Здравната министърка се поправи: Била против пушенето

Инициативата обаче зависи от депутатите, подчерта Таня Андреева
Обновена: 30 май 2013 16:41 | 30 май 2013 13:58,
186
Здравната министърка се поправи: Била против пушенето
Таня Андреева. Снимка: Булфото

„Моето лично мнение като лекар и непушач е против либерализирането на режима за тютюнопушенето, но в крайна сметка Народното събрание има последната дума“.

Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева по повод законодателните инициативи за либерализирането на закона за здравето, които предвиждат либерализация на забраната за тютюонопушете на обществени места. Вчера Андреева обясни, че ще се върви в тази посока, което й навлече остри критики в обществото.

Днес в кулоарите на НС тя разясни, че здравното министерство няма да приканва за такава инициатива и всичко е в ръцете на депутатите. Предложението за промяната в закона обаче категорично нямала да дойде от МЗ.

По думите на Андреева здравното министерство първо ще се заеме европейските стандарти и в Спешната помощ. Здравната министърка обаче призова да не се очакват чудеса веднага. Според Андреева имало редица стъпки, които трябва да бъдат изпълнени.

Още по темата
Здравната министърка обърна специално внимание на условията на работа и мотивацията на кадрите на Спешната помощ. По нейни думи кадрите трябва да бъдат добре мотивирани, защото упражняват отговорна и стресова професия.

Андреева пое ангажимент да се осигурят добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на заплащане, специализация на лекарите.

Според нея от Световната банка можем са очакваме около 300 млн. лева, който ще бъдат инвестирани изцяло в Спешна помощ. Андреева прогнозира, че това най-вероятно ще стане следващата година.

Здравният министър посочи, че в министерството се обмисля вариант всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да работят и по "спешност", т.е. ако стане инцидент в "Драгалевци" и най-близката частна болница е в "Овча купел", пациентът да получи медицинска помощ там, а не да ходи в "Пирогов", Окръжна болница или в "Александровска", даде пример Таня Андреева.

Тя поясни, че частните болници в момента работят с НЗОК и правилата трябва да са еднакви за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
4
 
! Отговори
Попов преди 11 години
И още нещо- щом кръчмарите-бизнесмени плачат за връщане на пушенето,ДА ПЛАЩАТ ТРОЙНО И ЧЕТВОРНО ПОВЕЧЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ за хората си.Рагин,какво ще кажеш по въпроса??? В края на краищата сухо дупе риба не яде- като искате пушене,трябва да си плащате!!!
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Връщането на Тютюно пушенето ще подпомогне здравеопазването като осигури повече болни на лекарите и ще подпомогне социалното министерство тъй като по малко пушачи ще дочакат пенсионна възраст.Това правителство е велико с един куршум гърми два заека.Не напразно "мъдрите" изкуфели бабички ги избраха.
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е добре де, има забрана за пушенето и какво от това. В заведенията продължава да се пуши, в градинките също. Писна ми да се моля на пушачите, че това е детска площадка и да бъдат така добри да не пушат до децата. Е това нормабно ли е? Искам да се обадя на 112, да ги уведомя, че в еди коя си градника някой си позволява да трови децата и мен, да дойдат да го глобят пове 100 лв. Но ако се обадя на 112 току виж ме осъдили, че ги притеснявам без причина. Е това е българия.Какво като е гласуван закона
156
1
 
4
 
! Отговори
dr peef преди 11 години
napavete gi cigarite deset eu kutiata,kato v civilizovania svqt,i she gi sprat polovinata,kvo tolkova im se chudite na teq zavislaci.po nahalni i bezochlivi ot pushachiteb nadali ima,trovat sebe si ,ama trovat i nas.
155
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Абе никой няма да върне пушенето в заведенията бе, стига сте пискали. Нямате ли друга работа, че се занимавате с глупости. То ако ви кажат ще тока ще се вдига няма така да ревете, колкото за някакви си цигари.
154
1
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
НОВ БГ .ЦИРК ОТВАРЯ ВРАТИ ,КЛОУНИ КОНОНАДИ И САЛТАМУЛТАРЕ КАТО ЗА РАКОВОДИТЕЛ И САМООБИЕЦ ЩЕ ГЛЕДАМЕ НОМЕРА НА ОРЕШАРСКИ ПОД ЗОРКАТА ОХРАНА НА СТАНИШЕВ....
153
3
 
