Руски газ през Южен поток до България през 2015

България обеща, че ще ускори строителството на участъка
Обновена: 8 юли 2013 16:50 | 8 юли 2013 16:13, Веселина Йорданова
126
Руски газ през Южен поток до България през 2015
Снимка: архив, Булфото

България ще ускори строителството на участъка от газопровода „Южен поток”, който ще минава през наша територия, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.
 
Въпреки че отчетоха „известно закъснение” на дейностите по проекта, и Милер, и енергийният министър Драгомир Стойнев увериха, че руски газ ще стигне директно до България, без да минава през трети страни, през декември 2015 година.
 
Шефът на руската газова компания каза, че проектът се намира на етапа на подготовка за началото на строителство. Необходимата инвестиция от 3.1 млрд. евро ще бъде изцяло от руска страна, а България ще връща своя дял от 50% в проектната компания чрез транзитните такси при експлоатацията на тръбата.
 
Българската страна не поема никакви рискове, свързани с финансирането на „Южен поток” на територията на страната, подчерта шефът на газовия гигант.
 
Той беше категоричен, че набелязаните срокове за началото на строителството ще бъдат спазени.
 
Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че управляващите са уверили представителите на „Газпром”, че проектът остава стратегически за България в икономически и в социален план. Министърът подчерта, че кабинетът ще продължи да отстоява националния интерес и „Южен поток” в българския участък ще се финансира на проектен принцип, без държавни гаранции.
 
В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании, а управляващите виждат в „Южен поток” и възможност за намаляване на безработицата и придобиване на опит от наши специалисти. 
 
По план изграждането на газопровода у нас трябваше да започне в средата на лятото. Проектът обаче все още няма одобрена Оценка за въздействие върху околната среда. Тази година трябва да има и окончателен подробен устройствен план и окончателен технически проект, с които да се кандидатства за разрешение за строеж.
 
България няма да финансира строителството, но за сметка на това ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сергей виждал платени *** на протеста,?! Местан не виждал своя електорат на протеста,?! Волен виждал терористи на протеста,?!А нацията вижда само трима ***,.! седящи на релсите... и невиждащи приближаващият се влак от народна любов..,!
67
5
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Малко пояснениеДържавата се задължава със десетки хиляди декари земя.Рискуваме някой да дойде и да гръмне тръбата на Путин.Работа покрай прокарването ще има макс 4-5 месеца и толкова.Каква е гаранцията, че ще транзитират газ поне 25 години?След 15 - 20 г. Путин най-вероятно ще е отпътувал.
66
6
 
8
 
! Отговори
Варна преди 10 години
15 години мафията ще си печели, а ние само ще губим! Разбрахте ли сега какъв е планът Станишарски!?
65
4
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 10 години
Гнусотия е твоето излеяние ДРУГАРЮ БОЛШЕВИК, гнусотия е появата ти на бял свят, гнусотия е сношението на *** с баща ти защото появяванто ти е било грешка,гнусотия е този сайт,че не ти отнема манипулативното словонареждане, гнусотия е червен кр.тен да не намери пари за поддръжка на символът си "Бузлоджа, гнусотия е всяко Бг червено смейство, гнусотия е БСП/БКП, изобщо в държава където има комунази всичко е гнусно.
64
5
 
5
 
! Отговори
ivonti10 преди 10 години
За тази тръба имаше много мераци от страна на Румъния и Турция. Техните правителства си направиха ясна сметка, че тази тръба е необходима за тяхната икономика. Защо ли ... просто е идеята за южен поток преди години я подзе не Русия, а Австрия, Италия, Унгария и Франция. Сега остава само нашите политици да си изиграят правилно картите и този проект ще е много доходоносен за икономиката ни, в противен случай пак ще се оплакваме че друг и е виновен.
63
7
 
8
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Руският газ е най-скъп, проектът се е оскъпил с 100 млн., 15 год. България няма да взема такси и след 15 год. няма да имаме нищо. Може ли бе толкова нагло пак комуназите да наеб.т държавата ни ? Тези трябва да се бъдат осъдени на смърт начело с Геят,Местан и трагичната им пешка Орешарски. Срам за България, нямаме достойнство, докога гнусните комундури, ще ни третират като животни и ще забогатяват от агресорът Русия, който ги купува,за да ни изчу*а?
62
7
 
