат пари, е главен проблем да не ходят по заведения, а не толкова цигарите!", допълва мнението му потребителка част от групата "Можем ли да променим нещо".

Коментарът на новия здравен министър среща и далеч по-остри реакции сред хората.

Още по темата

"Тази е срам за човешкия вид - в 21-ви век да защитава тютюнопушенето. Що за здравен министър има подобна логика и в що за извратена вселена би съществувал!?", пита Мариан Петков. "В тъпотиите винаги сме първи .Още не е седнала на креслото и започна да изпълнява мутренски поръчки", пишат още във "Facebook".

Макар и далеч по-малко, срещат се и привърженици на идеята за връщане на стария режим за пушене на обществените места.

"Въобще не е продала белия ми дроб. Ако искам, ще ходя в кръчми за пушачи, ако искам за непушачи - изборът си е лично мой", смята привърженик на отпадането на забраната на тютюневия дим в заведенията.
 
Глобалната епидемия от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим, предупреждава Световната здравна организация по повод утрешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без цигарен дим.

Изследвания показват, че в Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от половин милион души всяка година. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.

В България Законът за здравето забрани от 1юни 2012 г. тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, както и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лева.

Въпреки това у нас има определени обществени нагласи за смекчаване на тези драконовски мерки срещу тютюнопушенето. "Атака" вече е внесла в деловодството на парламента предложение за отмяна на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

За подобни нагласи намекна и новоизбраният премиер Пламен Орешарски, който посочи, че вариантът с либерализирането на тютюнопушенето е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и едната, и другата група в обществото.

По данни на бизнеса - за последната година близо 30 хиляди души са загубили работните си места от въведените мерки, а много частни заведения са фалирали поради липса на посетители вследствие забраните, като загубите на собствениците на подобни заведения варират между 200 и 300 млн. лева за последната година.

Според данни от допитване на сайта на Министерството на здравеопазването обаче става ясно, че 84 на сто от българскитеграждани са "за" пълна забрана на тютюнопушенето на обществени
места, а за "частична забрана" - около 12 на сто. "Против" забрана на тютюнопушенето на обществени места са гласували около 4 на сто.

Национално представително проучване на Министерството на здравеопазването показва, че през 2011 г. броят на пушачите у нас е намалял незначително с няколко процента. През 2010 г. активните пушачите сред населението са били 41 на сто, през 2011 г. - този процент вече е 39 на сто.

Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия.

Като тотални непушачи са се определили около 50 на сто от мъжете и близо 70 на сто от жените у нас.

Други изследвания на здравни експерти отчитат, че само за последната година у нас заради пълната забрана на тютюнопушенето са регистрирани около 1 600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
73
 
! Отговори
Mene преди 11 години
Кога ще ви влезне в тъпите тикви,че като искате да пушите,не може да си пушите в заведения за пушачи,защото и там работят хора. И никой от нас после не е длъжен да плаща,за да ги лекуваме.Така,че от тая гледна точка,избора не си е ваш,а е наш.. на обществото. Пушете и у вас и не тровете хората.Щото едва ли скоро по заведенията ще започнат да обикалят сервитиорки с противогази!
18
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименОщЕ С ПЪРВИТЕ ИЗРЕчЕНИЯ СЕ ИЗЛОЖИ - ПЛАчЕ ЗА СМЯНА! ТОВА ПОКАЗВА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЛОБИСТКИ НАЗНАчЕНИЯ НА ВЪЗЛОВИ ПОСТОВЕ. БЪЛГАРИЯ ДОВИЖДАНЕ !
17
1
 
56
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Толкова ли е далече от акъла на тези ****ти, че причината хората да не ходят по заведенията, не е в забраната за пушене, а в това, че просто нямат ПАРИ. Всичките им доходи отиват за сметки и за храна, защото без храна НЕ СЕ живее. Без цигари може, но без храна - НЕ. След като голяма част от доходите ти отива за сметки, как да ходиш по заведения? Ама тия имат пари, нали постоянно грабят като луди. Тях не ги интересува за нас, обикновенните хора. Те искат да пушат и да се показват колко са големи!
16
56
 