12
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Министър председадел ,който не може да си прочете имената на министрите.Здравен министър , подръжник на тютюнопушенето.То май всичкото им е такова на експертите на БСП. Само знаят да лаят иначе.Господи, ела си прибери версиите :)
152
1
 
9
 
! Отговори
ллллл преди 11 години
тая май не разбра още на кое министерство я сложиха за министър - та търговията или ноа здравеопазването ...как като човек и лекар имаш едно мнение а като властник друго то ва е за психиатър бе такова раздвояване
151
3
 
15
 
! Отговори
Emil преди 11 години
Експертите на БСП засенчиха ГЕРБ по гафове :)Там поне не бяха от първия ден :)
150
2
 
13
 
! Отговори
!!! преди 11 години
И това бе най- важният проблем в здравеопазването у нас- сваляне на забраната да се трови населението?!Боже, прибери си ги и побързай, че време не остана, нацията съвсем се свърши!
149
1
 
10
 
! Отговори
Слафчу преди 11 години
Моя грешка - в ориента (Турция) отдавна важи пълната забрана, а и се спазва от анадолците.
148
2
 
12
 
! Отговори
?! преди 11 години
Още ли се смята за "здравна" министърка тая жена?! Достатъчно се изложи още на старта, подкрепайки кадилниците и тровителите.
147
2
 
10
 
! Отговори
Слафчу преди 11 години
Тая не започва добре! Виждам черти от характера на Бойко. На единия ден каже едно, на другия обратното. Но като оставим изказа, смятам че в никакъв случай не трябва да се "либерализира" режима на пушене. Тъкмо пушачите взеха да се цивилизоват и да странят от нормалните хора, докато се "наслаждават" на отвратителния си навик и тези червени *** решиха, че трябва да гледат интереса на кръчмари и производители на цигари. Отврат!!! Вместо да вървим напред ние се връщаме назад - в ориента!!!
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен ми харесва да има всяка болница спешно звено, недай си Боже се случи нещо и отидеш в Пирогов - ужас е там.botanicus.bg
145
1
 
12
 
! Отговори
popov преди 11 години
Здравната министърка бързо трябва да свикне да се изказва точно и ясно.Конкретно за пушенето трябваше категорично да застане на противна позиция, сравнена с тази на шефа си Орешарски.Не може да поддържа такава една- никаква позиция по въпроса.Чакам мнението на Лекарски съюз!!!
144
10
 
4
 
! Отговори
някой преди 11 години
Страшен рев за пушенето .Ето това е сериозен проблем.Много сериозен.Изключително сериозен.Адски и ужасно сериозен.Какъв проблем!Тъжно е да четеш коментари на толкова озлобени , очевидно нещастни хора,задавени от ярост и омраза.Тъжно е да научаваш колко много принизени са усещанията и затъпели сетивата на хората.Европейци страшни , въздържатели - ти да видиш?!По католици от папата.Чудо на чудесата.А нормалните хора в една държава биха се поздравили с новото правителство и пожелали човешки УСПЕХ.
143
13
 
4
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Хорица, като не ви се пуши, не пушете, ако сте толкова сериозни противници, криминализирайте вноса и производството на цигари, оставете без препитание бранша. Защото иначе- само си търкате езиците. Обзалагам се, че повече от половината противници са бивши пушачи.
142
4
 
29
 
! Отговори
KreZ преди 11 години
Комунистическа фурнаджийска лопата. Само ние българите си търпим ***, вместо да го изметем завинаги.
141
2
 
23
 
! Отговори
тъпи и некадърни преди 11 години
номенклатурни хурви 4- то поколение " боркини " против фашизЪма и капитализЪма с *** от прости, нагли, алчни и злобни номенклатурни хурвари !!! Спасявайте се !!!
140
6
 
20
 
! Отговори
Опааа... преди 11 години
Нова "Калинка". Това недоразумение да не е скрита лимонка на тиквочов