10
 
! Отговори
Малко пояснение преди 10 години
Гнусния *** казва, че България няма да получава такси 15 г. Обаче:Гн. *** не споменава, че държавата не се задължава с нищоГн. *** не споменава, че в Българските фирми и работници ще влязат 1,5 млрд., ще се намали безработицата и регионите около проекта ще живнат.Гн. *** не споменава за АЕС, където "инвестицията" от 1,5 млрд я прибраха фр. ALSTOM с турските, немските и полски подизпълнители, а за България остана да плаща тройно по-висока цена на тока в продължение на 15 г
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не щеме ние хлебец,нещеме и вода.подаи ни газ от шисти и гмо-ла*на.
60
5
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Този провод няма никаква икономическа обосновка. Той е политически инструмент за заобикаляне на Украйна, руснаците го правят, защото имат излишни пари за изнудване. Могат във всеки един момент да спрат газа и тогава нанай транзитни такси. След 15 години, когато се наточим да взимаме пари, изведнъж ще се събудим собственици на 500 км ръждясали тръби, по които не тече нищо.
59
7
 
8
 
! Отговори
777 преди 10 години
Комунистите събуха гащите на държавата, как така ще си прекарват тръбата през наша земя ??? Срещу колко пари руснаците окупират България ???
58
8
 
6
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Грабенето, комисионните и надупването към окупатора-агресор Русия започна, ето това е шансът за който толкова много искат задръстените старчоци от контрапротеста. Сега са наред новите Овчаровци, Димитровци разни гейове и недодялани *** като Орешарски. 69 - годишният шанс продължава защото тъпнята и малоумието определят и животът на българина.
57
8
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 години
Това е поредното предателство на БСП на нас не ни трябва търба с газ от Русия спокойно тази търба може да мине през Румъния или Турция на нас ни трябва шистовия газ който Шеврон ще помпа в Добруджа както помпа и в Еквадор. На нас не ни трябва АЕЦ трябват ни ВЕИ. За последните години колко повече ВЕИ толкова по евтин ток доказахме го не веднъж за последните 4 години. По добре да направим търба от Аляска поне няма да сме зависими от никой най вече от Русия. Само ГЕРБ, ЕС и САЩ.
56
6
 
7
 
! Отговори
BIG AL преди 10 години
Газ , който на нас НЕ ни е нужен..Около 110 квадратни километра - бълагрска земя - за НИЩО - даваме ..Mоже даже и руска охрана да си имаме - в цяла България -по трасето...След 15- 20 години - ще станем 'съсобственици " на 50 % - на изгнили ТРЪБИ...срещу транзитните такси::))НУЛЕВ ефект за България ..такива договори сключват руските агенти в България ...
55
6
 
2
 
! Отговори
Милер преди 10 години
Млък болхарски ***
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как една тръба 500 километра ще струва 3 милиарда евро бееееееее ей !?!?! Магистрала с всичките тунели и виадукти и тн е около милиард евро тия за тръба!!!! После от транзитни такси няма да видим АБСОЛЮТНО НИЩО защото ще се изплаща над 50 години а руснаците НЯМАТ толкова газ!!!
53
5
 
7
 
! Отговори
DeDe преди 10 години
Костов направи най изгодния договор за газ от всички европейски страни ,а Румен Овчаров го АНУЛИРА ,и сключи най скъпия газ за БГ от всички страни .Винаги комунистите са се навеждали пред Русия.
52
6
 
11
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Бравос, закответе ни към ботуша на кремъл, много добре... АЗ НЕ ИСКАМ РУСКИ ГАЗ!!! НЕ ИСКАМ ЧЕРВЕНИ АЛКОХОЛИЦИ!!! СТИГА КРЕМЛЬОВСКИЙ ДИКТАТ, МАРШ РУСКИ СВИНЬЕ!!!
51
4
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
49 е те точно за това не трябва да сме зависими от руснаците , ти го каза , трябва ни енергийна независимост и диверсификация на доставките , помните ли как посдкочи Милер като го питаха дали по Южен поток не може да тече чужда газ на трета страна , като ужилен поскочи ,а защо да не може , утре правиме терминал , вдръги ден идва газ от Азербейджан или ако щете от Щатите , азащо не и от нашето черноморие ако намеримев повече , от къде накъде те ше се разпореждат на нашата земя .
50
3
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Това е в кратце истината Господа и Дами , който иска да вярва , който иска да не вярва , но днес ние купуваме по възможно най-скъпите цени синьото гориво от братушките , правете си сметката сами
49
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Р Овч договори 2005 : В него вече вместо да получаваме по 83 куб. метра газ за транзитирането на 1000 куб. м газ - България започва да "получава" мизерните 1.61 долара за транзита на 1000 куб. метра на разстояние 100 километра. И тъй като основният транзит е за Турция - 400 км (14 милиарда куб. м) то България получава по 109 милиона долара годишно с които може да си закупи не 1.5 милиарад куб. м газ годишно, а мизерните 350 милиона куб. метра годишно!