11
 
! Отговори
обeктивен преди 11 години
Айде стига с тоя популизъм и лицемерие. Дотам я докарахме, фейсбук да ни управлява. Аз пък си искам пушенето.
15
5
 
50
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
ако найстина е казала,че ще върне старият режим за пушенето на обществени места трябва да си подаде оставката моментално . хора изразявайте своята позиция свободно по фейсбук,форуми и на митингите.
14
6
 
57
 
! Отговори
val преди 11 години
***! Това е крачка назад. Да иде да си преразгледа идеята
13
7
 
59
 
! Отговори
Blake преди 11 години
Честит ви министър на тютюнопушенето... При това - експерт!
12
4
 
58
 
! Отговори
abc преди 11 години
Те и сега заобикалят забраната за тютюнопушене, само че вместо пепелници се предоставят кутиики от Кока-Кола , чашки с вода...и т.н..И аз съм пушач но държа забраната да остане
11
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз съм пушач, но не може ей така да се приемат и отменят закони през месеци! И в крайна сметка, това ли е най- приоритетният закон? Какво ще подобри тази отмяна?
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво очаквате от социалистическо правителство? СоциализЪмът е за равенство - пушачи и непушачи, например.
9
37
 
19
 
! Отговори
kotarak преди 11 години
Не пуша, но според мен трябва на кръчмите и баровете и въобще там където се сервира алкохол и кафе да е разрешено пушенето, но не и на места където се сервира храна. Невиждам защо трябва да се разваля комфорта и да психясват за една цигарка пушачите. Едва ли пушека от цигарите ще ме увреди толкова колкото дима на колите който уж са минали технически преглед.Мисля,че каруцата е впрегната пред коня .... и не само по тоя въпрос.
8
0
 
21
 
! Отговори
Jelyakov преди 11 години
abe vie ludi li ste? na kogo ste nujni zdravi? vajnoto e da ste bolni i da imate za lekarstvata na bg aptekite i bg farmatzevtite. bombi , pistoleti , tzigari, alkohol, lekarstva, doktori , popove, pomeni , chudotvorni ikoni, ikonomisani pensii i zdravni osigurovki ot umrelite - koi ste gi kupuva, ako vsichkite ste mnogo zdravi - otkade ste doyat danatzite vi?! ja otivaite da si pushite 100 evro zaplatite.
7
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
я не мрънкайте бе - я кво хубаво си прекарвахте в залата за непушачи......
6
2
 
49
 
! Отговори
МУРУЦИ преди 11 години
И АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЕ ПУШИ В ЗАВЕДЕНИЯТА, не ви е срам Здравен министър! Продажници! Бизнеса 5 лв им дават и готови ***** ти *ба
5
5
 
39
 
! Отговори
Сотир преди 11 години
има нещо противно в тая лелка, нечисто
4
5
 
29
 
! Отговори
OSHASHAVEN преди 11 години
SHTO ZA ZDRAVNA MINISTARKA E TOVA-DA ISKA VRUSHTANE NA PUSHENETO.BEZMOZUCHNO SASHTESTVO.NYAMAM DUMI.TAKIVA BOKLUTZI NE NI TRYABVAT.TAKIVA MURSHI NE TRYABVAT NA BULGARIA.
3
7
 
65
 
! Отговори
Good_Witch преди 11 години
Г-жо Министър, Вашето изказване е НЕСЪВМЕСТИМО с поста, който заемате!И както разбирам/и не само аз, а целия разумен български народ/ Вие държите за отмяна забраната за тютюнопушене на закрито!Следователно...подайте си оставката още сега, за да не ви я поискат...с гарнитура яйца по панагюрски!Няма да изглеждат добре, разтичайки се по косицата Ви!Изказването Ви беше нагло, просташко и неподходящо за визията Ви като министър.п.п. Аз СЪМ пушач!Но НЕ искам да се пуши в заведенията!
2
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво друго може да очаквате от комунисти и *** ?
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цялата мара втасала - кауни